Προκειμένου να γεμίσει τζαμιά η Ελλάδα, δεν μας χρειάζεται η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.Τη μεταφέρουμε στη Θεσσαλονίκη και διώχνουμε όλα τα τζαμιά από την Ελλάδα, πακέτο μαζί με το προξενείο . Ως πότε θα μας εκβιάζουν οι βάρβαροι;
Juan
Juan
Διασύρει δημοσίως τον Α.Τσίπρα ο Ρ.Τ.Ερντογάν καθώς πριν λίγο προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Τουρκία.
"Θέλεις την Θεολογική Σχολή της Χάλκης; Ανοιξε το τέμενος Φετχιγιέ στην Αθήνα και να έχει μιναρέ" ήταν η τουρκική απάντηση. Ουσιαστικά οι Τούρκοι επανέφεραν την τουρκική λίστα με τα 19 τζαμιά που πρέπει να ξαναλειτουργήσουν στην Ελλάδα!
Πρόκειται για τζαμιά που είχαν κλείσει μετά την επανάσταση του... 1821 ή μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912-13
Μιλώντας μπροστά σε κοινό στην Αδριανούπολη, ο Ερντογάν είπε πως έθιξε το ζήτημα του τζαμιού στην Αθήνα αντιπαραβάλλοντας το ελληνικό αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
«Στον κύριο Τσίπρα δήλωσα, ζητάτε από εμάς τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ας ανοίξουμε του είπα το τζαμί Φετχιγιέ στην Αθήνα».
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως πρόκειται να λειτουργήσει τζαμί στην Αθήνα.
«Ρώτησα, γιατί δεν έχει μιναρέ το τζαμί που θα ανοίξετε; (σ.σ. άρα ανοίγει)
Εδώ δεν αντέχετε τη λέξη Τούρκος για τη μειονότητα της Θράκης», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. Μου είπε πως αντιδρά η αντιπολίτευση και εγώ του απάντησα πώς "η εκκλησιά έχει καμπαναριό έτσι και το τζαμί πρέπει να έχει μιναρέ».
Επί της ουσίας, οι Τούρκοι επανέφεραν ένα αίτημα τους από το 2014 όταν είχαν αναβαθμίσει τις «διεκδικήσεις» τους με «απαίτηση» να λειτουργήσει και άλλο, δεύτερο, τζαμί στην Αθήνα, προκειμένου να επιτρέψουν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.
Πρόκειται για μια προσπάθεια της Άγκυρας να διασυνδέσει υπό μορφή «αμοιβαιότητας» το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την αναστήλωση-λειτουργία και άλλου, του τεμένους Φετχιγιέ, στην Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη!
"Πριν ανοίξει το τέμενος Φετχιγιέ στην Αθήνα, δεν θα επιτρέψουμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη», είχε πει η Άγκυρα δια του Αντιπροέδρου Εξωτερικών Σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και βουλευτή Κωνσταντινούπολης κ. Μετίν Κιουλούνκ το 2014.
Το ίδιο είπε και τώρα στέλνοντας στις καλένδες το αίτημα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης χωρίς ανταλλάγματα.
Συνεπώς, η Αθήνα αποκτά δύο τζαμιά, ένα στο Βοτανικό και ένα κάτω από την Ακρόπολη.
Το τζαμί Φετχιγιέ βρίσκεται εντός της Ρωμαϊκής Αγοράς.
Εξ αιτίας της προσωνυμίας του, αρχικά θεωρήθηκε ότι είναι από την εποχή του Φατίχ, του Πορθητού Μωάμεθ Β΄, ο οποίος το 1458 κατέλαβε την Αθήνα. Οι ανασκαφικές έρευνες όμως απέδειξαν ότι υπήρχε ένα τέμενος κατασκευασμένο πάνω σε προγενέστερο βυζαντινό ναό, το οποίο στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από το συγκεκριμένο του 17ου αιώνα.
Έτσι επικρατεί η άποψη ότι πρόκειται μάλλον για κτίσμα της περιόδου 1668-70, δηλαδή σχετίζεται με την κατάληψη της Κρήτης από τους Οθωμανούς. Υπάρχουν επίσης αναφορές , ότι το τζαμί χτίστηκε πάνω σε μια μεγάλη βυζαντινή Εκκλησία, που πιθανόν να αποτελούσε τον Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηναίων, στα χρόνια της Φραγκοκρατίας (Δουκάτο Αθηνών 1205-1458), μέχρι την κατάκτηση της πόλης από τους Οθωμανούς!
To 2016 παραδόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση τουρκική λίστα με 19 τζαμιά ή σημεία που υπήρχαν τζαμιά επί οθωμανικής αυτοκρατορίας και επιθυμούσαν να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργίας τους ως λατρευτικός χώρος των "εκατομμυρίων μουσουλμάνων που βρίσκονται στην Ελλάδα ή χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως διαμετακομιστικό σταθμό ή ως τουριστικό προορισμό" αναφέρεται στην επιστολή.
Η λίστα περιλαμβάνει τα εξής τζαμιά:
1) Το Γιενή τζαμί (Yeni Cami) στην Θεσσαλονίκη.
2) Το Φετιγιέ τζαμί (Fethiye Cami) στην Αθήνα.
3) Το Μουσταφά Βοϊβόντα τζαμί (Mustafa Voyvoda Camı) στην Αθήνα.
4) Το Ιμπραήμ πασά τζαμί (İbrahim Paşa Cami) στην Καβάλα.
5) Το Χαλίλ μπευ τζαμί (Halil Bey Cami) στην Καβάλα.
6) Το Αγά πασά τζαμί (Ağa Paşa Cami) στο Ναύπλιο.
7) Το Ουλού τζαμί (Ulu Cami) στο Ναύπλιο.
8) Το Τσελεμπί σουλτάν Μεχμέτ τζαμί (Çelebi Sultan Mehmet Cami) στο Διδυμότειχο.
9) Το Γιενή τζαμί (Yeni Cami) στην Λάρισα.
10) Το Οσμάν Σαχ Κουρσουνλού τζαμί (Osman Sah Kurşunlu Cami) στα Τρίκαλα.
11) Το τζαμί της Μονεμβασίας (Monemvasia Camisi).
12) Το Σουλεϊμανιέ τζαμί (Süleymaniye Cami) στην Ρόδο.
13) Το Μουράτ Ρέϊς τζαμί (Murad Reis Cami) στην Ρόδο.
14) Το Αγά τζαμί (Ağa Cami) στην Ρόδο.
15) Το Ντεφτεντάρ τζαμί (Deftedar Cami) στην νήσο Κω.
16) Το Λόντζα τζαμί (Lonca Cami) στην νήσο Κω.
17) Το Ασλάν πασά τζαμί (Aslan Paşa Cami) στα Γιάννενα.
18) Το Φετχιγιέ τζαμί (Fethiye Cami) στα Γιάννενα.
19) Το Κουρσουνλού τζαμί (Kurşunlu Cami) στην Καστοριά.
pronews
Πηγή:http://www.efenpress.gr/2019/02/19.html
«Πᾶνος»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου