Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Πρόσεχε τις επιθυμίες σου - Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Δημόπουλου (†)


Μην εμπιστεύεσαι ποτέ τον εαυτό σου. Να είσαι πάντοτε προσεκτικός. Με ανύστακτο βλέμμα να παρακολουθείς τα σκιρτήματα της καρδιάς σου. Φεύγε τις αφορμές. «Φεύγω, για να μη ηττηθώ», λέγει ο Μεθόδιος Πατάρων.


Μην ξεχνάς ότι το σώμα αδυνατίζει, εξασθενεί, αρρωσταίνει, όμως οι επιθυμίες ούτε αδυνατίζουν, ούτε εξασθενούν, ούτε αρρωσταίνουν. Το σώμα και τα κύτταρα γηράσκουν, ο παλαιός όμως άνθρωπος δεν συγγηράσκει με το σώμα.


Πολλούς έχει τους συμπαθούντες ο νέος όταν αμαρτάνει, ο δε ώριμος ουδένα. Να θυμάσαι το της Γραφής: «Τρία δε είδη εμίσησεν η ψυχή μου και προσώχθισα σφόδρα τη ζωή αυτών· πτωχόν υπερήφανον, και πλούσιον ψεύστην, γέροντα μοιχόν ελαττούμενον συνέσει» (Σοφία Σειράχ 25:2). Τρία πράγματα μίσησε η ψυχή μου: πλούσιο ψεύτη, φτωχό υπερήφανο και γέροντα μοιχό.


Ολόκληρη η νομοθεσία του Θεού συνοψίζεται στην εντολή «ουκ επιθυμήσεις». Πρόσεχε τις επιθυμίες σου. Μην επιθυμείς την σάρκα του πλησίον σου, μην επιθυμείς την περιουσία του πλησίον σου, το σπίτι του, το αυτοκίνητό του, το κτήμα του, το κατάστημά του, τον πλούτο του εν γένει. Μην επιθυμήσεις το αξίωμά του και την δόξα του. Και θα έχεις χάρη Θεού, αναμάρτητη ζωή, ευτυχία και ειρήνη στην καρδιά σου.
✶✶✶


Όσο περιποιείσαι και κολακεύεις τα θελήματα της σαρκός, αυτά σε οδηγούν στην δουλεία, την φθορά και τελικά τον θάνατο. Μάθε να πηγαίνεις κόντρα στα θελήματα της σαρκός σου. Κάνε το αντίθετο απ’ ό,τι αυτή σε παρακινεί και σε προτρέπει. 

Να είσαι εγκρατής στο φαγητό, το ποτό, τον ύπνο, τα πολλά λόγια, τις συντυχίες με πολλούς ανθρώπους για να πάρεις χάρη και έλεος. Και επιπλέον ψυχή και σώμα δώρισέ τα στον Θεό να τα κυβερνήσει και κατευθύνει και διαφυλάξει, όπως εκείνος θέλει και γνωρίζει.
 ✶✶✶


Πρόσεξε την φιλήδονη ζωή. Μίσησε τις ηδονές που είναι το ανοιχτό στόμα του άδη, ο βέβαιος χειροπιαστός θάνατος. Θάνατος της ψυχής, του σώματος, του πνεύματος, του συναισθήματος.


Μακάριος ο νέος που διαφυλάχθηκε αγνός, αμόλυντος από τα βδελύγματα του αιώνος τούτου. Αυτός έχει ένα μεγάλο κεφάλαιο για όλη του τη ζωή. Ένα γερό θεμέλιο επάνω στο οποίο πυργώνει ασφαλώς και σταθερώς τη ζωή του.


Δυστυχής ο φιλήδονος και ακόλαστος. Εκείνος που πρώιμα, από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ήπιε το δηλητήριο των ηδονών. Αυτός πολύ πρέπει να θρηνήσει. Πολύ να μετανοήσει. Πολλά δάκρυα να χύσει. Πολλές δυνάμεις να καταβάλει κατά του κακού. 

Πολύ να βασανίσει τον παλαιό άνθρωπο για ν’ απαλλαγεί από την τυραννική του καταδυνάστευση. Και αυτός ο αγώνας θα φέρει καρπούς και νίκη με σύμμαχο και βοηθό τον παντοδύναμο Θεό.

Από το βιβλίο: † Αρχιμ. Σεραφείμ Δημόπουλου, ΛΟΓΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ Α’. Έκδοση Φιλ. Σωματείου «Ιωάννης ο Χρυσόστομος», Λάρισα 2015 (αποσπάσματα).

«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου