Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Ο κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελέγη νέος πρόεδρος της Ουκρανίας


O Ουκρανός κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι κέρδισε με ένα σαρωτικό 73% τον δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία και αναδείχτηκε ο νέος πρόεδρος της χώρας, αν και η σχέση του με την πολιτική έως τώρα περιοριζόταν στον ρόλο ενός αρχηγού κράτους που έπαιζε σε μία δημοφιλή τηλεοπτική σειρά.

Σύμφωνα με το Reuters, o Ζελένσκι άφησε πίσω του τον Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος απέσπασε μόλις το 25% των ψήφων. Ο 41χρονος κωμικός ήταν φαβορί με ποσοστό πάνω από 70% στην πρόθεση ψήφου.

Για τους αναλυτές, η νίκη του Ζελένσκι οφείλεται κυρίως στο ότι προσέλκυσε την ψήφο διαμαρτυρίας εναντίον του πολιτικού κατεστημένου, έπειτα από χρόνια πολέμου και σκανδάλων διαφθοράς στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι, παρότι υποσχέθηκε να «τσακίσει» το status quo και να πατάξει τη διαφθορά, κατηγορείται από το στρατόπεδο του Ποροσένκο ότι είναι μαριονέτα του ουκρανού ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, ορκισμένου εχθρού του απερχόμενου προέδρου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος κυβέρνησε τη χώρα των περίπου 42 εκατομμυρίων πολιτών την πιο δύσκολη περίοδο της μετασοβιετικής ιστορίας της, με τον στρατό να έχει παγιδευτεί στην κινούμενη άμμο του πολέμου με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς τα τελευταία πέντε χρόνια. 

Ο Ποροσένκο κατηγορεί για την αιματοχυσία τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν· βάσισε όλη την εκστρατεία του στο μήνυμα πως είναι ο μόνος που μπορεί να του «αντισταθεί».


ΣΧΟΛΙΟ

Ας ελπίσουμε ότι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση στην ταλαιπωρημένη Ουκρανία....

Από την ώρα που πάτησαν εκεί το πόδι τους οι δυτικοί την ρήμαξαν και την δίχασαν....

Πηγή: http://koukfamily.blogspot.com/2019/04/blog-post_565.html
«Πᾶνος»

1 σχόλιο: