Η ερχόμενη Δευτέρα είναι η μέρα που εξ αρχής η κυβέρνηση αντιμετώπιζε ως ορόσημο: ολοκληρώνεται το πρόγραμμα στήριξης και, τυπικά, η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια.
Όμως, στο Μαξίμου εξακολουθεί να υπάρχει περίσκεψη για τον τρόπο με τον οποίο θα «εορταστεί» αυτό το ορόσημο, δεδομένου ότι οι αρχικές σκέψεις για φιέστες εγκαταλείφθηκαν ύστερα από την τραγωδία με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και το ράπισμα που δέχθηκε η κυβέρνηση στην εικόνα της, λόγω των άστοχων επικοινωνιακών χειρισμών της.
Προβληματισμό δημιουργεί επιπλέον το γεγονός ότι η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων - η οποία δεν οφείλεται πράγματι αποκλειστικά στις εξελίξεις στην Αθήνα, αλλά διαμορφώνεται και από το διεθνές περιβάλλον - καθιστούν απαγορευτική την έξοδο στις αγορές. Ακυρώνουν, δηλαδή, το αφήγημα της «καθαρής» εξόδου που από την αρχή είχε επικαλεστεί η κυβέρνηση.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε χθες ακόμη και πάνω από το 4,3% κι έτσι η ανησυχία για την πορεία των επιτοκίων είναι έντονη, λόγω της κρίσης σε Ιταλία και Τουρκία, αναβάλλοντας επ' αόριστον τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές που ήθελε να κάνει συμβολικά η κυβέρνηση.
Ανάσα, βέβαια, δίνουν τόσο το λεγόμενο δημοσιονομικό «μαξιλάρι», δηλαδή τα αποθεματικά ύψους 24 δις ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί, όσο και το γεγονός ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας δεν είναι σημαντικές ούτε φέτος ούτε το 2019.
Αρνητικό στοιχείο, ωστόσο, αποτελεί ότι από την ερχόμενη Δευτέρα παρελθόν αποτελεί για τις ελληνικές τράπεζες το waiver της ΕΚΤ - η δυνατότητα, δηλαδή, να έχουν πρόσβαση σε φθηνό χρήμα από την ευρωτράπεζα, όπερ σημαίνει πως για να καλύψουν τις ανάγκες τους θα πρέπει να δανειστούν από τη δευτερογενή αγορά, με υψηλότερα επιτόκια.
Τα «καμπανάκια» ηχούν και από το διεθνή Τύπο. «Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για success story», αναφέρει χαρακτηριστικά το Economist, ενώ μπαράζ δημοσιευμάτων στις γερμανικές εφημερίδες τις τελευταίες ημέρες επισημαίνει ότι η κρίση δεν αποτελεί παρελθόν για την Ελλάδα, με έμμεσες προειδοποιήσεις, παράλληλα, για τις παροχές που σχεδιάζει η κυβέρνηση και τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Τέλος, η ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης, αλλά και η αναμονή εν όψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και της παρουσίασης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη των θέσεων της ΝΔ θα επαναφέρουν από την ερχόμενη Δευτέρα την οικονομία στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ατζέντας.
Βεβαίως, και της πολιτικής αντιπαράθεσης, η οποία δείχνει ότι θ' αρχίσει να κορυφώνεται επικίνδυνα, ύστερα από μια περίοδο ανακωχής λόγω του Δεκαπενταύγουστου, του πένθους που ακολούθησε την τραγωδία στην Ανατολική Αττική και τη θετική εξέλιξη της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου