Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Οι χώρες της ευρωζώνης χρωστάνε στη Γερμανία περίπου 1 τρις ευρώ !


Τα κέρδη της Γερμανίας από τη λειτουργία της ευρωζώνης,αναδεικνύονται απο το γεγονός ότι σήμερα, οι χώρες  της ευρωζώνης οφείλουν στη Γερμανία  αστρονομικά ποσά που προσεγγίζουν το 1 τρις ευρώ. 

 

Μόνο η Ιταλία οφείλει στη Γερμανία 481 δις. Γενικότερα, τα τεράστια ανοίγματα των επιμέρους χωρών προς τη Γερμανία, έχουν οδηγήσει πολλούς οικονομολόγους,  να εκφράζουν τον φόβο πως σε περίπτωση διάλυσης του ευρώ ή αποχώρησης μιας χώρας από αυτό, όπως η Ιταλία, τα χρήματα που οφείλονται στη Γερμανία κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα.


Υποστηρίζεται πως, σε περίπτωση που μια χώρα όπως η Ιταλία, αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα,  τότε οι απαιτήσεις της Γερμανίας από το σύστημα οικονομικών συναλλαγών Target 2 θα έχουν μόνο θεωρητική αξία, αφού η λιρέτα, θα υποστεί μεγάλη υποτίμηση και η χώρα θα βρίσκεται σε αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθεί σε παρόμοιες απαιτήσεις. 

 

Ακόμα ποιο ισχυρό είναι το επισχείρημα ότι, δεν υφίσταται νομική υποχρέωση εξόφλησης οφειλών που δημιουργήθηκαν στον πλαίσιο αυτό, εφόσον το ευρώ δεν θα υπάρχει πλέον ή τουλάχιστον δε θα υπάρχει με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, εάν μια χώρα αποχωρήσει από αυτό.

 


Επισημαίνεται εδώ ότι, με το «σύστημα» Target-2  καταγράφονται και εκκαθαρίζονται. οι κινήσεις κεφαλαίων μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης Το ποσό των 481 δισ  λχ που οφείλει η Ιταλία στην Γερμανία προέρχονται από εισαγωγές γερμανικών προϊόντων ή από μετακινήσεις κεφαλαίων από τις ιταλικές τράπεζες προς τις γερμανικές ή,από τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί κάθε μήνα η ΕΚΤ.

 


Όταν ένας Ευρωπαίος πολίτης αγοράζει ένα γερμανικό αυτοκίνητο, η πληρωμή γίνεται μέσω του ευρωσυστήματος σε ευρώ και δεν υπάρχει μεταφορά “συναλλάγματος”.Παρ΄όλα αυτά η ΕΚΤ εκκαθαρίζει τις κινήσεις μεταξύ των τραπεζών από τις δύο χώρες, μέσω των κεντρικών τραπεζών. 

 

Έτσι, όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση από άλλες χώρες για γερμανικά προϊόντα ή καταθέσεις, το Target 2 «γράφει» πλεόνασμα στην Γερμανία και, αντίστοιχα, έλλειμμα στην χώρα από την οποία έφυγαν τα χρήματα, όπως για παράδειγμα η Ιταλία.

 


Αυτός είναι και ο λόγος που οικονομολόγοι, και αναλυτές επενδυτικών τραπεζών όπως η JP Morgan εκτιμούν ότι σε περίπτωση που η €ζώνη διαλυθεί, ή εν πάση περιπτώσει «αναδιαμορφωθεί» αλλά με πάταγο οι Γερμανοί θα χάσουν  περίπου ένα τρισ. ευρώ.

 


Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή αντι-ευρώ κυβέρνηση της Ιταλίας προειδοποίησε, ότι σε περίπτωση που εξαναγκαστούν να γίνουν «Ελλάδα», σε σχέση με πολιτικές λιτότητας που επιχειρήσει να τους επιβάλλει το Βερολίνο, θα επέλθει παγκόσμια οικονομική καταστροφή.

 

Πηγή: https://odosdrachmis.gr/?p=23405

«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου