Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Αυτά τρώμε με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Κατσαρίδες, Κενώσεις ποντικών, μούχλα και σκουλήκια, υγρό από πρωκτικό αδένα κάστορα!


Kόκκινη χρωστική από καβουρδισμένες κατσαρίδες, παγωτά με κίτρινο υγρό από πρωκτικό αδένα του κάστορα, πατατάκια με καθαριστικό μπάνιου, μπίρες με υγρό από την ουροδόχο κύστη των ψαριών, εώς και κενώσεις ποντικών… Κι όλα αυτά με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Όσον αφορά την κοχενίλη έχουμε αναφερθεί επανελειμένος, είναι μια κόκκινη χρωστική ουσία που προέρχεται από διαφορετικά είδη εντόμων, αφού προηγουμένως ψηθούν και μετατραπούν σε σκόνη και απομονωθεί χημικά η δραστική ουσία, προσφέρεται ως χρωστική για τα τρόφιμα.

Το Καρμίνιο που απο αυτό παράγεται το καρμινικό οξύ, είναι μια δηλητηριώδη ουσία που παράγει το σκαθάρι για να απωθεί τους εχθρούς του. Στην Ευρώπη τους περασμένους αιώνες χρησιμοποιήθηκε ως μελάνι, χρώμα για τη βαφή ρούχων των ευγενών, των κληρικών και των στολών των στρατιωτικών, καθώς και στη ζωγραφική και τις ταπετσαρίες. Κανείς τότε δεν σκέφτηκε να το προσθέσει στα τρόφιμα.

Η ειρωνεία είναι ότι αυτό πρέπει να το αποφεύγουν οι χορτοφάγοι, αφού πρόκειται για ζωικό οργανισμό. Έτσι, ένας χορτοφάγος μπορεί να φάει μέχρι και πεντακόσια ψημένα σκαθάρια μέσα στη μέρα, χωρίς να το γνωρίζει. Η κοχελίνη επιτρέπεται ως πρόσθετο σε αλκοολούχα ποτά, παγωτά, προϊόντα αρτοποιίας (π.χ. διάφορα κρουασάν, μπισκότα, κέικ, γκοφρέτες κ.λπ.), στιγμιαίες σούπες σε φακελάκια, γλυκά, ζελέ, μαρμελάδες για να δίνει κόκκινο χρώμα ή αποχρώσεις κόκκινου σε αυτά τα προϊόντα»…

Η προσθήκη χρωστικών σε τροφές για βρέφη και νήπια απαγορεύεται, ενώ οι παιδικές τροφές περιέχουν πολύ μικρότερες ποσότητες χρωστικών. Μόνο που οι χρωστικές χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους τρόφιμο που τρώνε τα παιδιά: παγωτά, γαριδάκια, πατατάκια, αναψυκτικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, διάφορα ποτά, κοκα κόλα, κοκτέιλ φρούτων, λουκάνικα , αλλαντικά κλπ.

Ποτέ δεν είπαν πως η ποσότητα χρωστικής που περιέχεται σε ένα τρόφιμο ειναι ασφαλής για τον ενήλικο και μή ασφαλής για τον ανήλικο. Γιατί στον βωμό του κέρδους όλα επιτρέπονται.

Αδιανόητες καταγγελίες για τα τρόφιμα μαζικής κατανάλωσης που φτάνουν στο τραπέζι μας από τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ

Το 2018 ο πρώην πρόεδρος ΕΦΕΤ και διευθυντής του Τμήματος Διατροφολογίας New York College, Νίκος Κατσαρός. Έστειλε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ένα κείμενο που καταγγέλλονται πολλές ανάλογες ανατριχιαστικές πληροφορίες, με τίτλο “Ιδού τι τρώμε και με τη βούλα της Ε.Ε.”!

Το δημοσίευμα ανέφερε … ξένα σώματα που επιτρέπεται, βάσει νόμου, να υπάρχουν μέσα στα τρόφιμα και ο νους του ανθρώπου δε θέλει καν να τα φανταστεί ή, πολλές φορές, να τα ξέρει. Επιτρέπονται όμως σε συγκεκριμένα όρια.

Ο Διεθνής Κώδικας Τροφίμων και Ποτών (CODEX ALIMENTARIUS) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA, Food and Drug Administration) εχουν εκδώσει εγχειρίδια «Επιτρεπόμενα Υπολείμματα στα Τρόφιμα» (Manual of Defect Foods) που θέτουν τα όρια σε ξένα σώματα που επιτρέπεται να υπάρχουν σε περισσότερα από 100 είδη τρόφιμων.

Ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA, European Food Safety Authority) έχει εκδώσει ανάλογο κείμενο που αναφέρεται σε ξένα υλικά στα τρόφιμα.

Αποξηραμένες εκκενώσεις ποντικών & κεφάλια εντόμων

Όπως καταγγέλλει ο κ. Κατσαρός, σύμφωνα με τους ανωτέρω οργανισμούς, επιτρέπεται στους σπόρους κακάο να βρεις μέχρι 20mg (χιλιοστά του γραμμαρίου) στο κιλό αποξηραμένες κενώσεις ποντικών, μέχρι 60 κεφάλια εντόμων σε μπισκότα με πάστα σύκου, στο σουσάμι μπορεί να βρεις μέχρι 10 αποξηραμένες κενώσεις ποντικού στο κιλό και στην ρίγανη μέχρι 1.250 μέρη εντόμων (φτερά, τρίχες, κεφάλια, πόδια κλπ) ανά 10 γραμμάρια ρίγανης.

Εν συνεχεία, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, στην κανέλα επιτρέπεται να υπάρχουν μέχρι 400 κομμάτια εντόμων ανά 50 γραμμάρια και στα βότανα μέχρι 1.175 κομμάτια εντόμων ανά 10 γραμμάρια βοτάνου. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα επιτρεπόμενα σώματα τα όρια των οποίων καθορίζονται από τους παραπάνω Κανονισμούς.

Ενώ απαγορεύεται η παρουσία ολόκληρων εντόμων και άλλων ζωυφίων σε βότανα και μπαχαρικά, επιτρέπεται όμως η παρουσία μερών αυτών και των κενώσεων τους. Μάλιστα, προσδιορίζεται το διαφορετικό ποσοστό εάν είναι σε συμπιεσμένη μορφή ή τριμμένη. Έτσι π.χ. για την ρίγανη εάν είναι συμπιεσμένη, το ποσοστό είναι 300 μέρη εντόμων ανά 10 γραμμάρια, ενώ στην τριμμένη ρίγανη το ποσοστό είναι μέχρι 1.250. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι στην τριμμένη ρίγανη τα μέρη εντόμων γίνονται μικρότερα και συνεπώς αυξάνεται ο αριθμός τους.

Για άλλα τρόφιμα, όπως για το στάρι, το όριο είναι πιο συγκεκριμένο: 9 κομμάτια απορριμμάτων ποντικού ανά κιλό σταριού.

Για την πάστα σύκου το όριο είναι 13 κεφάλια εντόμων ανά 100 γραμμάρια πάστας σύκων και το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι: που πήγαν τα άλλα μέρη του εντόμου; ή και πώς μόνο τα κεφάλια μπήκαν στην πάστα σύκου;

Όπως αναφέρει ο κ. Νίκος Κατσαρός «όλα τα παραπάνω υπολείμματα επιτρέπονται στα τρόφιμα εντός των αναφερομένων ορίων διότι δεν προκαλούν βλάβες στην υγεία των καταναλωτών, είναι δηλαδή ασφαλή σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων. Εκείνο που δεν αναφέρουν είναι πόσο συχνά πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι αυτοί από κάθε χώρα-μέλος, ούτε ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν όταν τα υπολείμματα υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια. Δεν γνωρίζω εάν κάποιος ελεγκτής ποτέ μέτρησε τα τεμάχια απορριμμάτων ποντικού και στο κιλό σταριού βρήκε 11 κομμάτια αντί για 10 που είναι το όριο, και εάν προβληματίστηκε. Πάντως, με βεβαιότητα αναφέρω ότι ποτέ στην χώρα μας δεν αναφέρθηκε ότι τρόφιμο εισαγόμενο ή ντόπιας παραγωγής δεσμεύθηκε επειδή περιείχε πάνω από το επιτρεπόμενο όριο για οιοδήποτε από τα παραπάνω αναφερόμενα υπολείμματα, εκτός εάν περιλαμβάνονται στο γενικό τίτλο ξένα σώματα και μετριέται διαφορετικά.

Σε μια σειρά από τρόφιμα επιτρέπεται μέχρι ενός ποσοστού να είναι με μούχλα ή με σκουλήκια όπως π.χ., στις κονσέρβες ή κατεψυγμένα ροδάκινα επιτρέπεται μούχλα ή σκουλήκια μέχρι 3%. Επίσης μούχλα χαμηλού επιπέδου επιτρέπεται σε κονσέρβες ντομάτας, ντοματόζουμο, κέτσαπ και σάλτσα ντομάτας χωρίς να επισημαίνετε ότι κάποια είδη μούχλας παράγουν μυκοτοξίνες που είναι επικίνδυνες για την δημόσια υγεία.

Η παρουσία ακάρεων επιτρέπεται μέχρι 75 ακάρεα σε 100 γραμμάρια μανιτάρια κονσέρβας ή αποξηραμένα, μέχρι 60 ακάρεα στα 100 γραμμάρια κατεψυγμένο μπρόκολο και μέχρι 50 ακάρεα σε 100 γραμμάρια σπανάκι κατεψυγμένο ή σε κονσέρβα.

Πάντως, εάν βρείτε στα τρόφιμα σας απορρίμματα ποντικών ή πόδια, φτερά κλπ ζωυφίων, ή μούχλα, σκουλήκια και ακάρεα, μην αναρωτηθείτε εάν έχουν ελεγχθεί, εάν εχουν μετρηθεί και εάν είναι εντός ορίων… καλή όρεξη!»

«Πᾶνος»

6 σχόλια:

  1. ΜΕ ΤΗΝ "ΕΥΛΟΓΙΑ" ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ 2 ΝΕΡΑΤΖΙΑ ΧΥΜΟΣ ΝΕΡΟ ΣΤΕΒΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἀδελφὲ, κράτα μικρὸ καλάθι γιὰ τὴν στέβια, δὲν εἶναι καὶ τόσο ἀθῶα ὅσο νομίζεις.
      Ψάξε λίγο στὸ διαδίκτυο γιὰ παρενέργειες καὶ θὰ καταλάβεις.

      Διαγραφή
    2. ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΜΜΙΑ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΜΕΧΡΙΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

      Διαγραφή
  2. Αλήθειες για την Στέβια
    Το φυσικό γλυκαντικό στέβια έχει 200 ​​έως 300 φορές πιο γλυκιά γεύση από την επιτραπέζια ζάχαρη.
    Η στέβια μπορεί να ταξινομηθεί ως «μηδενικών θερμίδων».
    Έχει δείξει πιθανά οφέλη για την υγεία ως εναλλακτική της ζάχαρης, ιδίως για άτομα με διαβήτη.
    Η στέβια δεν φαίνεται να ενέχει κινδύνους για την υγεία όταν χρησιμοποιείται με μέτρο.

    Πιθανά Οφέλη της Στέβια για την Υγεία
    Διαβήτης Έρευνες έχουν δείξει ότι η στέβια δεν αποδίδει θερμίδες ή υδατάνθρακες στη διατροφή. Δεν έχει, επίσης, σημειωθεί καμία επίδραση στη γλυκόζη του αίματος ή την ανταπόκριση στην ινσουλίνη. Αυτό επιτρέπει στα άτομα με διαβήτη να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποικιλία τροφών και να συμμορφώνονται με ένα πρόγραμμα υγιεινών γευμάτων χωρίς να στερούνται τη γλυκιά γεύση! Ποικίλες μελέτες τα τελευταία χρόνια καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η στέβια εμφανίζει ελάχιστες έως καθόλου επιδράσεις στη γλυκόζη του αίματος, τα επίπεδα ινσουλίνης, την αρτηριακή πίεση και το σωματικό βάρος.
    Έλεγχος βάρους Υπάρχουν πολλές αιτίες που κάποιος μπορεί να παρουσιάσει αυξημένο σωματικό βάρος, όπως η άφθονη κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε θερμίδες, λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα, καθώς και η απουσία σωματικής δραστηριότητας. Η πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει κατά μέσο όρο στο 16% των συνολικών θερμίδων που λαμβάνουμε, συνδέοντάς τη με αύξηση βάρους και μειωμένο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Η στέβια, ακριβώς επειδή δεν περιέχει θερμίδες και δεν επιδρά στα επίπεδα της γλυκόζης, μπορεί να αποτελεί μέρος μιας καλά ισορροπημένης διατροφής, βοηθώντας στην καλύτερη διαχείριση βάρους. Τέλος, μία ιδιότητα της στέβιας είναι ότι μπορεί να μειώσει την έντονη επιθυμία για γλυκά και τυχόν τσιμπολογήματα μέσα στην ημέρα, βοηθώντας να ακολουθήσει κανείς μία διατροφή χαμηλή σε ζάχαρη.
    Διαχείριση βάρους σε υπέρβαρα παιδιά και εφήβους Τα τρόφιμα και ροφήματα που περιέχουν στέβια μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των θερμίδων από τη ζάχαρη στη διατροφή των παιδιών. Πλέον υπάρχουν αρκετά προϊόντα στην αγορά που περιέχουν στέβια φυσικής προέλευσης, όπως η πλήρης σειρά γλυκαντικών Canderel! Αυτή η διαθεσιμότητα επιτρέπει στα παιδιά μας να καταναλώνουν γλυκές τροφές και ροφήματα χωρίς πρόσθετες θερμίδες, ενώ μεταβαίνουν σε μια διατροφή με λιγότερη ζάχαρη. Τα υπερβολικά σάκχαρα και οι θερμίδες συνδέονται με την παιδική παχυσαρκία και τις καρδιαγγειακές παθήσεις στην μετέπειτα ζωή.


    Στέβια: Έχει παρενέργειες;
    Επίσημοι φορείς όπως ο FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) και η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων) που ελέγχουν και πιστοποιούν προϊόντα προς κατανάλωση τονίζουν πως η στέβια είναι απόλυτα ασφαλής, δεν είναι τοξική και καρκινογόνος, καθώς επίσης δεν έχει παρατηρηθεί καμία, τουλάχιστον βάσει των πιο πρόσφατων ερευνών, ανεπιθύμητη παρενέργεια.

    ΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟ ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΟ
    ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΟ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΑΛΕ ΤΟΝΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἀδελφὲ κατ᾿ ἀρχὴν νὰ σοῦ πῶ ὅτι δὲν μπορῶ νὰ ἐπέμβω στὸ σχόλιό σου πλὴν τῆς δημοσίευσης ἤ διαγραφῆς του.

      Ὅσο γιὰ τὸ 200 - 300 φορὲς πιὸ γλυκιὰ γεύση εἶναι ἀπολύτως μιὰ χονδροειδέστατη ὑπερβολή .
      Ἀδελφὲ ἄς μὴν μιλᾶμε γιὰ ἐπίσημους φορεῖς γιατὶ πρόκειται γιὰ ἀνέκδοτα ὅπως ὁ FDA...

      Σοῦ παραθέτω καὶ τὸ παρακάτω γιὰ τὸν FDA, ἄν αὐτὸ σοῦ λέει κάτι.
      «Το 1991, ο FDA αρνήθηκε να εγκρίνει τη στέβια ως γλυκαντικό στην κατηγορία των πρόσθετων στα τρόφιμα. Ωστόσο, το 2008, αφού η διαδικασία καθαρισμού αναπτύχθηκε και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την Coca-Cola, ο FDA ενέκρινε τα εκχυλίσματα στέβιας ως γενικώς ασφαλή».

      Γιὰ τὴν ἀσπαρτάμη ἐὰν δὲν τὸ γνωρίζεις, κάποια στιγμὴ μετὰ ἀπὸ ἔρευνες καὶ μελέτες ἀνακάλυψαν ὅτι ἡ ἀσπαρτάμη εἶχε σοβαρότατες παρενέργειες καὶ μία ἀπὸ αὐτὲς εἶχε συμπτώματα ὅπως ἡ σκλήρυνση κατὰ πλάκας, τὸ ἀποσιώπησαν ὅμως.

      Κάποια στιγμὴ (πρίν ἕνα χρόνο καὶ κάτι) ξεκίνησα καὶ ἐγὼ τὴν στέβια ἀντὶ ζάχαρης καὶ σὲ μία ἑβδομάδα ἄρχισα νὰ γεμίζω ἐξανθήματα.
      Στὴν ἀρχὴ δὲν τὸ συσχέτισα μὲ τὴν στέβια, ἀλλὰ ὅταν ἄρχισα νὰ ἔχω ὑποψίες, μπῆκα στὸ διαδίκτυο καὶ τὸ ἔψαξα.

      Βρῆκα ἕνα σωρὸ ἀναρτήσεις μὲ φωτογραφίες μὲ ἐξανθήματα ἀντίστοιχα μὲ αὐτὰ ποὺ ἐμφανίστηκαν σὲ μένα καὶ βέβαια διάβασα καὶ μερικὰ ἀκόμα ἀρνητικὰ ποὺ δὲν θυμᾶμαι τώρα καὶ ἀναγκάστηκα νὰ πάρω κορτιζόνη γιὰ νὰ φύγουν τὰ σπυριά.

      Τώρα ψάχνοντας γιὰ νὰ δώσω ἐδῶ συνδέσμους, δὲν βρῆκα οὔτε μία ἀνάρτηση ἀπὸ ἐκεῖνες ἐκτὸς ἀπὸ μία στὰ «Κατοχικά» (https://katohika.gr/igia/stevia-ena-akomi-dilitirio-sta-anapsiktika-mas/) τὴν ὁποῖα εἶχα βρεῖ καὶ τότε.

      Δὲν εἶναι περίεργο;...

      Διαγραφή
    2. ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ ΣΤΕΒΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΑΛΛΟΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΒ ΚΑΙ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.
      ΠΗΡΑ ΚΑΙ ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ ΣΤΕΒΙΑ.
      ΤΗΝ ΕΙΧΑ ΦΥΤΕΨΕΙ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΚΑΙ ΕΒΡΑΖΑ ΤΑ ΞΕΡΑ ΦΥΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΤΣΑΊ, ΚΑΜΜΙΑ ΕΝΟΧΛΗΣΗ.
      ΓΙΑ ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ ΜΑΚΡΙΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ

      Διαγραφή