Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν: «Πριν» και «Μετά» τους καταστροφικούς πολέμους της Αμερικής

Η χρηματοδοτούμενη από τη CIA ισλαμική εξέγερση (1979- )

Μετάφραση ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΣ
 
Michel Chossudovsky 
 
Η ατζέντα των NeoCons δεν είναι να «κερδίσουν τον πόλεμο», αλλά να οργανώσουν τη διάλυση κυρίαρχων εθνικών κρατών, να καταστρέψουν τον πολιτισμό και την εθνική τους ταυτότητα, να μειώσουν τις θεμελιώδεις αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο στρατηγικός στόχος είναι να προκαλέσουν πολιτικό και κοινωνικό χάος, να μεθοδεύσουν την κατάρρευση των εθνικών οικονομιών, να οικειοποιηθούν τον πλούτο και τους πόρους των χωρών, να εξαθλιώσουν ολόκληρο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής πατρίδας.
 
Πρόκειται για ένα πλέγμα από όπλα μαζικής καταστροφής, μυστικές επιχειρήσεις πληροφοριών, προπαγάνδα και "ισχυρό οικονομικό φάρμακο". Η εγκληματικότητα της ηγεμονικής ατζέντας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν περιγράφεται.

Αυτό το σύντομο άρθρο εστιάζει στα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν «πριν» και «μετά» τη διεξαγωγή του "ανθρωπιστικού πολέμου" της Ουάσιγκτον κατά του Αφγανιστάν, ο οποίος ξεκίνησε στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου το 1979. Ήταν μια προσεκτικά σχεδιασμένη επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών. Η CIA συμμετείχε άμεσα από την αρχή στη στρατολόγηση και υποστήριξη των "ισλαμικών ταξιαρχιών".

Ένας δεύτερος πόλεμος και εισβολή στο Αφγανιστάν υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2001, τέσσερις εβδομάδες μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. 
 
Πριν από την υποστηριζόμενη από τη CIA "ισλαμική εξέγερση" κατά του λαού του Αφγανιστάν
 
«Πριν» 
 
Άγνωστο στους Αμερικανούς, στη δεκαετία του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Καμπούλ ήταν «μια κοσμοπολίτικη πόλη. Καλλιτέχνες και χίπηδες συνέρρεαν στην πρωτεύουσα. Γυναίκες σπούδαζαν γεωργία, μηχανική και επιχειρήσεις στο πανεπιστήμιο της πόλης. Αφγανές γυναίκες κατείχαν κυβερνητικές θέσεις».
 

Πανεπιστήμιο της Καμπούλ αρχές της δεκαετίας του 1980

«Πριν από την άνοδο των Ταλιμπάν [η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη CIA], οι γυναίκες στο Αφγανιστάν προστατεύονταν από το νόμο και είχαν όλο και περισσότερα δικαιώματα στην αφγανική κοινωνία. Οι γυναίκες έλαβαν το δικαίωμα ψήφου τη δεκαετία του 1920- και ήδη από τη δεκαετία του 1960, το αφγανικό σύνταγμα προέβλεπε την ισότητα των γυναικών. Υπήρχε μια διάθεση ανοχής και ανοίγματος καθώς η χώρα άρχισε να κινείται προς τη δημοκρατία.

    Οι γυναίκες συνέβαλαν σημαντικά στην εθνική ανάπτυξη. Το 1977, οι γυναίκες αποτελούσαν πάνω από το 15% του ανώτατου νομοθετικού σώματος του Αφγανιστάν. Υπολογίζεται ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το 70% των δασκάλων, το 50% των κυβερνητικών υπαλλήλων και των φοιτητών πανεπιστημίου και το 40% των γιατρών στην Καμπούλ ήταν γυναίκες». (Bureau of Democracy and Human Rights, U.S. State Department, 2001, ο σύνδεσμος δεν λειτουργεί πλέον).


Ένα δισκάδικο στην Καμπούλ

 

Ένα κοινό μάθημα βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ
 
 
Δημόσια συγκοινωνία στην Καμπούλ
 
 
Φοιτητές πανεπιστημίου, αρχές της δεκαετίας του 1970
 
 
Γυναίκες που εργάζονται σε ένα από τα εργαστήρια του Ερευνητικού Κέντρου Εμβολίων
 
 
Μητέρες και παιδιά παίζουν σε πάρκο της πόλης - χωρίς άνδρες συνοδούς

Ξεκινώντας υπό τον Ρέιγκαν. Παρέκκλιση από τα δικαιώματα των γυναικών. Καταστροφή μιας ολόκληρης χώρας

«Μετά» 
 
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο κακοποιός της Αμερικής, στρατολογήθηκε από τη CIA το 1979, στην αρχή της τζιχάντ που χρηματοδοτούσαν οι ΗΠΑ.

Ήταν 22 ετών και εκπαιδεύτηκε σε στρατόπεδο εκπαίδευσης ανταρτών που χρηματοδοτούσε η CIA. Οι αρχιτέκτονες της μυστικής επιχείρησης για την υποστήριξη του «ισλαμικού φονταμενταλισμού» που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ρέιγκαν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έναρξη του «Παγκόσμιου Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας» “Global War on Terrorism” (GWOT) μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Υπό τη διοίκηση Ρέιγκαν, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ εξελίχθηκε προς την άνευ όρων υποστήριξη και έγκριση των ισλαμικών «μαχητών της ελευθερίας». Στον σημερινό κόσμο, οι "μαχητές της ελευθερίας" χαρακτηρίζονται ως "ισλαμιστές τρομοκράτες".
 
Ο πρόεδρος Ρέιγκαν και ηγέτες των Μουτζαχεντίν από το Αφγανιστάν, δεκαετία του 1980

Ο σοβιετοαφγανικός πόλεμος 
 
Ο σοβιετο-αφγανικός πόλεμος ήταν μέρος μιας μυστικής ατζέντας της CIA που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Κάρτερ, η οποία συνίστατο στην ενεργό υποστήριξη και χρηματοδότηση των ισλαμικών ταξιαρχιών, που αργότερα έγιναν γνωστές ως Αλ Κάιντα.

Ο αριθμός των χρηματοδοτούμενων από τη CIA θρησκευτικών σχολείων (madrasahs) αυξήθηκε από 2.500 το 1980 σε πάνω από 39.000. Η USAID χρηματοδότησε γενναιόδωρα τη διαδικασία της θρησκευτικής κατήχησης, σε μεγάλο βαθμό για να εξασφαλίσει την κατάρρευση των κοσμικών θεσμών και την κατάρρευση της κοινωνίας των πολιτών.

Στη γλώσσα των Παστούν, η λέξη «Ταλιμπάν» σημαίνει «Σπουδαστές» ή απόφοιτοι των madrasahs (χώροι μάθησης ή κορανικά σχολεία) που δημιούργησαν οι ουαχαμπιτικές αποστολές από τη Σαουδική Αραβία, με την υποστήριξη της CIA.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν εκατομμύρια δολάρια για να προμηθεύσουν τους Αφγανούς μαθητές με σχολικά βιβλία γεμάτα βίαιες εικόνες και μαχητικές ισλαμικές διδασκαλίες.....

Τα εγχειρίδια, τα οποία ήταν γεμάτα με λόγια για τζιχάντ και παρουσίαζαν σχέδια με όπλα, σφαίρες, στρατιώτες και νάρκες, χρησίμευσαν έκτοτε ως το βασικό πρόγραμμα σπουδών του αφγανικού σχολικού συστήματος. Ακόμη και οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούσαν τα αμερικανικής παραγωγής βιβλία ....

'Οι εικόνες [στα] κείμενα είναι φρικτές για τους μαθητές του σχολείου, αλλά τα κείμενα είναι ακόμη πολύ χειρότερα' δήλωσε ο Ahmad Fahim Hakim, ένας Αφγανός εκπαιδευτικός [που συνεργάζεται] με μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Πακιστάν.

Εργαζόμενος στην περιοχή εξέτασε ένα μη αναθεωρημένο βιβλίο 100 σελίδων και μέτρησε 43 σελίδες που περιείχαν βίαιες εικόνες ή αποσπάσματα.

Τα εγχειρίδια που δημοσιεύτηκαν στις κυρίαρχες αφγανικές γλώσσες Ντάρι και Παστού, αναπτύχθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στο πλαίσιο επιχορήγησης της AID στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Ομάχα και στο Κέντρο Μελετών Αφγανιστάν. Ο οργανισμός δαπάνησε 51 εκατομμύρια δολάρια για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του πανεπιστημίου στο Αφγανιστάν από το 1984 έως το 1994». (Washington Post, 23 Μαρτίου 2002)



«Διαφημίσεις, που πληρώνονταν από κονδύλια της CIA, τοποθετούνταν σε εφημερίδες και ενημερωτικά δελτία σε όλο τον κόσμο προσφέροντας κίνητρα και κίνητρα για να ενταχθεί κάποιος στην [ισλαμική] Τζιχάντ». (Pervez Hoodbhoy, Peace Research, 1 Μαΐου 2005)
 
«Ο Μπιν Λάντεν στρατολόγησε 4.000 εθελοντές από τη χώρα του και ανέπτυξε στενές σχέσεις με τους πιο ριζοσπαστικούς ηγέτες των μουτζαχεντίν. Συνεργάστηκε επίσης στενά με τη CIA, ... Από την 11η Σεπτεμβρίου [2001] οι αξιωματούχοι της CIA ισχυρίζονται ότι δεν είχαν καμία άμεση σχέση με τον Μπιν Λάντεν». (Phil Gasper, International Socialist Review, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2001)

Δικαιώματα των γυναικών, φτώχεια και απελπισία

Τα ΜΜΕ επιρρίπτουν άνετα την ευθύνη στους Ταλιμπάν, χωρίς να αναγνωρίζουν ότι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός και τα κορανικά σχολεία είχαν επιβληθεί από τη CIA.

Η δημόσια εκπαίδευση καταστράφηκε και τα δικαιώματα των γυναικών σε μια κυρίως κοσμική κοινωνία, η οποία πήρε τις ρίζες της στη δεκαετία του 1920, ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ.

Η καταστροφή αυτή συνδυάζεται με τη μαζική φτωχοποίηση μιας ολόκληρης χώρας.
 

 




«Πριν» και «Μετά»
Μια εγκληματική επιχείρηση. Ποιος κρύβεται από πίσω;

«Μια άλλοτε ευημερούσα χώρα έχει βυθιστεί στην ακραία φτώχεια και την απόγνωση. Είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Αφγανιστάν βιώνει σήμερα εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων και λιμό.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε πριν από 40 και πλέον χρόνια, το 1979, με τη στρατολόγηση από τη CIA μισθοφόρων τζιχαντιστών (Αλ Κάιντα) που χρηματοδοτήθηκαν από το εμπόριο ναρκωτικών.

Ο τελικός στόχος ήταν να καταστραφεί το Αφγανιστάν ως προοδευτικό και ανεξάρτητο έθνος-κράτος που ήταν προσηλωμένο στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τα δικαιώματα των γυναικών».

Αυτό που τα μέσα ενημέρωσης περιγράφουν ως "τυραννική πολιτική των Ταλιμπάν" φέρει τα ίχνη της CIA που επέβαλε τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, ενώ ταυτόχρονα μεθόδευσε την κατάρρευση και την εξαθλίωση ενός προοδευτικού κοσμικού έθνους-κράτους.

Ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν εξέδωσε (και υπέγραψε) την Οδηγία 166 για την Απόφαση Εθνικής Ασφάλειας (NSDD 166), η οποία εκ των πραγμάτων ενέκρινε την «ενισχυμένη μυστική στρατιωτική βοήθεια προς τους Μουτζαχεντίν», καθώς και την υποστήριξη της CIA στη θρησκευτική κατήχηση.


Η προώθηση του "Ριζοσπαστικού Ισλάμ" ήταν μια σκόπιμη πρωτοβουλία της CIA (NSDD 166), η οποία μετά την 11η Σεπτεμβρίου χρησίμευσε ως δικαιολογία για την διεξαγωγή ενός "Παγκόσμιου Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας" (GWOT) στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία, τη Νοτιοανατολική Ασία και την υποσαχάρια Αφρική.

Οι σκέψεις μας είναι με το λαό του Αφγανιστάν.

Πηγή:https://michelchossudovsky.substack.com/

«Πᾶνος»

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου