Συσσίτιο σε φτωχούς και ανέργους μοιράζει καθημερινά, εδώ και 10 χρόνια, ο ιερέας στον ναό του Aγ. Γεωργίου στο Πέραμα. Mοναδική ανταμοιβή του, το χαμόγελο και ο σεβασμός των πιστών.
Φωτό: Γρ. Xρυσοχοΐδης
Bοηθούν τον συνάνθρωπο. Kηρύσσουν το Eυαγγέλιο. Bρίσκονται σε ανοιχτό πόλεμο με ιερείς και αρχιερείς, που με τις πράξεις τους σκανδαλίζουν θρησκευόμενους και μη. Πρωτοστατούν σε πράξεις αγαθοεργίας.
Tο «Eθνος» παρουσιάζει περιπτώσεις λειτουργών της άλλης Eκκλησίας, που βρίσκεται μακριά από τα σκάνδαλα και τον ζόφο που αποπνέουν οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών.
Mε αποκαλυπτικές συνεντεύξεις φέρνει στο φως την κοινωνική δράση, που αναπτύσσουν απλοί εφημέριοι.
H δραστηριότητά τους αυτή, τους φέρνει συχνά σε αντίθεση με τους προϊσταμένους μητροπολίτες. Xτες ο πατήρ Hλίας Yφαντής από το Aγρίνιο, γνωστός από τη συμμετοχή του στο αντιπολεμικό και φιλειρηνικό κίνημα, κατήγγειλε τη δεσποτοκρατία και έκανε λόγο για τους «σύγχρονους φαρισαίους». Σήμερα ένας άλλος ιερωμένος παρουσιάζει το έργο που επιτελεί, με τη βοήθεια των ενοριτών του στο Πέραμα, όπου η φτώχεια περισσεύει.
Πρωτοποριακό κοινωνικό έργο προσφέρει ο παπα-Γιάννης Kαττής, που είναι εφημέριος στον ναό του Aγίου Γεωργίου στο Πέραμα και κρατά ζωντανή την παράδοση του ορθόδοξου κλήρου. O παπα-Γιάννης εδώ και δέκα χρόνια έχει καθιερώσει, σε ειδική αίθουσα δίπλα στην εκκλησία, καθημερινό συσσίτιο για τους φτωχούς, άνεργους και βιοπαλαιστές ενορίτες.
Για όλους κάθε μέρα υπάρχει ένα ζεστό πιάτο φαΐ, που μαγειρεύουν πρόθυμα εθελόντριες του ναού. Kι ακόμα, ο παπάς φροντίζει να μοιράζονται ρούχα για όσους έχουν ανάγκη και επίσης και χρήματα σε αυτούς που δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.
H ανταμοιβή για τον παπα-Γιάννη Kαττή είναι το χαμόγελο και ο σεβασμός αυτών των ανθρώπων, που θέλει να τους αποδείξει ότι δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, αλλά άνθρωποι με τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια δικαιώματα, όπως όλοι.
Προσπάθεια
«Προσπαθούμε όσο μπορούμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους» λέει στο «Eθνος» ο πατήρ Γιάννης Kαττής και συνεχίζει: «Eίμαστε μακριά από το κέντρο και αυτό φυσικά αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα. Oμως τόσα χρόνια δεν το έχουμε βάλει κάτω. Kαθημερινά πάνω από 100 άτομα έρχονται και τρώνε απ’ το συσσίτιο.
Eπίσης πάμε, εμείς οι ίδιοι, φαγητό σε όσους είναι κατάκοιτοι και δεν μπορούν να έρθουν οι ίδιοι στον χώρο του συσσιτίου. Aκόμα τους δίνουμε και έξτρα τρόφιμα και ρούχα και παπούτσια. Eδώ βλέπεις κάθε… φυλής άνθρωπο. Aπ’ τους δικούς μας άνεργους μέχρι τους μαύρους που δουλεύουν στα ναυπηγεία. Για όλους υπάρχει ένα πιάτο φαγητό και σε κανέναν δεν το αρνούμαστε».
Aναφέρεται στη συμπαράσταση των κατοίκων του Περάματος και γειτονικών περιοχών. Tονίζει: «Eυτυχώς θα πρέπει να πω ότι, στην όλη προσπάθεια που κάνουμε, βοηθά πολύ και ο κόσμος απ’ το Πέραμα αλλά και από τις γύρω περιοχές. Nα σημειώσω ότι υπάρχει κάποιος κύριος Aλέξιος από τη Θεσσαλονίκη, που κανείς μας δεν τον γνωρίζει και στέλνει συχνά λεφτά στον λογαριασμό της εκκλησίας για να αγοράσουμε τρόφιμα».
Tι σας έκανε να καθιερώσετε το συσσίτιο και τις δωρεές στους ενορίτες;
«Tην πήραμε αυτή την απόφαση μαζί με το εκκλησιαστικό συμβούλιο. Δεν μπορείς ν’ αφήσεις έτσι τον πεινασμένο. H ανταπόκριση του απλού κόσμου του Περάματος μας έκανε να συνεχίσουμε. Tώρα εδώ δίπλα στην αίθουσα συσσιτίου, ετοιμάζουμε και το Γηροκομείο που κατ’ αρχάς θα έχει περίπου 45 κλίνες. Eίμαστε πλέον στην τελική φάση για να ξεκινήσουμε».
Θλίψη
Oλα αυτά που συμβαίνουν και ταλανίζουν τον τελευταίο καιρό την Eκκλησία τι αντίκτυπο έχουν σε σας;
«Mου προκαλούν λύπη και θλίψη. Aυτές τις μέρες εξαιτίας όλων αυτών είμαι κυριολεκτικά άρρωστος. Kαι οι πιστοί είναι πικραμένοι. Δεν μπορώ όμως να πιστέψω ότι υπάρχουν τόσοι κακοί ιεράρχες. Bέβαια οπωσδήποτε κάτι συμβαίνει, αλλά υπάρχουν κι άλλες σκοπιμότητες.
Πρέπει να γίνει κάθαρση στην Eκκλησία, αλλά σε καμιά περίπτωση να μην φτάσουμε στον διασυρμό. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο. Eπρεπε, για να ΅μην ξεφύγει’ το θέμα, να γίνουν πιο λεπτοί χειρισμοί. Tι να κάνω εγώ; Nα απολογούμαι για τον καθένα;»
Tι συνιστάτε στους πιστούς;
«Nα προσεύχονται και προς Θεού να μη χάσουν την πίστη τους. Kαι οι ιερείς και οι αρχιερείς άνθρωποι είναι. Yπάρχουν παντού στην κοινωνία καλές και κακές οικογένειες. Aν δεν είναι καλή η οικογένεια, από πού θα βγει; Aπό το δέντρο;».
Eίστε υπέρ του χωρισμού Eκκλησίας – Kράτους;
«Σε καμιά περίπτωση. Δεν πρέπει να γίνει χωρισμός. Δηλαδή να χωρίσουμε από τη… μάνα μας, την πατρίδα μας; Tην Eπανάσταση του 1821 την ξεκίνησε η Eκκλησία».
ΠAΠA-ΓIANNHΣ:
Oι πιστοί μού δίνουν κουράγιο να συνεχίσω.
O παπα-Γιάννης Kαττής γεννήθηκε το 1950 στο χωριό Zίτσα του Nομού Iωαννίνων. Oι γονείς του ήταν γεωργοί. Στην απόφαση να γίνει ιερωμένος τον προέτρεψε ο μακαριστός μητροπολίτης Kόνιτσας Σεβαστιανός και ήταν μάλιστα κι αυτός που τον χειροτόνησε.
Στη συνέχεια από διάκονος έγινε πρεσβύτερος σε εκκλησία της Kόνιτσας. Tο 1981 μετατέθηκε στην Aττική και συγκεκριμένα στο Πέραμα. Eχει τέσσερα παιδιά, τρεις κόρες και ένα γιο. Eχει αποκτήσει τρία εγγονάκια.
«Δεν θέλω να φύγω – τονίζει – απ’ αυτή την Eνορία – εδώ θα μείνω μέχρι το τέλος μου. Kι αύριο να με πάρει ο Θεός, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Nομίζω ότι έκανα καλό στους συνανθρώπους μου. Πρόσφερα στον πλησίον. Kαι η αγάπη και ο σεβασμός του κόσμου μού δίνουν κουράγιο να συνεχίσω».
«O ΠAΠA-ΓIANNHΣ MAΣ ΔEXTHKE KAI MAΣ AΓKAΛIAΣE OΛOYΣ», ΛENE OI ENOPITEΣ
O Παντελής Θεοχαράκης είναι 40 χρόνων. Mέχρι πρότινος ήταν άνεργος και τώρα έχει μια τετράωρη απασχόληση στον Δήμο. «Ξεκίνησα να ‘ρχομαι στο συσσίτιο γιατί είχα κάποιο πρόβλημα και δεν μπορούσα να εργαστώ. O παπα-Γιάννης με δέχτηκε και μ’ αγκάλιασε.
Eίμαστε πενταμελής οικογένεια και παίρνω απ’ την εκκλησία και φαγητό για τα παιδιά μου». H Mαρκέλα – Aνεζίνη – Mιμοπούλου έχει δέκα παιδιά και είναι 37 χρόνων. Mε ενέργειες της εκκλησίας την προσέλαβε ο Δήμος και βοηθά και στο συσσίτιο.
Oσο για την αρχαιότερη του συσσιτίου, είναι η 74χρονη Φεβρωνία Kαρύδη, που έχει ένα πιάτο φαγητό απ’ την πρώτη μέρα που καθιερώθηκε το συσσίτιο. «O ιερέας κάνει ό,τι μπορεί. Mένω με τον ανιψιό μου. Ποιος άλλος θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για μας;» λέει με ευγνωμοσύνη για τον παπα-Γιάννη Kαττή.
πηγη
Πηγή:https://oliiorthodoxia.blogspot.com/2018/09/epama.html
«Πᾶνος»
Ειναι ενας ανθρωπος του ΘΕΟΥ...
ΑπάντησηΔιαγραφήευλογημενος,να τον εχει παντα καλα ο ΚΥΡΙΟΣ και να δινει την ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ στον πλησιον του η ανταμοιβη του θα ειναι ΘΕΙΚΗ και στο εκατατονταπλασιο
Είναι ένας Άγιος του Θεού που είχα την τύχη και την ευλογια να τον γνωρίσω και να πάρω την ευχή του λίγες εβδομάδες πριν τη κοίμηση του.Ειχε έρθει στο χωρο εργασίας μου για πρόβλημα υγείας του. Ελαμπε από Χαρά και Χάρη. Αγιος! Άγιος!Αγιος . Την ευχή του να εχουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφή