Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Αποφθέγματα του αββά Σισώη


Κάποιος από τους πατέρες ρώτησε τον αββά Σισώη: «Αν, καθώς κάθομαι στην έρημο, έρθει ένας βάρβαρος θέλοντας να με σκοτώσει και τον εξουδετερώσω, να τον σκοτώσω;» Ο γέροντας αποκρίθηκε: «Όχι, αλλά παράδωσέ τον στον Θεό. Γιατί όποιος πειρασμός και αν έρθει, ο άνθρωπος πρέπει να λέει· “Αυτό μου συνέβη για τις αμαρτίες μου”. Αν πάλι του έρθει κάποιο καλό, να λέει ότι είναι οικονομία Θεού».

✶✶✶

Κάποιος αδελφός ρώτησε τον αββά Σισώη: «Τι να κάνω, αββά, που έπεσα;» «Σήκω πάλι», του απάντησε ο γέροντας. «Σηκώθηκα», είπε ο αδελφός, «και πάλι έπεσα». «Σήκω ξανά και ξανά», του είπε ο γέροντας, και ο αδελφός ρώτησε: «Ως πότε;»

Ο γέροντας αποκρίθηκε: «Ώσπου να σε βρει ο θάνατος, είτε στο καλό είτε στην πτώση. Γιατί σε όποιο βρεθεί ο άνθρωπος, μ’ εκείνο και φεύγει».

✶✶✶

Είπε ο αββάς Σισώης: «Ζήτα τον Θεό και μη ζητάς πού κατοικεί».

✶✶✶

Επίσης είπε: «Η ντροπή (των ανθρώπων) και η αφοβία (του Θεού) πολλές φορές φέρνουν την αμαρτία».

✶✶✶

Είπε ο αββάς Σισώης: «Δέξου την εξουδένωση, πέταξε πέρα το θέλημά σου και γίνε αμέριμνος. Έτσι θα έχεις ανάπαυση».

✶✶✶

Ένας αδελφός ρώτησε τον αββά Σισώη: «Τι να κάνω με τα πάθη;» Και ο γέροντας είπε: «Ο καθένας μας μπαίνει σε πειρασμό από τη δική του επιθυμία (Ιακ. 1:14)».

✶✶✶

Έλεγαν για τον αββά Σισώη ότι κάποτε αρρώστησε, και καθώς κάθονταν γύρω του γέροντες, αυτός μίλησε προς κάποιους. «Τι βλέπεις, αββά;» τον ρώτησαν οι γέροντες, και αυτός τους απάντησε: «Βλέπω κάποιους που ήρθαν για εμένα και τους παρακαλώ να με αφήσουν λίγο, για να μετανοήσω».

Του είπε τότε ένας από τους γέροντες: «Και αν σε αφήσουν, μπορείς τώρα να κάνεις κάτι από τα έργα της μετάνοιας;» Ο γέροντας του απάντησε: «Αν και δεν μπορώ να κάνω, ωστόσο θα στενάξω λίγο για την ψυχή μου και αυτό μου φτάνει».

✶✶✶

Έλεγαν για τον αββά Σισώη ότι, όταν ήρθε στο Κλύσμα, αρρώστησε· και καθώς καθόταν μαζί με τον μαθητή του στο κελλί, ακούστηκε χτύπημα στην πόρτα. Ο γέροντας κατάλαβε και είπε στον μαθητή του Αβραάμ: «Πες σε αυτόν που χτύπησε: Εγώ είμαι Σισώης στο όρος, εγώ Σισώης και στο στρώμα». Μόλις το άκουσε εκείνος, έγινε άφαντος.

Από το βιβλίο: Το Γεροντικό, τόμος Α’, μετάφραση. Εκδόσεις «Το Περιβόλι της Παναγίας», Θεσσαλονίκη 2013, σελ. 319 (Αββάς Σισώης 34, 38, 40, 41, 43, 44, 49, 50).

«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου