Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Κίεβο: Τελεσίγραφο στην κανονική Εκκλησία και άδεια στους Ουνίτες για να λειτουργήσουν σε Ορθόδοξο ναό


Οι μάσκες πέφτουν στην Ουκρανία… Το Κίεβο αναλαμβάνει δράση σε πολιτικό επίπεδο παρεμβαίνοντας εξόφθαλμα και σε εκκλησιαστικά θέματα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας έχει θέσει την 26η Απριλίου, ανήμερα Μεγάλη Παρασκευή για την Ορθοδοξία, ως την καταληκτική προθεσμία για την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UOC) να μετονομαστεί.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αριθ. 5309 που ψηφίστηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο και υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Poroshenko τον Δεκέμβριο, όλες οι θρησκευτικές οργανώσεις που αναγνωρίζονται ως κομμάτια χωρών που έχουν επιθέτικες βλέψεις κατά της Ουκρανίας πρέπει να περιλαμβάνουν το όνομα της μητρικής τους οργάνωσης στους τίτλους τους. 


Η Ρωσία θεωρείται επίσημα ως χώρα επιθετική για το ουκρανικό κράτος.

Ο νόμος αναγνωρίζεται ευρέως ως μια ξεκάθαρη επίθεση στην κανονική Εκκλησία, διευκολύνοντας την κατάληψη των ενοριών και των μοναστηριών της.


Ο Φιλάρετος , ο «επίτιμος πατριάρχης» της ουκρανικής νεοσύστατης και μη αναγνωρισμένης εκκλησίας, δήλωσε ανοιχτά πως θα χρησιμοποιηθεί ο νόμος για την εκκλησιαστική περιουσία που τώρα ανήκει στην κανονική εκκλησία.


Σύμφωνα με τη λογική των νομοθέτων, το UOC πρέπει να μετονομασθεί σε «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία». Εκ μέρους της πλευράς του UOC λέγεται ότι για τις θρησκευτικές οργανώσεις που δεν υποβάλλουν έγγραφα για να αλλάξουν το όνομά τους, τα καταστατικά τους θα χάσουν τη δύναμή τους ως προς το όνομα της θρησκευτικής οργάνωσης. Αλλά δεν απαγορεύει τη δραστηριότητά τους, δεν εξαφανίζεται.


Ωστόσο, το Υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζει ότι κάθε οργανισμός που δεν συμμορφώνεται με το νόμο θα μπορούσε να υποστεί διακοπή στις δραστηριότητές του με δικαστική απόφαση, παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν επιτρέπει τέτοια τιμωρία.


Το υπουργείο σημειώνει επίσης ότι το UOC είναι εισηγμένο στο χώρο της Ρωσικής Εκκλησίας ως τμήμα της Ρωσικής Εκκλησίας. Έτσι, το υπουργείο λέει ότι ο νόμος ισχύει πλήρως για το UOC.


Την ίδια στιγμή σύμφωνα με εντολή του υπουργού Πολιτισμού της Ουκρανίας, Ευγενίου Νιστσούκ, οι Ουνίτες θα μπορέσουν να τελέσουν Λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στην εορτή του Ευαγγελισμού στις 25 Μαρτίου / 7 Απριλίου.


Ο επικεφαλής των Ουνιτών Svyatoslav Shevchuk ανακοίνωσε την επερχόμενη λειτουργία πριν από λίγες μέρες. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τους φόβους των αναλυτών πως κοινός στόχος της νεάς εκκλησίας και των Ουνιτών είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο Πατριαρχείο στο Κίεβο που θα αναγνωρίζεται και από τη Ρώμη και από την Κωνσταντινούπολη!!! 


Πάντως ο Φιλάρετος, «Επίτιμος Πατριάρχης» της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας», ζήτησε από τον Ουνίτη Αρχιεπίσκοπο να μην λειτουργήσει στην Αγία Σοφία επειδή «είναι σαν ένας από τους ορθόδοξους προκαθήμενους να τελεί τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αποστόλου Πέτρου στη Ρώμη».


Το Υπουργείο Πολιτισμού μάλιστα φαίνεται να έκανε πίσω στην απόφασή του μετά από τη δήλωση Φιλάρετου.


Σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησιολογία και τους κανόνες, απαγορεύεται στους μη ορθόδοξους να λειτουργούν σε ορθόδοξο βωμό, αν και ο «Πατριάρχης» φοβάται, πώς θα απαντήσει το Κρεμλίνο: «Υπάρχει ο κίνδυνος η κατάσταση αυτή να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να πραγματοποιήσει προκλήσεις για να βλάψει τον ουκρανικό λαό» είπε.


Είναι ενδιαφέρον ότι, μετά τη δημοσίευση της επιστολής του Denisenko προς τον Ουνίτη, το Υπουργείο Πολιτισμού δημοσίευσε ένα μήνυμα το Σάββατο ότι οι Ουνίτες δεν επιτρέπεται να λειτουργήσουν στην Αγία Σοφία, καθώς αυτό θα έβλαπτε το μεγάλο μνημείο της UNESCO, αν και το μήνυμα απομακρύνθηκε σύντομα, από το site . 

Πολλοί ηγέτες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Υπουργού Πολιτισμού, και του Προέδρου του Κοινοβουλίου Αντρέι Παρουμπί, είναι οι Ουντες.


Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διεξαχθεί συνάντηση μεταξύ του Σεβτσούκ και του Φιλάρετου για την επίλυση του θέματος.

«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου