Θα ήταν ή όχι σωτήριο το 112 στις φονικές πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών; Κανείς δεν μπορεί ν’ απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα από τη στιγμή που ο Ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης, για την χώρα μας παραμένει απλώς στα χαρτιά για μια οκταετία.
Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών μέσω sms, είναι ένα λογισμικό που εκπορεύεται μέσα από τις εγκαταστάσεις του 112, κι’ αυτό, ενώ είχε προβλεφθεί πολλά χρόνια τώρα, ποτέ δεν λειτούργησε καθώς σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια κωλυσιεργίες από την πλευρά των παρόχων κινητής τηλεφωνίας.
Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης αποτελεί σύμφωνα με ανθρώπους που εκπαιδεύτηκαν πάνω σ’ αυτό το σύστημα, ένα πολυδαίδαλο και πολύτιμο εργαλείο πολιτικής προστασίας. Πάνω στον κεντρικό γιγαντιαίο server είχαν έρθει να «κουμπώσουν» προγράμματα που είχαν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό της έγκαιρης προειδοποίησης, κάτι που ανάμεσα σε χιλιάδες τόνους χαρτιού, έμειναν να περιμένουν.
Η πικρή ιστορία του 112 στην Ελληνική πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τον Ιούλιο του 2010, τρία χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές της Ηλίας η χώρα μας αξιώθηκε να υπογράψει προγραμματική συμφωνία μεταξύ του υπουργείου προστασίας του πολίτη και της Κοινωνίας της πληροφορίας Α.Ε.
Η συμφωνία μεταξύ άλλων περιελάμβανε έργο για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που αφορούν στον Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης Εκτάκτων Αναγκών “112” και των υπηρεσιών που αφορούν στη βέλτιστη διαχείριση περιστατικών έκτακτης ανάγκης – κρίσεων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ 2007-2013. Σημειωτέον πως η Ελλάδα δαπάνησε για την απόκτηση όλου του προγράμματος περίπου 12 με 13 εκατομμύρια ευρώ.
Πέρασε μια τετραετία για να φτάσει η μέρα υπογραφής σύμβασης έναρξης του έργου μεταξύ της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. και του ΟΤΕ Α.Ε. ως αναδόχου. Τα πρώτα συστήματα για την διεθνή τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης, το 112, έφταναν στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής το 2014 και άρχισε η εγκατάσταση του νέου αυτού κέντρου που θα βοηθούσε κατά πολύ στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Σε αναστολή η λειτουργία του κέντρου
Η Σύμβαση τέθηκε σε αναστολή με απόφαση της ΚτΠ Α.Ε. στις 15 Φεβρουαρίου 2016. Αυτό, διότι δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί το έργο μέσα στην επιλέξιμη χρονική περίοδο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.
Γιατί δεν μπορούσε να υλοποιηθεί; Διότι η σύμβαση …ουδέποτε προέβλεψε εργασίες διαμόρφωσης χώρων εγκατάστασης των Κέντρων Επικοινωνιών Έργου στην Ελληνική Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό Σώμα. Χωρίς τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, το σύστημα δεν μπορούσε να λειτουργήσει.
Παρ όλα αυτά που αναφέρει στην ενημέρωση η Πολιτική Προστασία, στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που κλήθηκαν να υπηρετήσουν στον 112, σημειώνουν πως η εγκατάσταση του υπολογιστικού και τηλεφωνικού κέντρου είχε γίνει στο ισόγειο του κέντρου επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, εκεί που ήταν παλαιότερα το γραφείο τύπου.
Τους εκπαίδευσαν και τους…μετέθεσαν!
Εκεί είχαν τοποθετηθεί οι υπολογιστές, εκεί διεξάγονταν τα μαθήματα από καθηγητές και τεχνικούς διευθυντές μεγάλης εταιρίας υπολογιστών και προγραμμάτων προς τα στελέχη του Π.Σ., της ΕΛ.ΑΣ, του Λ.Σ. και αφού εκπαιδεύτηκαν και από τις υπηρεσίες τους, είχαν την ενημέρωση πως θα συνεχίσουν να εργάζονται στο Μαρούσι, λίγο αργότερα ήρθαν οι μεταθέσεις για διάφορα σημεία της Ελληνικής επικράτειας.
Το 2015, περίπου 30 άτομα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ισάριθμα προσωπικό από την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και κάποιοι από τις Ένοπλες Δυνάμεις ω σύνδεσμοι, κλήθηκαν να εκπαιδευτούν πάνω σ’ αυτό το προηγμένο σύστημα ασφαλείας και ύστερα να φύγουν.
Στελέχη που εκπαιδεύτηκαν στο σύστημα του 112 λένε πως από τότε είχαν αρχίσει να τους εξηγούν οι εκπαιδευτές τους πως μονάχα μ’ ένα κλικ και τον σχεδιασμό ενός κύκλου μέσα στον χάρτη, αρκούσε για να σταλεί ομαδικό sms προς όλα τα κινητά των πολιτών που βρίσκονται στην «μαρκαρισμένη» περιοχή και με αυτό θα προειδοποιούνταν όλοι για οτιδήποτε επερχόμενο, όπως ένα πύρινο μέτωπο. Η πολιτική προστασία σημειώνει ότι στις 29 Δεκεμβρίου 2016 το Έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» (2014-2020) ως μεταφερόμενη Πράξη με δύο υποέργα.
Το πρώτο αφορούσε στο κυρίως έργο και το δεύτερο στις εργασίες διαμόρφωσης των χώρων για τα Κέντρα Επικοινωνιών που ήταν απαραίτητοι για την υλοποίηση του κυρίως έργου και παραδόθηκαν στα μέσα του 2017. Αίσθηση προκαλεί ωστόσο η γνωστοποίηση από την ΓΓΠΠ πως από τον αρχικό σχεδιασμό του Έργου δεν είχε προβλεφθεί η παροχή υπηρεσίας κυψέλης (Cell Broadcast Service) εκ μέρους των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, ούτε η δυνατότητα γεωεντοπισμού, δηλαδή η αυτόματη απεικόνιση με ακρίβεια της πληροφορίας θέσης καλούντος σε Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS).
Πότε θα λειτουργήσει ο αριθμός 112 για την Ελλάδα
Η νομοθετική ρύθμιση του 2017 προβλέπει την χωρίς χρέωση παράδοση μηνυμάτων στους πολίτες. Έξι μήνες πριν, προχώρησε η υπογραφή της τροποποιημένης σύμβασης και ταυτόχρονα η άρση αναστολής του έργου το οποίο οι αρμόδιοι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ευελπιστούν πως θ’ αποδώσουν στον πολίτη στις αρχές του νέου έτους.
Ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που δεν χτυπά καμπανάκι μόνο του, αλλά εφόσον βλέπουν στο συντονιστικό κέντρο την κατάσταση όπως εξελίσσεται, από εκεί μονάχα με ένα κλικ θα μπορούσαν να σώσουν πολλές ζωές. Η διαλειτουργικότητα, σύμφωνα τουλάχιστον με τον αρχικό σχεδιασμό, επεκτείνονταν επιπλέον με τα κέντρα επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ και του ΕΚΑΒ.
[Πηγή] https://hellasjournal.com/
«Τριβέλι Πᾶνος»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου