Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΛΑΜΟ - Α' ΕΠΙΣΤΟΛΗ 27.7.1940

Όσιος Ιωάννης του Βάλαμο


Μακαρία ή κατάστασή σου, αν αισθάνεσαι τον εαυτό σου τιποτένιο και σαν μωρό μπροστά στους πνευματικά διαφωτισμένους. 

Μην τους ζηλεύεις και μην προσπαθείς να ανέβεις σε κάποια πνευματική έκσταση. Οι λεγόμενοι μυστικοί επιδιώκουν τέτοιου είδους πείρα της θείας χάρης, αλλά αντί της αληθινής εσωτερικής πνευματικής θεωρίας πέφτουν σε σατανική αυταπάτη. 

Ό Κύριος δίνει στον άνθρωπο να αισθάνεται τη χάρη Του, αν ή καρδιά του έχει καθαριστεί από τα πάθη. 


Σε τέτοια κατάσταση βρίσκονταν οι άγιοι Πατέρες, ενώ εμείς οι αμαρτωλοί πρέπει να προσευχόμαστε με μετάνοια και να παρακαλούμε το Θεό να μας βοηθήσει στην πάλη εναντίον των παθών.

Στο Γεροντικό αναφέρεται, πώς κάποιος μαθητής είπε στο γέροντά του:

« Ό τάδε βλέπει αγγέλους». «Το ΟΤΙ βλέπει αγγέλους, δεν είναι και κάτι πού αξίζει το θαυμασμό», απάντησε ό γέροντας· «Θα θαύμαζα όμως εκείνον πού βλέπει τις αμαρτίες του». 

Αν και σύντομη ή απάντηση του γέροντα, περιέχει πολύ πνευματικό βάθος, διότι το πιο δύσκολο άπ' όλα είναι να μάθει ' κανείς να γνωρίζει τον εαυτό του.

Γράφεις: «Τα λόγια της προσευχής και ό Κύριος ενώνονται και σαν να υπάρχει αχώριστα μόνο ό Κύριος». Αυτή ή σκέψη δεν έχει πλάνη· έτσι πρέπει να είναι.

Μάλιστα, έχεις δίκαιο: «αφθονία αγαθών, πλούτος, αγάπη των γονέων και έπαινοι του περιβάλλοντος» είναι όντως μεγάλα εμπόδια για την πνευματική ζωή. 

Οι άγιοι Πατέρες φοβόταν πολύ αυτές τις αιτίες της αμαρτίας και τις απέφευγαν με όλη τους τη δύναμη. Δεν αποτραβιόνταν χωρίς λόγο στα μοναστήρια και στις έρημους.

Συ όμως δε χρειάζεται να αποτραβηχτείς πουθενά, μόνο προσπάθησε να είσαι φρόνιμη ως ό όφις και ακέραια ως ή περιστερά.

Όλα τα άλλα είναι προσωρινά, μάταια, σαν όνειρο. Πρέπει να θυμόμαστε, μάλιστα να το πάρουμε καλά απόφαση, πώς αν όχι σήμερα, πάντως αύριο θα πεθάνουμε και εκεί θα είναι ή αιώνια ζωή, ό χρόνος σταματά.

Κύριε, ελέησον!

Τα χρόνια σου καθώς και ή πορεία σου είναι πολύ ολισθηρή· ταπεινώσου λοιπόν και μην έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου προτού βρεθείς στον τάφο. Ό Κύριος να σου δίνει σύνεση.

Συνέχιζε να προσεύχεσαι όπως τώρα προσεύχεσαι. Αν έχετε εκεί βίους Αγίων, σου συνιστώ να τους διαβάζεις- αυξάνουν το ζήλο και διδάσκουν πολλά.

Σε χαιρετώ με αγάπη εν Χριστώ.

«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου