Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Το υπουργείο Παιδείας αλλάζει όνομα – Θα κοστίσει 800.000€ στο δημόσιο


Αλλάζει όνομα το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αφού, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πρόκειται να απορροφήσει τον τομέα του αθλητισμού, που μέχρι σήμερα υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το νέο όνομα, αναμένεται να έχει «κλέψει» τον «Αθλητισμό» από το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο όπως φαίνεται θα μείνει «ορφανό» και από ΥΠΠΟΑ θα γίνει ΥΠΠΟ. 

Πιο συγκεκριμένα, τα δύο νέα υπουργεία που θα προκύψουν θα έχουν τα εξής ονόματα: 

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Υπουργείο Πολιτισμού

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η μετονομασία ενός μόνο υπουργείου, του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο περίπου 800.000 ευρώ. Τουλάχιστον αυτό ήταν περίπου το ποσό χρειάστηκε το 2013 και το 2015, όταν και τότε το υπουργείο άλλαξε πάλι ονομασία.

Το κόστος αυτό προκύπτει γιατί  πρέπει να αλλάξουν όλα: 

Οι σφραγίδες, τα λογότυπα, οι φάκελοι και τα επίσημα επιστολόχαρτα, οι τίτλοι σπουδών που απονέμει, καθώς και δεκάδες ακόμη έντυπα. 

Αλλαγές πρέπει να γίνονται και στην κεντρική ταμπέλα του κτιρίου, στο Μαρούσι όπως και στις ταμπέλες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Και όλα αυτά μόνο σαν κόστος υλικών, στο οποίο θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος των ωρών εργασίας όσων υπαλλήλων του υπουργείου απασχολούνται με την μετονομασία. 

Αλλάζει όνομα για 10η φορά
Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Παιδείας αλλάζει όνομα, αλλά η δέκατη! Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας άλλαξε όνομα εννιά φορές μέχρι σήμερα, παίρνοντας τις ακόλουθες ονομασίες:

 ……. – 1926: Υπουργείο Εκκλησιαστικών και Δημοσίου Εκπαιδεύσεως
1926 – 1949: Υπουργείο Θρησκευμάτων και Παιδείας
1949 – 1955: Υπουργείο Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας
1955 – 2009: Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
2009 – 2012: Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
2012 – 2013: Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
2013 – 2015: Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
2015/1 – 2015/9: Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
2015/9 –  2019: Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Τέλος, στις 8 Ιουλίου 2019 στο ΦΕΚ 119/8-7-2019 δημοσιεύεται το Προεδρικό Διάταγμα υπ. αριθμ. 81 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους – Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» με το οποίο το Υπουργείο μετονομάζεται σε «Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Με την ανάγνωση των τίτλων παρατηρεί κανείς ότι τον τίτλο του «μπαινοβγαίνουν» λέξεις όπως: Εθνικής Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Διά Βίου Μάθησης, Έρευνας κλπ.

Μπορεί ακόμα κανείς εύκολα να παρατηρήσει ότι οι μόνες σταθερές είναι η Παιδεία και τα Θρησκεύματα. Ανάλογα με τις εποχές, το ένα προηγείται ή έπεται του άλλου, η δε Παιδεία συνοδεύεται ή μη από τον επιθετικό προσδιορισμό «εθνική».
 
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου