Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Στο κόκκινο η Bayer από το σκάνδαλο Monsanto



Η γερμανική κυβέρνηση, μέσω των υπουργείων Διατροφής & Γεωργίας, καθώς επίσης Παιδείας & Έρευνας, στηρίζει και επιδοτεί την παραγωγή σπόρων από ακατάλληλα σιτηρά, με πολλά εκατομμύρια – τα οποία οδηγούνται, μεταξύ άλλων, στο χημικό της γίγαντα, στη Bayer, η οποία απορρόφησε την ανταγωνιστική της αμερικανική εταιρεία Monsanto.
.

Επενδύσεις & Αγορές

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το γερμανικό τέρας προσπαθεί να επιβάλλει τα γενετικά μεταλλαγμένα γεωργικά προϊόντα παγκοσμίως, καθώς επίσης να μονοπωλήσει τον κλάδο, μεταξύ άλλων με τη βοήθεια της κυβέρνησης της χώρας – με καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια μικρούς γεωργούς, στα κράτη του Νότου (ανάλυση). Η τοποθέτηση μας αυτή θεωρήθηκε από ορισμένους ως θεωρία συνωμοσίας – ή ως άδικη κριτική στο γερμανικό κολοσσό Bayer.

Εν τούτοις, μία επιτροπή στην Καλιφόρνια επέβαλλε την περασμένη εβδομάδα πρόστιμο ύψους 289 εκ. $ στη θυγατρική της, στην Monsanto (MON), την οποία έχει εξαγοράσει έναντι 63 δις $ – με αποτέλεσμα να βυθιστεί η μετοχή της στο κόκκινο (BAYGn). Η αιτία ήταν η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, όσον αφορά τα προϊόντα της για την επεξεργασία ζιζανίων – με βάση το συστατικό «glyphosate», το οποίο προκαλεί καρκίνο.
Η αγωγή που κερδήθηκε είναι η πρώτη που εκδικάσθηκε από τις περίπου 5.000 που εκκρεμούν στις Η.Π.Α. – ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα προσφύγει κατά της ετυμηγορίας, ισχυριζόμενη ότι πάνω από 800 επιστημονικές μελέτες και κριτικές υποστηρίζουν το γεγονός ότι, το «glyphosate» δεν προκαλεί καρκίνο.
Σε αντίθεση με τις Η.Π.Α., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανανέωσε το Δεκέμβρη την άδεια για το «glyphosate», αν και τόσο η Γερμανία, όσο και η Γαλλία, έχουν λάβει μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση του ζιζανιοκτόνου – χωρίς κανένας να καταλαβαίνει τι σημαίνει «σταδιακή κατάργηση», εάν πράγματι το προϊόν είναι καρκινογόνο. Αρκετοί βέβαια υποστηρίζουν πως πρόκειται για μία από τις συνήθεις επιθέσεις των Η.Π.Α. εναντίον των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί – κάτι που δεν πιστεύουμε, αφού οι ζημίες που προκαλούν οι εταιρείες μεταλλαγμένων είναι αναμφισβήτητες.


[Πηγή]https://analyst.gr/
«Τριβέλι Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου