Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Ελένη Παπαδοπούλου: Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο.


 
Τόσες μεγάλες πυρκαγιές σε τόσο λίγα χρόνια και με συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν είναι τυχαίες. Σε καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχαν τύχει τόσες πολλές μεγάλες πυρκαγιές που να καίνε παρθένο δάσος. Δεν έχω δει εάν υπήρξε κάποια νέα νομοθεσία όσον αφορά την προστασία των δασών ή την αξιοποίηση τους, πέραν της άθλιας εισήγησης της Πρεζιντάντ και της απόφασης του ΣτΕ ότι για λογους δημοσίου συμφέροντος τα δάση μπορούν να τα λυμαίνονται ιδιωτικά συμφέροντα. 
 
Τους εμπρησμούς συνήθως τους προκαλεί κάποιος ευνοϊκός νόμος που ευνοεί την χρήση καμμένων από ιδιώτες, αποχαρακτηρισμούς λόγω πυρκαγιών κτλ. Εάν κάποιος ξέρει ότι σε δάσος ή πρώην δάσος δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα, ούτε και θα ασχοληθεί.
 
Θεωρώ ότι πίσω από τους εμπρησμούς και την αδιαφορία της Πολιτείας βρίσκονται κάποιοι νόμοι που αφήνουν τα δάση στο έλεος των επιτήδειων, συμπεριλαμβανομένων και των επιτελικών που τα διαχειρίζονται. Οι οποίοι νόμοι μπορεί να μην αφορούν μόνο ανεμογεννήτριες. 
 
Σκέφτομαι επίσης, έχω αυτό το κακό συνήθειο μερικές φορές, ότι αν μη τι άλλο μετά τις φοβερές πυρκαγιές της Εύβοιας και της Πάρνηθας, ένας λογικός άνθρωπος που αγαπά τη χώρα του, θα είχε νομοθετήσει πολύ αυστηρά όσον αφορά τα δάση, ώστε ο νόμος να λειτουργεί αποτρεπτικά για την καταστροφή τους. Και δεν μιλώ μόνο για το ποινικό κομμάτι, αλλά και για την αξιοποίηση τους. Αντ'αυτού τρεις λαλούν και δυο χορεύουν και φυτρώσανε και πόσες ανεμογεννήτριες σε καμμένα. 
 
Εάν δεν αλλάξει το νομικό πλαίσιο, εάν η κατάπτυστη απόφαση του ΣτΕ δεν αποσυρθεί, εάν τα δάση δεν θεωρηθούν εθνικός πλούτος και εθνικό κεφάλαιο ζωτικό για την ύπαρξη της χώρας ως έχει και όχι ως μετάλλαξη και εξάμβλωμα, εάν τέλος πάντων δεν σκεφτούν για μία φορά την τσεπάρα τους, αλλά το πραγματικό δημόσιο συμφέρον, τότε ανοίξτε τον χάρτη, δείτε πόσα δάση μας έμειναν και κλάψτε από τώρα και για αυτά. 
 
Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο.
 
 *Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών, Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle


ΣΧΟΛΙΟ: Σε όλη την Ευρώπη ξεσηκώνονται και μπλοκάρουν την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Εμείς εδώ γίναμε οι πρόθυμοι αποδέκτες και αισιοδοξούμε, δια στόματος μαριονέτας πρωθυπουργού, να αυξήσουμε την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από 2500MW σε 7000MW για να το πληρώνουμε στο κράτος από 5πλάσια έως 10πλάσια χρέωση, αναλογικά με την Ευρώπη,  με συχνές διακοπές της παροχής και μπλακ-άουτ . Συνεχίστε τον ύπνο του δικαίου... 
«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου