Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018

«Μαδάνε την μαργαρίτα» για την περικοπή ή μη των συντάξεων


Δεν υπάρχει θέμα «μερικής περικοπής» των συντάξεων διαβεβαιώνει Κοινοτικός αξιωματούχος μιλώντας στην HuffPost Greece. «Στο τραπέζι υπάρχουν τα δύο βασικά σενάρια, της εφαρμογής του νόμου όπως έχει ψηφιστεί ή της μη εφαρμογής του και αυτά είναι που θα εξετάσουμε μαζί με τις Ελληνικές αρχές» σημειώνει. 

Όπως αναφέρει ο χρόνος λήψης των αποφάσεων θα κριθεί από την πορεία των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών και αυτή την εποχή γίνεται ενδελεχής έλεγχος των δημόσιων οικονομικών προκειμένου να εξεταστούν τα περιθώρια εάν μπορούν να γίνουν κάποιες από τις παρεμβάσεις που έχει ζητήσει η Ελληνική κυβέρνηση. 


Ενδεικτικό ωστόσο των διαφορετικών προσεγγίσεων που υπάρχουν για το θέμα είναι ότι ο ίδιος αξιωματούχος τονίζει ότι η Κομισιόν γίνεται αποδέκτης πιέσεων από διάφορες πλευρές και με διαφορετικό περιεχόμενο. 

«Υπάρχουν αρκετοί που ενδιαφέρονται να έχει θετική κατάληξη η συζήτηση για την τύχη των συντάξεων. Υπάρχουν όμως και πολλοί οι οποίοι δεν βλέπουν, κυρίως πολιτικά, το λόγο να προχωρήσει αυτή τη στιγμή μια τέτοια συζήτηση».

Υπό αυτές τις συνθήκες κυβέρνηση και Ευρωπαϊκοί Θεσμοί συνεχίζουν να αναζητούν τη «χρυσή τομή» η οποία θα βοηθήσει όλες τις πλευρές προκειμένου να βρεθεί κοινή λύση. Το βασικό ζήτημα αυτή την στιγμή είναι η διαφορά που υπάρχει μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών αναφορικά με το μέγεθος του υπερπλεονάσματα. 

Αν και η «ψαλίδα» δεν είναι μεγάλη, όλα θα κριθούν από την πορεία των εσόδων, από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά και από τις δεσμεύσεις της Ελληνικής πλευράς ότι θα παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων οι οποίες έχουν συναποφασιστεί με τους δανειστές.

Εναλλακτικές λίστες

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η διαφορές που έχουν διαπιστωθεί μεταξύ των δύο πλευρών για τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι ιδιαίτερα μικρές, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες ότι θα υπάρξει τρόπος να γεφυρωθούν. Όπως αναφέρουν, ήδη οι τεχνικές συζητήσεις προχωρούν και στο τραπέζι υπάρχουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση με βάση την πρόθεση της να μην περικοπούν οι συντάξεις από την 1 Ιανουαρίου 2019, έχει υποβάλει στους Θεσμούς εναλλακτικές λίστες με τα υπόλοιπα «αντισταθμιστικά μέτρα». 

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να «θυσιάσει» ορισμένα από τα αντίμετρα ή ακόμα και από τα μέτρα ελάφρυνσης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις. 

Πολιτικές ισορροπίες

Η πορεία των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο εξελίσσεται ομαλά με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους τεχνοκράτες των Θεσμών προκειμένου να τους προμηθεύει με όλα τα δημοσιονομικά στοιχεία. Για αυτό που όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος είναι για τις πολιτικές παρεμβάσεις που μπορεί να υπάρξουν.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που και στην Αθήνα, αλλά και στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η απόφαση για την τύχη των συντάξεων θα είναι πρωτίστως πολιτική και μετά δημοσιονομικού χαρακτήρα. 

Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό κάποιοι από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι το Ελληνικό αίτημα, να ζητήσουν να οριστεί αυστηρή ρήτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει απόκλιση από τους στόχους. 

Όλα ωστόσο θα κριθούν από τις πολιτικές εξελίξεις στην διαμάχη της Ιταλίας με την Ε.Ε, αλλά και από τις διεργασίες στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Η Ελληνική πλευρά επιθυμεί ο χρόνος των αποφάσεων να μην ξεπεράσει το Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δίνουν πιθανότητες οι αποφάσεις να ληφθούν στο έκτακτο Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου, εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν εξελίξεις στην Ιταλία και την Γερμανία.

Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου