Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Ανατρέπονται όλα με τους Κυπριακούς αγωγούς φυσικού αερίου




Η συμφωνία Κύπρου - Αιγύπτου για υγροποιημένο αέριο, η επικύρωση των Βρυξελλών και το νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στη δυτική έρημο της Αιγύπτου.
                                        
 Πολλές φορές έχω γράψει για τα όσα περίεργα συμβαίνουν με την επιλογή του τρόπου διοχέτευσης του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, από το κυπριακό κοίτασμα "Αφροδίτη", το ισραηλινό "Λεβιάθαν" και στη συνέχεια το αιγυπτιακό "Ζορ".
Φαίνεται πως είναι δύσκολο να καταλήξουν ποιον αγωγό να προτιμήσουν, ίσως επειδή τα δεδομένα αλλάζουν πολύ γρήγορα.

 Έτσι, ενώ προ μηνών συμφώνησαν -και δέχτηκε και η Ε.Ε.- να κατασκευαστεί ο αγωγός East Med, που θα μετέφερε το αέριο των ανωτέρω κοιτασμάτων στην Ελλάδα και από εδώ στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας, ήρθε προ ημερών η είδηση της συμφωνίας Κύπρου-Αιγύπτου για υγροποίηση του αερίου και μεταφορά του με πλοία.

Είχα μάλιστα αναρωτηθεί, πόσο αέριο θα περισσέψει μετά την υγροποίηση -που ενώ αρχικώς γινόταν λόγος για κατασκευή τερματικού στην Κύπρο, ενώ στη συνέχεια θα ενεργοποιηθεί ο τερματικός σταθμός της Αιγύπτου- ώστε να λειτουργεί και ο East Med;Προ ημερών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της κυπριακής "Καθημερινής", πραγματοποιήθηκε άλλο ένα σημαντικό βήμα που φέρνει τα κυπριακά κοιτάσματα Φυσικού Αερίου κοντά στα εργοστάσια υγροποίησης Idku και Damieta, της Αιγύπτου, όταν οι δύο χώρες, κατέληξαν επί του τελικού κειμένου της συμφωνίας που θα ρυθμίζει τον αγωγό.Το τελικό κείμενο της συμφωνίας κλείδωσε λίαν προσφάτως και ο σχετικός φάκελος απεστάλη στις Βρυξέλλες. 

Με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες η Κομισιόν πρέπει να εκφράσει σχόλια επί του τελικού κειμένου της διακρατικής συμφωνίας προτού πέσουν και επίσημα οι υπογραφές. Μια διαδικασία που δεν αναμένεται να τρενάρει την υπογραφή. Έχουμε δηλαδή την Κομισιόν, να εγκρίνει και τους δύο αγωγούς.

Ο αγωγός, λοιπόν, αυτός θα ενώνει το κοίτασμα "Αφροδίτη" με την Αίγυπτο στο σημείο όπου βρίσκονται τα δύο τερματικά υγροποίησης Φ.Α., και εφόσον υπάρξει συμφωνία της Shell και με τις εταιρείες που διαχειρίζονται το κοίτασμα του "Λεβιάθαν", το ισραηλινό Φ.Α. θεωρείται βέβαιο που θα χρησιμοποιεί τον αγωγό από το "Αφροδίτη" για να διοχετευθεί κι αυτό στο τερματικό της Shell στο Idku.Μέχρι τώρα δηλαδή, έχουμε δύο εκδοχές, με την Ε.Ε. να είναι σύμφωνη και με τις δύο, αλλά εχθές ανετράπησαν όλα. 

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Πετρελαίου της χώρας, Hamdi abdel Aziz, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η Αίγυπτος μπορεί να είναι πλέον αυτάρκης στο φυσικό αέριο», γεγονός που θα την καταστήσει περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, όπως έγραψε ο κυπριακός Τύπος.

Σύμφωνα με το newsit.cy της Λευκωσίας, βρέθηκε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε από την ιταλική εταιρεία Eni στο χωριό Faghour στη δυτική έρημο της Αιγύπτου, και -προσέξτε- η καθημερινή παραγωγή του νέου φρέατος εκτιμάται ότι είναι τρεις φορές περισσότερη του κοιτάσματος από το υπερμεγέθες "Ζορ". 

Πρόκειται δηλαδή για μια άλλη ανακάλυψη "τέρας", καθώς τα αποθέματα του καινούργιου τεμαχίου "Noor" αναμένεται να αγγίξουν ακόμα και τα 90 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, τρεις φορές δηλαδή τα αποθέματα του "Ζορ", σύμφωνα και με πηγές του υπουργείου πετρελαίου της Αιγύπτου.

Αυτές οι ανακαλύψεις, όπου οι εξαγωγές πετρελαίου εκ του "Ζορ", καθώς και η παραγωγή άλλων πετρελαϊκών πεδίων θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους, όπως δήλωσε ο El-Molla, καθιστούν την Αίγυπτο αυτάρκη, με αποτέλεσμα η τοπική παραγωγή να καλύπτει τις ανάγκες της Αιγύπτου. 

Αποτέλεσμα τούτου, η χώρα σχεδιάζει να σταματήσει την χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ).Και τι γίνεται με τη συμφωνημένη υγροποίηση του Φ.Α. της Κύπρου, το οποίο επρόκειτο να καλύψει τις ανάγκες της Αιγύπτου; Άγνωστο, ακόμη. 

Τα γεγονότα τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ στην Ελλάδα, δυο δεκάδες οικολογούντες, παρασυρόμενοι και από φορείς που έχουν ιδιοτελή συμφέροντα, εμποδίζουν τις έρευνες στη Ήπειρο, όπου υπάρχει διαπιστωμένο πετρέλαιο. 
Αυτοί είμαστε!


[Πηγή] http://www.voria.gr/article/ston-aera-kipros-ke-evropi-me-tin-egiptiaki-aftarkia-sto-petreleo

«Τριβέλι Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου