Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Έκτακτη κίνηση ΗΠΑ: Στέλνονται στην Ουκρανία οι απαγορευμένες Βόμβες διασποράς

 
Αμφιλεγόμενα πυρομαχικά διασποράς περιλαμβάνονται στο τεράστιο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι συγκεκριμένες βόμβες είναι απαγορευμένες σε πάνω από 120 χώρες. Τα πυρομαχικά διασποράς διασκορπίζουν μικρές βόμβες σε μια ευρεία περιοχή, πολλές από τις οποίες αποτυγχάνουν να εκραγούν αμέσως, δήλωσε η εκπρόσωπος του γραφείου Marta Hurtado. Μπορούν να σκοτώσουν και να ακρωτηριάσουν χρόνια αργότερα. 

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα τεράστιο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τα αμφιλεγόμενα πυρομαχικά διασποράς, τα οποία συζητήθηκαν έντονα από τότε που προέκυψαν αναφορές ότι οι ΗΠΑ σκέφτονταν να τα στείλουν. 

Ο Colin H. Kahl, υφυπουργός Άμυνας για θέματα πολιτικής, δήλωσε: «Θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε στην Ουκρανία επιπλέον πυροβολικό αμέσως.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί πυρομαχικά διασποράς από την αρχή του πολέμου.

Τα πυρομαχικά που θα παρέχουμε στην Ουκρανία θα έχουν ποσοστό άχρηστου όπλου κάτω του 2,35%.

Εργαζόμαστε με την Ουκρανία για να μειώσουμε τους κινδύνους που συνδέονται με αυτά τα όπλα.

Τα όπλα απαγορεύονται σε 120 χώρες και ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναγκάστηκε να παραιτηθεί από έναν νόμο του 2009 που απαγορεύει τα πυρομαχικά με ποσοστά αστοχίας βομβών υψηλότερα από 1%, που καλύπτει σχεδόν όλο το απόθεμα των ΗΠΑ.

Το όπλο θα μπορούσε να αφήσει επικίνδυνους αριθμούς βομβών που δεν έχουν εκραγεί σε ολόκληρη την Ουκρανία, οι οποίες θα μπορούσαν να χρειαστούν χρόνια για να καθαριστούν με ασφάλεια.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται επίσης τεθωρακισμένα οχήματα Bradley και Stryker και μια σειρά από πυρομαχικά, όπως φυσίγγια για οβίδες και το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, είπε.

Τι είναι τα πυρομαχικά διασποράς;

Τα πυρομαχικά διασποράς ονομάζονται και βόμβες διασποράς, είναι κάνιστρα που μεταφέρουν δεκάδες έως εκατοντάδες μικρότερες βόμβες, γνωστές και ως υποπυρομαχικά.

Τα κάνιστρα μπορούν να πέσουν από αεροσκάφη, να εκτοξευθούν από πυραύλους ή να εκτοξευθούν από πυροβολικό, ναυτικό ή εκτοξευτές ρουκετών.

Τα δοχεία ανοίγουν σε ένα προκαθορισμένο ύψος, ανάλογα με την περιοχή του επιδιωκόμενου στόχου, και οι βόμβες στο εσωτερικό απλώνονται σε αυτήν την περιοχή.

Ρυθμίζονται με ένα χρονόμετρο για να εκραγούν πιο κοντά ή στο έδαφος, σκορπίζοντας σκάγια που έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν στρατεύματα ή να απομακρύνουν τεθωρακισμένα οχήματα όπως τανκς.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα απόθεμα πυρομαχικών διασποράς γνωστά ως DPICM, ή βελτιωμένα συμβατικά πυρομαχικά διπλής χρήσης, τα οποία δεν χρησιμοποιούν πλέον μετά τη σταδιακή κατάργησή τους το 2016.

Σύμφωνα με ένα άρθρο στον ιστότοπο eArmor του Αμερικανικού Στρατού, τα DPICM που θα δώσει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο εκτοξεύονται από οβίδες των 155 χιλιοστών, με κάθε κάνιστρο να φέρει 88 βόμβες.

Κάθε βόμβα έχει μια θανατηφόρα εμβέλεια περίπου 10 τετραγωνικών μέτρων, επομένως ένα μόνο κάνιστρο μπορεί να καλύψει μια περιοχή έως και 30.000 τετραγωνικών μέτρων (περίπου 8 στρέμματα), ανάλογα με το ύψος που απελευθερώνει τις βόμβες.

Οι βόμβες σε ένα DPICM έχουν διαμορφώσει γομώσεις που όταν χτυπούν ένα άρμα ή ένα τεθωρακισμένο όχημα δημιουργούν ένα μεταλλικό πίδακα που διατρυπά τη μεταλλική θωράκιση.

Με συμβατικές βόμβες  μπορεί να χρειαστούν 10 ή περισσότερες βόμβες για να καταστρέψουν ένα θωρακισμένο όχημα, αλλά με τις βόμβες διασποράς μπορεί να χρειαστεί μόνο μία που θα περιέχει άλλες 80 μικρότερες για να απενεργοποιήσει τα όπλα του θωρακισμένου οχήματος ή να το καταστήσει ακίνητο.

Σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν σκοτώσει αμάχους με τη χρήση πυρομαχικών διασποράς στον πόλεμο μέχρι στιγμής.

Τα πυρομαχικά διασποράς παραμένουν ένα από τα πιο δόλια όπλα στον κόσμο. Σκοτώνουν και ακρωτηριάζουν αδιακρίτως και προκαλούν εκτεταμένο ανθρώπινο πόνο», δήλωσε ο Gilles Carbonnier, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, σε μια διάσκεψη για τα πυρομαχικά στην Ελβετία πέρυσι.

«Οποιαδήποτε χρήση πυρομαχικών διασποράς, οπουδήποτε, από οποιονδήποτε, πρέπει να καταδικαστεί», είπε ο Carbonnier.

Μεγάλο μέρος του κόσμου έχει απαγορεύσει τη χρήση αυτών των όπλων μέσω της Σύμβασης για τα Πυρομαχικά Διασποράς (CCM), η οποία επίσης απαγορεύει την αποθήκευση, παραγωγή και μεταφορά τους.

Αν και 123 έθνη έχουν προσχωρήσει σε αυτή τη σύμβαση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουκρανία, η Ρωσία και 71 άλλες χώρες δεν έχουν προσχωρήσει.
 
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου