Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Αποκάλυψαν οικειοθελώς κρυφά εισοδήματα, το μετάνιωσαν και ζητούν επιστροφή των φόρων!



Δεν επιστρέφονται οι φόροι που καταλογίστηκαν στο πλαίσιο των δηλώσεων περί οικειοθελούς αποκάλυψης, ακόμη και αν οι φόροι αφορούν σε
έτη, τα οποία παραγράφηκαν.

Χιλιάδες φορολογούμενοι, που εντάχθηκαν στην οικειοθελή αποκάλυψη «ξεχασμένων» εισοδημάτων το μετάνιωσαν και ζητούν πίσω τους φόρους που κατέβαλαν, αφού διαπίστωσαν πως, με τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Ν.Σ.Κ. οι υποθέσεις τους πέραν της πενταετίας έχουν παραγραφεί και θα μπορούσαν να μην ενταχθούν στην οικειοθελή αποκάλυψη, να μην πληρώσουν φόρους και να μην έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα.


Ωστόσο η εφορία απαντά με ένα ξερό «όχι», υπενθυμίζοντας τη σχετική διάταξη του ν. ν.4446/2016 αναφορικά με την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών, σύμφωνα με την οποία: «φόροι, τέλη, εισφορές και λοιπά ποσά που καταβάλλονται δυνάμει δηλώσεων που υποβάλλονται κατά τις διατάξεις των προηγούμενων άρθρων δεν επιστρέφονται και οι σχετικές δηλώσεις δεν ανακαλούνται».

Αυτό προκύπτει από μία απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (υπ. αρ. 2175/27.04.2018), η οποία έχει ευρύτερη εφαρμογή και θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της οικειοθελούς αποκάλυψης των εισοδημάτων, (η τελευταία προθεσμία έληξε στις 25 Νοεμβρίου 2017), υποβλήθηκαν συνολικά 507.677 αιτήσεις-δηλώσεις από περισσότερους των 140.000 φορολογούμενους (σε πολλές περιπτώσεις ένας φορολογούμενος υπέβαλε περισσότερες της μιας δηλώσεις, για περισσότερα του ενός έτη).

Δηλώθηκαν αποκρυβέντα εισοδήματα και λοιπά αδήλωτα κεφάλαια συνολικού ύψους 10,1 δισ. ευρώ και βεβαιώθηκαν φόροι και προσαυξήσεις συνολικού ύψους 795,32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 377,44 εκατ. ευρώ αφορούν τις φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες είχαν εκδοθεί εντολές ελέγχους και τα υπόλοιπα 417,88 εκατ. ευρώ αφορούν περιπτώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης χωρίς να έχει προηγηθεί η έκδοση εντολής διενέργειας ελέγχου.


Πηγή: sofokleousin.gr


[Πηγή] http://hassapis-peter.blogspot.com/2018/08/blog-post_753.html
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου