Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Έντυπο Τουρκικού Στρατού: «Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική»


Ένα 81σέλιδο προπαγανδιστικό έντυπο που εξέδωσε το τυπογραφείο του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού τo 1993 με τίτλο MAKEDONYA YUNAN DEĞİLDİR («Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική») του Αντιπτεράρχου Erdoğan Öznal κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο.

Συγγραφείς είναι ο Τούρκος συνταγματάρχης Kurmay Baskanligi και ο συμπατριώτης του στρατηγός Erdogan Oznal.
Το βιβλίο αυτό χρησιμοποιείται διαχρονικά από τα σκοπιανά ΜΜΕ στα πλαίσια προπαγάνδας για την μη ελληνικότητα της Μακεδονίας, ισχυριζόμενα ότι έχει συντριπτικά στοιχεία πως η Αθήνα δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη Μακεδονία ως χώρα.
Το έγγραφο είναι ενδεικτικό της στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας-Σκοπίων που χρονολογείται από το 1993.
 
Όπως σημειώνει ο χρήστης του twitter 'Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος' που το δημοσίευσε,  ο πρόεδρος της Τουρκίας Turgut Özal ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια (Φεβρουάριος 1993), θέτοντας ζήτημα παροχής στρατιωτικής βοήθειας μετά και την αποχώρηση του Γιουγκοσλαβικού Στρατού.


Ακολούθησαν διαδοχικές επισκέψεις Σκοπιανών αξιωματούχων στην Άγκυρα (Α/ΓΕΕΘΑ Ιούνιο 1993, ΥΠΑΜ Νοέμβριο 1993), οι οποίες οδήγησαν σε συμφωνία για την εκπαίδευση Αξιωματικών των Σκοπίων στις Ακαδημίες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (Διμερές Πρωτόκολλο από ΥΠΕΞ τον Δεκέμβριο του 1993).

Οι επαφές εντατικοποιήθηκαν και κατέληξαν στην υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας (Απρίλιος 1995), ανταλλαγής παρατηρητών και διεξαγωγής κοινών ασκήσεων (Ιούλιος 1995) και εκπαίδευσης Ιπταμένων των Σκοπίων στην Τουρκία (Μάρτιος 1996).

Τον Μάρτιο του 1997 παραχωρήθηκε αμυντικό υλικό (οχήματα, συστήματα τηλεπικοινωνιών, περιπολικά σκάφη για τη Λίμνη Πρεσπών), τον Μάιο του ίδιου έτους διεξήχθη η πρώτη κοινή στρατιωτική άσκηση στα Σκόπια, ενώ τον Ιούλιο του 1998 προτάθηκε επισήμως η παραχώρηση 20 αεροσκαφών F-5.

Συγκεντρωτικά από το 1998:

• υπεγράφησαν τουλάχιστον 24 συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας,

• παραχωρήθηκε στρατιωτική βοήθεια ύψους $18 εκατ., και

• άνω των 100 Αξιω/κών και Υπαξ/κών είναι απόφοιτοι των Ακαδημιών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), ενώ άνω των 800 Αξιω/κών και /Υπαξ/κών έχουν εκπαιδευτεί σε Σχολεία των ΤΕΔ.

Πηγή:http://www.epilekta.com/
«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου