Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Πώς θα γίνεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των φορολογουμένων


Διά νόμου καθιερώνεται πλέον ο ατομικός φάκελος για την περιουσία όλων των φορολογουμένων.

Αμεσα σχεδιάζεται να κατατεθεί ειδική διάταξη για ψήφιση στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει πώς θα καταγράφονται σε ένα μοναδικό αρχείο τα ακίνητα, τα εισοδήματα, οι μετοχές, οι καταθέσεις και όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία κάθε φυσικού προσώπου στη χώρα μας.

Αυτό θα είναι το μεγάλο βήμα για τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Περιουσιολόγιου, το οποίο, ύστερα από χρόνια συζητήσεων, μπαίνει από φέτος σε τροχιά υλοποίησης προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2020, αναφέρει το newmoney.gr.

Το νομοθετικό πλαίσιο αλλάζει, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς εξαιρεί από το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και τις καταθέσεις στις τράπεζες.

Μέχρι σήμερα ο «Big Brother» της Εφορίας μπορεί να εντοπίζει κινήσεις και στοιχεία λογαριασμών αλλά μόνο για όποιον μπλέξει σε ελέγχους ή έχει χρέη στην Εφορία. Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, το τραπεζικό απόρρητο έχει καταργηθεί από χρόνια έναντι του φοροελεγκτικού μηχανισμού προκειμένου να μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά.

Αυτά, όμως, θα ανήκουν σε λίγο πια στο παρελθόν. Από το 2020 η Εφορία, αντί να ψάχνει τι έχει ή τι κρύβει κάθε φορολογούμενος που επιλέγεται για έλεγχο, θέλει να γνωρίζει εκ των προτέρων και για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως τι διαθέτουν.

Για να μπορέσει να αποθηκεύσει όλα τα στοιχεία αυτά για καθέναν ξεχωριστά αλλά και όλους μαζί απαιτείται να υπάρξει τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου για το Περιουσιολόγιο ώστε να επιτραπεί η δημιουργία μιας ατομικής μερίδας για κάθε φορολογούμενο που θα ενημερώνεται με όλα τα περιουσιακά στοιχεία του.

Και στο βάθος νέοι φόροι

Το σχετικό νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Με βάση το νέο σύστημα δρομολογούνται διασταυρώσεις-εξπρές από το 2020 για την κινητή και ακίνητη περιουσία τού κάθε φορολογούμενου, αλλά και online επικοινωνία με όλα τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του Δημοσίου.

Ωστόσο δεν είναι και λίγοι εντός της κυβέρνησης που τάσσονται υπέρ της επιβολής ενός φόρου για το σύνολο της περιουσίας του κάθε φορολογούμενου και όχι μόνο για τα εισοδήματα που αποκτά κάθε χρόνο. Εισηγούνται μάλιστα και κλιμακωτό φόρο με συντελεστές που θα αυξάνονται όσο αυξάνεται το σύνολο της περιουσίας του υπόχρεου.

Ο,τι δεν δηλώνεται θα κατάσχεται!

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με βάση τα στοιχεία τα οποία θα συλλέγει ο νέος μηχανισμός, σφίγγει ασφυκτικά ο κλοιός για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, ακίνητα και γενικότερα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας από τα μάτια της Εφορίας. Οσοι εντοπιστούν από τις φορολογικές αρχές να μην έχουν εμφανίσει τα περιουσιακά τους στοιχεία απειλούνται με πρόστιμα, ενώ ό,τι δεν δηλώνεται θα κατάσχεται.

Ηδη η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για τη στελέχωση της διεύθυνσης του Περιουσιολογίου. Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι η δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα… στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, ράβδους χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.

Με την πλήρη λειτουργία του Περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, η Εφορία θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογουμένου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες. Με την έναρξη του Περιουσιολογίου κάθε φορολογούμενος θα έχει πρόσβαση καθώς και δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των -καταγεγραμμένων από τη φορολογική διοίκηση- περιουσιακών του στοιχείων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που θα έχει το Περιουσιολόγιο θα είναι τα εξής:

■ Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες) και στελέχη της φορολογικής διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες).
■ Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.
■ Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.
■ Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενου από τον ίδιο ή τους εσωτερικούς χρήστες της φορολογικής διοίκησης.
■ Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από τον φορολογούμενο.
■ Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης των περιουσιακών στοιχείων τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.
■ Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.
■ Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας – αξιολόγησης των δεδομένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.
■ Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.

Πηγή: Moneypress
ΑΒΕΡΩΦ


Πηγή: http://koukfamily.blogspot.com/2019/02/blog-post_507.html 
«Πᾶνος» 

1 σχόλιο:

  1. Αφου ο μαλ...ας λαος τα "καταπινει" ολα αμασητα καλα να παθει θα του βαλουν σε λιγο φορο επειδη..αναπνεει
    και επειδη...κατουραει θα το δεχτει γιατι απλα ειναι ανεγκεφαλος και ως εκ τουτου αμυαλος.Αυριο θα ξεπουληθουν η θρακη, τα νησια, το Αιγαιο,η Κρητη,η υπολοιπη Κυπρος κλπ ΘΑ ΤΑ ΔΕΧΤΕΙ ΟΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ : ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ-ΥΠΑΝΑΠΤΥΚΤΟΣ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΣ ΤΟΣΟ
    ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή