Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021

Ο (αµαρτωλός) Εφραίµ στήνει Βατοπέδι ΤV!

 

Η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι μέρος του «μοναστικού DNA» του ηγουμένου Εφραίμ και των ρασοφόρων συμβούλων του. Τελευταίο εγχείρημα: το … Βατοπέδι TV!
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Τηλεοπτικές μπίζνες µε ρωσικό κεφάλαιο από τους «προύχοντες» του Αγίου Όρους

Το μοναστήρι φέρεται να αιτήθηκε προ ημερών κρατική άδεια για να δημιουργήσει το πρώτο ελεύθερο εκκλησιαστικό κανάλι. Εθνικής εμβέλειας παρακαλώ. Ζηλεύοντας τη δόξα ρωσικών μοναστηριών που περισσότερο ασχολούνται με την πολιτική παρά με την πνευματικότητα, το πιο «δραστήριο» μοναστήρι του Αγίου Όρους δείχνει να προχωρεί στο μεγάλο βήμα. ∆ραστήριο, λένε αυτοί που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα στο υπουργείο Εξωτερικών που παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητές τους, περισσότερο στην προβολή και λιγότερο την ουσία.

Ένα μοναστήρι δραστηριοποιείται στον χώρο των επιχειρήσεων. Εκδίδουν περιοδικά, κάνουν χολιγουντιανές τηλεοπτικές παραγωγές, διατηρούν πολυδάπανες ενημερωτικές επιχειρήσεις. Βγάζουν περιοδικά, κυκλοφορούν και χορηγούν πολυτελείς εκδόσεις και διαδικτυακά ενημερωτικά πόρταλ. 
 
Τα τελευταία χρόνια πιλοτικά λειτουργεί ακόμη και ενημερωτικό κανάλι 24ωρης λειτουργίας! Με δελτία ειδήσεων, με παρουσιαστές και παρουσιάστριες και ρεπορτάζ που γίνονται από πανάκριβα τηλεοπτικά συνεργεία. «Για το καλό της Ορθοδοξίας», υποστηρίζουν. Είναι, όμως, έτσι; Τι κρύβεται πίσω από τη γενναία στήριξη της Μονής Βατοπεδίου σε αυτές τις πολυδάπανες παραγωγές; Γιατί διαθέτει, ανεξάντλητους (από το αποτέλεσμα κρίνοντας), οικονομικούς πόρους για να δημιουργήσει έναν «ορθόδοξο» όμιλο που δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τον όμιλο του Ρούπερτ Μέρντοχ; Γιατί υπέβαλε αίτημα για να πάρει με τον «πολιτισμικό φορέα», που του ανήκει άδεια, για θεματικό κανάλι; 
 
∆ηλαδή, για κανάλι που θα παίζει αποκλειστικά ως περιεχόμενο Εκκλησία και Ορθοδοξία. ∆ηλαδή, θα περνάει στην ελεύθερη ελληνική τηλεόραση, μέσω της πλατφόρμας της Digea, σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό τις «θέσεις» της Εκκλησίας. Πόσο αθώες είναι αυτές οι θέσεις και πόσο κοντά είναι στις θέσεις της επίσημης Εκκλησίας και της εξωτερικής στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης;

Το παρασκήνιο

Εκ πρώτης όψεως δεν είναι κακό, υποστηρίζουν μοναχοί του Βατοπεδίου. «Παράγουμε πολιτιστικό πλούτο και προάγουμε τις αξίες της Ορθοδοξίας», θα πουν. Μοναστήρια του Αγίου Όρους δεν καλοβλέπουν, πάντως, αυτές τις πρωτοβουλίες. «Πολλά λεφτά για το τίποτα», σχολιάζουν αυτοί που κατακρίνουν αυτά τα «πολύ κοσμικά» του Βατοπεδίου. «Καλύτερα να τα έκαναν φιλανθρωπικό έργο παρά προβολή και τηλεοπτικές δόξες», σχολιάζει μητροπολίτης της Πελοποννήσου. «Πόσο σίγουροι είναι όσοι ανέχονται αυτή τη δραστηριότητα ενός μοναστηριού ρωσικών συμφερόντων σχήματα για λόγους γεωπολιτικούς;», θέτει ως αμείλικτο ερώτημα προς τον ηγούμενο Εφραίμ. 
 
Οι πιο δύσπιστοι βλέπουν πως πίσω από την «ενημερωτική» εμμονή του Βατοπεδίου και την αλόγιστη σπατάλη χρημάτων κρύβονται συμφέροντα της Ρωσικής Εκκλησίας. Μίας Εκκλησίας που κινείται χέρι-χέρι με το Κρεμλίνο και δεν λέει να χωνέψει τη στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κύπρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Κυρίως στην υπόθεση της Εκκλησίας της Ουκρανίας που έχει και γεωπολιτικές προεκτάσεις. ∆εν είναι κρυφή η στενή σχέση του Βατοπεδίου με τα ρωσικά συμφέροντα. Πολλά χρόνια έχουν φτιάξει το δικό τους κονάκι στο Βατοπεδι ρώσοι μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες.

Χορηγίες

Τα ίδια συμφέροντα που στηρίζουν ποικιλοτρόπως τους μητροπολίτες της Κύπρου. Τα χρήματα που προσφέρονται από το Βατοπέδι ως χορηγίες σε μητροπόλεις για φιλανθρωπίες είναι πολλά. Το ίδιο και τα χρήματα που δίνονται για το νέο μεγάλο τηλεοπτικό πρότζεκτ. Η αλήθεια, εξηγεί γνωστός εκκλησιαστικός δημοσιογράφος που άσκησε πρόσφατα δριμύτατη δημόσια κριτική στο Βατοπέδι, είναι πως πίσω από τα μεγάλα «μιντιακά» εγχειρήματα του Βατοπεδίου ίσως κρύβεται και μία άλλη μεγάλη τους φιλοδοξία: να εκλέξουν τον επόμενο Οικουμενικό Πατριάρχη και Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, όταν έρθει η ώρα. Για να μπορέσουν να προωθήσουν μία τελείως διαφορετική ατζέντα, με πολλά ρωσικά φωνήεντα…


Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
https://www.ereportaz.gr/o-a%C2%B5artolos-efrai%C2%B5-stinei-vatopedi-tv/
 
«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου