Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Σύνοδος ΝΑΤΟ Βίλνιους 11 - 12 Ιουλίου: Εκεί που διακυβεύεται η τύχη ολόκληρου του πλανήτη


(Η Ρωσία λέει πως δεν κάνει πίσω και αν κινδυνέψει θα ρίξει πυρηνικά, το ΝΑΤΟ και αυτό με την σειρά του είπε πως δεν θα αφήσει την Ρωσία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Η λύση στο τέλος θα είναι αυτό που επισήμανε ο Δ. Μεντβέντεφ: Οι σύγχρονοι πόλεμοι τελειώνουν ή με συνθηκολόγηση ή με πυρηνικά)

Τhe New York Times :

Το ζήτημα της πιθανής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αναζωπυρώθηκε για άλλη μια φορά καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής του μπλοκ στο Βίλνιους της Λιθουανίας αυτή την εβδομάδα και η Ουκρανία έχει δηλώσει τη φιλοδοξία της στους ηγέτες που συγκεντρώνονται εκεί να λάβουν πολιτική πρόσκληση για ένταξη.

Για να είμαστε σαφείς, η Ουκρανία δεν ζητά άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky αναγνωρίζει τώρα ότι θα πρέπει να ενταχθεί μετά το τέλος του πολέμου και δεν θέλει να παρασύρει τα μέλη του ΝΑΤΟ στον πόλεμο του με τη Ρωσία επικαλούμενος το Άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης. Αυτό που θέλει η Ουκρανία είναι μια πολιτική πρόσκληση που θα τερματίσει τη λεγόμενη «στρατηγική ασάφεια» που υπάρχει από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, όπου η συμμαχία αποφάσισε ότι η Ουκρανία έπρεπε τελικά να γίνει μέλος, αλλά δεν της προσέφερε ξεκάθαρο δρόμο για να το κάνει . Δίνοντας στην Ουκρανία έναν προορισμό αλλά όχι δρομολόγιο, το ΝΑΤΟ άφησε το έθνος μοναδικά ευάλωτο και τελικά άνοιξε την πόρτα για τις εισβολές του κ. Πούτιν.

Τώρα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η σύγκρουση για τους συνακόλουθους κινδύνους της πρόσκλησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ έχει εμφανιστεί ξανά. Και πάλι επικεντρώνεται στον κίνδυνο περαιτέρω πρόκλησης του κ. Πούτιν.

Αλλά για το 78 τοις εκατό των Ουκρανών που έχουν στενούς συγγενείς ή φίλους που έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο του κ. Πούτιν και για όσους υποφέρουν από συνεχείς ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drone, αυτό το επιχείρημα ακούγεται γελοίο.

Και οποιαδήποτε σκέψη να κρατήσει την Ουκρανία έξω από το ΝΑΤΟ για να αποτρέψει περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα δεν έχει νόημα. Ο κ. Πούτιν απείλησε να βουτήξει στο πυρηνικό του οπλοστάσιο πολύ πριν η Ουκρανία ζητήσει πολιτική πρόσκληση στο Βίλνιους, και θα συνεχίσει να το κάνει ανεξάρτητα από την όποια απόφαση ληφθεί εκεί. Ίσως περισσότερο στην ουσία, κανείς δεν είναι πιο απρόθυμος να κλιμακώσει τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο από τον ίδιο τον κ. Πούτιν. Ο ρωσικός στρατός δεν έχει καμία πιθανότητα σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ, μετά βίας αντιμετωπίζει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Τι γίνεται λοιπόν με τους κινδύνους να μην προσκληθεί η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ;

Οτιδήποτε εκτός από μια πολιτική πρόσκληση για την Ουκρανία στο Βίλνιους σίγουρα θα εκληφθεί από τον κ. Πούτιν ως νίκη, επιτρέποντάς του να διατηρήσει το de facto βέτο του στη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και να του επιβεβαιώσει ότι η πολιτική του να διεξάγει πολέμους και να καταλαμβάνει άλλες χώρες να τους αποτρέψει από το να ενταχθούν σε έργα. Όσο η Ουκρανία παραμένει στο κενό του ΝΑΤΟ, ο Πούτιν θα επιτίθεται στην Ουκρανία ξανά και ξανά με την ελπίδα να δημιουργήσει μια νέα Ρωσική Αυτοκρατορία.

Δεν υπάρχει καλύτερη ασφάλιση για την Ουκρανία έναντι νέων επιθέσεων από την εγγύηση της μελλοντικής ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η περαιτέρω καθυστέρηση της απόφασης θα έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στους δημοκρατικούς μετασχηματισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη εντός της Ουκρανίας. Ενώ η Ουκρανία καλείται να πραγματοποιήσει ορισμένες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις ως μέρος της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η ενίσχυση του δικαστικού της συστήματος και των μέτρων κατά της διαφθοράς, άλλες, όπως η μετακίνηση του στρατού της Ουκρανίας υπό πολιτικό έλεγχο, είναι πιο πιθανό να επιτύχουν εάν συμπεριληφθούν ως προϋπόθεση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Εάν αυτή η διαδικασία σταματήσει, το ΝΑΤΟ μπορεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ενός στρατού εκατομμυρίων που λειτουργεί επ αόριστον εκτός πλήρους δημοκρατικού πολιτικού ελέγχου.

Ο στρατός, ο οποίος αναδεικνύεται ως ένας από τους ισχυρότερους στην ευρωπαϊκή ήπειρο και ο μόνος με πρόσφατη εμπειρία στο πεδίο της μάχης πολεμώντας τη Ρωσία, θα πρέπει να αποτελεί μέρος της δομής συλλογικής ασφάλειας, όχι να ενεργεί μόνος του.

Τέλος, εάν τα μέλη του ΝΑΤΟ αποτύχουν να δράσουν αυτήν την εβδομάδα για την Ουκρανία, η συμμαχία θα απαξιωθεί στα μάτια των Ουκρανών και εκατομμυρίων άλλων κατοίκων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν την πρόσκληση της Ουκρανίας για ένταξη.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση , το 70 τοις εκατό των Αμερικανών, το 56 τοις εκατό των Γάλλων και το 55 τοις εκατό των Ολλανδών πολιτών που εξέφρασαν απόψεις για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ υποστηρίζουν την ιδέα της πρόσκλησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στο Βίλνιους αυτή την εβδομάδα, ακόμη κι αν κάποιοι από αυτούς θα προτιμούσαν η πραγματική ένταξη θα γίνει μετά τον πόλεμο.

Η διατήρηση του status quo θα στείλει το λάθος μήνυμα στις Ουκρανές μητέρες εφήβων αγοριών, οι οποίες φοβούνται ότι πρέπει να στείλουν τους γιους τους σε μια σειρά από ατελείωτες συγκρούσεις με τη Ρωσία. Θα αποθαρρύνει τους Ουκρανούς στρατιώτες που ήδη πολεμούν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την απελευθέρωση της ουκρανικής γης.

Θα τρόμαζε τους επενδυτές που μπορεί να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και θα αποθάρρυνε τα εκατομμύρια των Ουκρανών προσφύγων που θεωρούν τη δέσμευση για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας ως τη μόνη σταθερή προϋπόθεση για να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Μερικοί απρόθυμοι ηγέτες του ΝΑΤΟ μπορεί να πουν ότι δεν έχουν τίποτα εναντίον της πρόσκλησης της Ουκρανίας στη συμμαχία γενικά, αλλά η χρονική στιγμή δεν είναι σωστή. Υπάρχει όμως κάτι τέτοιο όπως ο τέλειος συγχρονισμός; Του χρόνου, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη μέση μιας προεδρικής εκστρατείας; Αυτό φαίνεται αμφίβολο.

Η προσπάθεια της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα πάει μακριά. Η Ουκρανία θα χτυπά την πόρτα του ΝΑΤΟ ξανά και ξανά για να υπενθυμίζει στις δυτικές πρωτεύουσες ότι ήταν ακριβώς ο φόβος τους για κλιμάκωση από την πλευρά του Πούτιν που οδήγησε στον μεγαλύτερο πόλεμο της Ευρώπης από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Αμερική έβαλε τέλος στα σχέδια του κ. Πούτιν να αναδημιουργήσει μια ρωσική αυτοκρατορία βοηθώντας την Ουκρανία να αμυνθεί. Τώρα είναι ώρα να θάψουμε τα ιμπεριαλιστικά όνειρα της Μόσχας. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να το κάνετε από το να χορηγήσετε στην Ουκρανία μια πολιτική πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τώρα.

Πηγή: www.nytimes.com
 
«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου