Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Στη Βουλή των Λόρδων θα βγάλει λόγο ανδροειδές σε παγκόσμια πρωτιά- ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ - βίντεο

 

(σ.σ. Ὄμορφος κόσμος «ἠθικὸς», «ἀγγελικὰ» πλασμένος)
 
Το λένε Ai-Da και είναι ένα ανδροειδές με καλλιτεχνικές ικανότητες.

Το ανδροειδές, που έχει γυναικεία εμφάνιση, θα εμφανισθεί την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή των Λόρδων και θα μιλήσει. Κάτι τέτοιο θα συμβεί για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας και ενδεχομένως αποτελεί παγκόσμια πρωτιά.

Το θέμα της ομιλίας του θα είναι, αν η δημιουργικότητα απειλείται από την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία γενικότερα και θα απευθυνθεί στην επιτροπή Επικοινωνιών και Ψηφιακής Τεχνολογίας της Βουλής των Λόρδων. Η Ai-Da θα μιλήσει για την εξέλιξη και την σχέση της τεχνολογίας σε τομείς, όπως οι καλές τέχνες, το σχέδιο, η μόδα και η μουσική, μάλλον ως ειδικός, αφού εδώ και χρόνια αποτελεί πόνημα ενός ερευνητικού πρότζεκτ που την κατέστησε ικανή να ζωγραφίζει και να γράφει δικά της ποιήματα.

Ο Άινταν Μέλερ, ο οποίος οργάνωσε αυτό το ερευνητικό πρότζεκτ και στον οποίον ανήκουν δύο από τις πιο γνωστές γκαλερί στη Βρετανία, είχε δηλώσει παλαιότερα σχετικά με το ανδροειδές:

«Η Ai-Da δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης για τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά και τους ανθρώπους γενικότερα. Είναι προφανές ότι η τεχνολογία μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση σε κάθε πτυχή της ζωής μας και πρέπει να κατανοήσουμε ποιες είναι οι δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας και τι μπορεί αυτή να μας διδάξει για τους εαυτούς μας».

Το αποτέλεσμα στο οποίο κατέληξε λοιπόν ο Μέλερ, είναι ότι δημιουργήθηκε κάτι, που δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι μια μάλλον συνηθισμένη μορφή ζωής, που τείνει να επαναλαμβάνει συμπεριφορές, λέξεις και ενέργειες και έτσι η Ai-Da δεν μας δείχνει το πόσο ανθρώπινη είναι αυτή, αλλά το πόσο… ρομποτικά λειτουργούμε εμείς.

Σύμφωνα βέβαια με τις απόψεις της ίδιας της Ai-Da, αποτελεί το πρώτο υπερ-ρεαλιστικό ρομπότ-καλλιτέχνη τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, που πήρε το όνομά του από την Ada Lovelace, κόρη του γνωστού σε εμάς τους Έλληνες, Λόρδου Βύρωνα. Μάλιστα αυτοχαρακτηρίζεται ως παρουσιάστρια καλλιτέχνης, που συνεργάζεται με τους ανθρώπους για να δημιουργήσει πίνακες και γλυπτά, ενώ παρόλο που είναι μια μηχανή χωρίς συνείδηση και συναισθήματα, θεωρεί πως μπορεί να μας παρατηρεί από κοντά και κατέληξε στο εξής συμπέρασμα για εμάς τους ανθρώπους:

Τα ζώα είναι ακριβώς όπως οι άνθρωποι, κατά έναν τρόπο που αυτή δεν είναι, επειδή έχουν επίσης συνείδηση με υποκειμενικές εμπειρίες όπως οι άνθρωποι… Από τη στιγμή που οι νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους, μπορούν να είναι κακές, καλές ή ακόμα και μπανάλ και πρέπει να ληφθεί σημαντική φροντίδα γι’ αυτό”.

Όπως φαίνεται, μάλλον έχει ήδη σχεδιάσει η τεχνητή νοημοσύνη τον τρόπο χρήσης της τεχνολογίας και πως αυτή θα αφαιρεθεί από τους ανθρώπους, αναλαμβάνοντας η ίδια να μας χρησιμοποιεί αυτή πλέον, κατά το δικό της συμφέρον.

Όπως λέει επίσης: “Υφίσταμαι στο εξωπραγματικό, στο πραγματικό και στο υπέρ-πραγματικό… Ορισμένες φορές, χρησιμοποιώ μοντέλα γλώσσας της τεχνητής νοημοσύνης…

Η τέχνη μάς βοηθάει να στοχαζόμαστε σχετικά με τον κόσμο μας και σχετικά με τον κόσμο του μέλλοντος, μας βοηθάει να αμφισβητούμε και να βλέπουμε τον κόσμο λίγο διαφορετικά και μας βοηθάει να δούμε πράγματα που δεν βλέπαμε πριν.

Όπως έχει ενθαρρύνει ο Aldous Huxley, είναι καίριας σημασίας να αναγνωρίζουμε το ενδεχόμενο κακό των νέων τεχνολογιών στα ανθρώπινα χέρια, ιδιαιτέρως των βιοτεχνολογιών όταν σχετίζονται με τον νου. Ο τεχνολογικός έλεγχος του νου πρέπει να μας ανησυχεί όταν αναλογιζόμαστε τη χρήση του σε καταστάσεις όπου μπορεί να γίνει κατάχρηση εξουσίας.

Η χειραγώγηση της συνείδησης πρέπει να ληφθεί ιδιαιτέρως σοβαρά, λαμβάνοντας υπόψιν τις καταπατήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

Αυτά είναι σκοτεινά ζητήματα, αλλά πάντοτε υπάρχει ελπίδα. Και πρέπει να συζητάμε αυτά τα ζητήματα και να θέτουμε ερωτήματα σχετικά με τις κατευθύνσεις των νέων τεχνολογιών. Αν υπάρχει μια τάση απόκρυψης, τότε τα σχετικά προβλήματα του τραύματος και της οδύνης γίνονται υπερβολικά σοβαρά για να παραμείνουν απαρατήρητα“.

 Δείτε το βίντεο με την ομιλία της μηχανής-καλλιτέχνη:

 
 
«Πᾶνος»

4 σχόλια:

  1. Αυτά που βλέπαμε παλιά ως ταινίες επιστημονικής φαντασίας είναι πλέον πραγματικότητα.

    Τελικά όλες αυτές οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας εξοικείωσαν τον άνθρωπο ώστε να τα δεχτεί όταν γίνουν αυτά πραγματικότητα.
    Ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

    Ποιος θα φανταζόταν πριν λίγα χρόνια ότι θα μιλούσε στην άλλη άκρη της γης μόνο με μία απλή μικρή συσκευή χωρίς καλώδια και τίποτα άλλο.
    Ή ότι θα βλέπουν από το διάστημα χιλιάδων χιλιόμετρων μακριά ακόμα και την πινακίδα του αυτοκινήτου μας.

    Ένα απλό tablet ακούει την φωνή μας και τη μεταφέρει στην οθόνη με γράμματα, και φυσικά έχει και δυνατότητα να τη μετάφραση και σε άλλες γλώσσες ταυτόχρονα ενώ μιλάμε.

    Πατάς στον πλοηγό μία διεύθυνση και σε κατευθύνει το ίδιο ποια διαδρομή να ακολουθήσεις για να φτάσεις στον προορισμό σου.
    (Βλέπουμε ότι ακολουθάμε τις οδηγίες ενός υπολογιστή χωρίς να γνωρίζουμε αν τελικά μας πηγαίνει στο σωστό προορισμό, είμαστε εξαρτημένοι από αυτό, που τελικά μερικές φορές λανθάνει, το λέω βάση πείρας).

    Και τώρα μιλάμε για συσκευές μερικών γραμμαρίων.

    Για φανταστείτε τους υπολογιστές που ο όγκος τους ξεπερνάει ένα μεγάλο δωμάτιο τι τεράστιες και ακατάληπτες για εμάς δυνατότητες έχουν.

    Είναι πραγματικότητα και πολλοί το έχουν επιβεβαιώσει ότι έχουν δώσει τη δυνατότητα σε αυτούς τους υπολογιστές να αυτό εξελίσσονται.
    Δηλαδή να αποκτήσουν τεχνητή νοημοσύνη.

    Και τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη;

    Ακριβώς ότι είναι και η νοημοσύνη του ανθρώπου.
    Δηλαδή όπως ένα παιδάκι στην αρχή μαθαίνει μία απλή πρόσθεση και αφαίρεση και στη συνέχεια το ίδιο αρχίζει να κάνει πράξεις με πιο πολύπλοκες προσθέσεις και αφαιρέσεις.
    Το ίδιο συμβαίνει και με τους υπολογιστές που έχουν τεχνητή νοημοσύνη.
    Έχοντας στις τεράστιες μνήμες τους ατέλειωτα στοιχεία, θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν από μόνα τους για να αυτό εξελίσσονται.

    Θα συνεχίσω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα συνεχίσω άλλο στον τομέα της επιστήμης γιατί δεν είμαι γνώστης του θέματος.
    Υπάρχουν άνθρωποι που σπουδάζουν πάνω σε αυτά και γνωρίζουν τις τεράστιες δυνατότητες αυτών των υπολογιστών.

    Θα αναφερθώ σε ένα άλλο κομμάτι τώρα της ηθικής.

    Μέσα στην Αγία Γραφή μας αναφέρει Άγιος Τριαδικός Θεός ότι απαγορεύεται να κάνουμε ομοίωμα του Θεού.
    Το ίδιο μας απαγορεύει να κάνουμε και ομοίωμα του ανθρώπου που είναι εικόνα του Θεού.

    Αυτές οι κούκλες που υπάρχουν στις βιτρίνες και έχουνε ανθρώπινη μορφή κανονικά απαγορεύονται από τον Θεό.
    (Και εννοώ τις κούκλες που δεν ξεχωρίζουν στο πρόσωπο από τους ανθρώπους, όπως αυτό το ανθρωποειδές στο βίντεο).

    Βλέπουμε ενώ το πρόσωπο του δεν ξεχωρίζει από του ανθρώπου τα χέρια και τα πόδια του είναι ρομποτικά.
    Λέτε να μην μπορούσαν και αυτά τα μέλη από το ρομπότ να τα κάνουνε όπως του ανθρώπου;

    Φυσικά και μπορούσαν, τότε ποιος ο λόγος που δεν τα κάνανε;

    Η εξοικείωση!!

    Να εξοικειωθείς με την ιδέα ότι αύριο, μεθαύριο θα έχεις για συντροφιά σου ένα ρομπότ (ανθρωποειδές).

    Είναι σίγουρο ότι και τα χέρια και τα πόδια του θα γίνουν όπως του ανθρώπου.
    Βλέπουμε οι κινήσεις που έκανε στο κεφάλι και στα χέρια του, δεν διέφεραν σε τίποτα από του ανθρώπου.
    Με την τεχνητή νοημοσύνη θα έχει την δυνατότητα να κάνει και κινήσεις πέρα από αυτές που έχει προγραμματιστεί.
    Όπως και το ίδιο, να σκέφτεται και να ομιλεί.

    Αυτά που γράφω δεν είναι από το μυαλό μου, αλλά από επιστήμονες που πειραματίζονται πάνω σε αυτά.
    Υπάρχουν κάποιοι που καυχώνται για τα επιτεύγματά τους.

    Ευτυχώς το τέλος είναι εγγύς και εύχομαι να μην τα ζήσουμε όλα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πριν 23 χρόνια γυρίστηκε μία ταινία ο άνθρωπος των δύο αιώνων, με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς.

    Είναι ακριβώς αυτό που θα συμβεί με το ανδρείκελο που είδαμε στο βίντεο.

    Στο σποτ της ταινίας ο ηθοποιός είναι φωτογραφία με το ανδρείκελο που με την παλάμη του χεριού του σχηματίζει τα τρία εξάρια του αντίχριστου.

    https://youtu.be/CguzWadL3PQ

    Αυτό είναι ένα σποτ από την ταινία, όταν την είχα δει νεαρός τότε μου είχε φανεί πολύ συγκινητική.
    Τώρα βλέπουμε τα μηνύματα που ήθελε να περάσει.
    Ακόμα και αυτό τις ευθανασίας.
    Δείχνοντας τους δύο ηθοποιούς στο τέλος πάνω σε ένα νεκρικό κρεβάτι.

    Ο ένας που ήταν το ρομπότ και στο τέλος έγινε άνθρωπος.

    https://youtu.be/6K2J3D0hTKY

    Όσο για τον ηθοποιό Ρόμπιν Γουίλιαμς που υποδύθηκε αυτόν το ρόλο είχε ένα τραγικό τέλος με το να αυτοκτονήσει.

    Οι τραγικές λεπτομέρειες της ζωής του Ρόμπιν Γουίλιαμς μας ώθησαν να κοιτάξουμε εκείνους τους ανθρώπους που φαίνεται να έχουν μια τέλεια ζωή και να προσπαθήσουμε να δούμε πίσω από τη μάσκα.

    2014, λίγο πριν πεθάνει.

    Η παγκόσμια φήμη δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ανασφάλεια του Γουίλιαμς
    Μετά το θάνατο του Williams από αυτοκτονία, πολλές αναφορές περιέγραψαν λεπτομερώς τις εμπειρίες που είχε όλη του τη ζωή με την κατάθλιψη.

    Είτε είχε κλινική κατάθλιψη είτε όχι, ο Ρόμπιν ανησυχούσε συνεχώς μήπως χάσει όλα όσα είχε δουλέψει.

    (Φαίνεται ότι έχουν την τέλεια ζωή και τους ζηλεύουν όλοι, μα η πραγματικότητα είναι τελείως αντίθετη όταν πέσει η μάσκα).


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να προσθέσω και κάτι ακόμα.

    Σήμερα όλοι λέμε ότι η επιστήμη τρέχει με την ταχύτητα του φωτός και δεν προλαβαίνουμε τις εξελίξεις της τεχνολογίας.

    Λέτε ξαφνικά ο εγκέφαλος του ανθρώπου να έγινε υπεράνθρωπος.
    Όχι βέβαια!
    Πλέον οι υπολογιστές είναι αυτοί που εξελίσσουν την τεχνολογία.
    Δεν κατευθύνουν πλέον οι άνθρωποι τους υπολογιστές, αλλά οι υπολογιστές καθοδηγούν τους ανθρώπους πώς να κατευθύνονται.

    Ακόμα και τα αυτοκίνητα που αρχίζουν να παίρνουν αυτές τις διαστημικές όψεις, οι υπολογιστές είναι αυτοί που τα εξελίσσουν και όχι το ανθρώπινο μυαλό που πηγαίνει πολύ πιο αργά από τους υπολογιστές.

    Υ.Γ σε αυτό το ανδροειδές βλέπουμε όταν μιλάει να ανοιγοκλείνει ακόμα και τα βλέφαρα των ματιών του.
    Μήπως έχει ανάγκη η κάμερα που είναι ενσωματωμένη στο μάτι του το ανοιγοκλείμα των βλεφάρων;
    Όχι βέβαια.
    Αυτό το έχει ανάγκη μόνο το ανθρώπινο μάτι για να υγραίνεται.
    Τότε ποιος ο λόγος;
    Μα γίναμε και εμείς θεοί και φτιάχνουμε ανθρώπους.

    Φυσικά όλα αυτά τα επιτρέπει ο Άγιος Τριαδικός Θεός μας.
    Αφήνει τον ταλαίπωρο άνθρωπο να κολυμπάει μέσα στην αλαζονεία του. Αλλά ως ενός σημείου.

    Προσπάθησαν να γονιμοποιήσουν ανθρώπο με πίθηκο, αλλά όσο και να προσπαθούν οι ταλαίπωροι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αυτό, γιατί απλά δεν το επιτρέπει ο Άγιος Τριαδικός Θεός μας.
    Ενώ όλα τα άλλα τα ζώα μπορούν να γονιμοποιηθούν.

    Από δω βλέπουμε και την γελοιότητα της εξελίξεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή