Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Μάστιγα γίνεται η βία μεταξύ ανηλίκων: Μαθήτρια ξυλοκόπησε μέχρι λιποθυμίας 16χρονη

Καταρρέουν οι αξίες της κοινωνίας - Προβληματίζει έντονα το «τσουνάμι» ανήλικης βίας - Νέο άγριο επεισόδιο στην Πάτρα με δύο ανήλικες

Βία ανηλίκων: Μια άκρως ανησυχητική «ρουτίνα» αποτελούν πλέον τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων, αφού αυξάνονται οι ξυλοδαρμοί, οι παραβατικές συμπεριφορές και το bullying μέσα κι έξω από τα σχολεία, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για γενική κατάρρευση αξιών.

Στην Πάτρα, οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε 16χρονη μαθήτρια, η οποία χτύπησε με γροθιές στο πρόσωπο συνομήλική της στην πλατεία Γεωργίου. Το θύμα έχασε τις αισθήσεις της και έπεσε στο έδαφος χτυπώντας το κεφάλι του στο πίσω μέρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Πατρών Άγιος Ανδρέας.

Από την έρευνα προέκυψε ότι η ανήλικη είχε απειλήσει το θύμα τρεις ημέρες νωρίτερα στην ίδια πλατεία. Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες και στη μητέρα της ανήλικης δράστιδος για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, ενώ σε βάρος της 16χρονης σχηματίστηκε δικογραφία για επικίνδυνη σωματική βλάβη και απειλή. Με εντολή της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πατρών η ανήλικη αφέθηκε ελεύθερη.

Παρόμοια περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων έρχονται πλέον στη δημοσιότητα το ένα μετά το άλλο.

Πριν από λίγες ημέρες ένα ανήλικο κορίτσι άρπαξε και με τα δυο του χέρια τη 15άχρονη συνομήλική της από τα μαλλιά με σκοπό να τη ρίξει κάτω. Εκείνη έπεσε στο πεζοδρόμιο με τα γόνατα, ενώ δεχόταν χτυπήματα στο κεφάλι. Μάλιστα, αφού την ξυλοκόπησαν, οι συνομήλικές της ανέβασαν βίντεο από το επεισόδιο στο TikTok.

Μια άλλη ομάδα μαθητών κατηγορείται ότι πέρασε πετονιά στον λαιμό ανήλικου συμμαθητή τους, ασκώντας του πίεση. Στη συνέχεια έδεσαν την ίδια πετονιά και σε άλλα σημεία του σώματός του ενώ ταυτόχρονα τον εξύβριζαν.

Ακόμη ένα συμβάν ο άγριος τσακωμός δύο μαθητών λυκείου με αποτέλεσμα ο ένας να βρεθεί στο νοσοκομείο με κομμένο δάχτυλο, καθώς όπως φαίνεται ο άλλος… του το δάγκωσε.


Κατάρρευση της κοινωνίας με συγκεκριμένες αιτίες

Όλα αυτά τα περιστατικά υποδεικνύουν πως o κοινωνικός ιστός οδηγείται σε μια -πρωτοφανή – για τα ελληνικά δεδομένα, αποσύνθεση. Κρίση αξιών, προβληματικές οικογένειες, κοινωνική επιθετικότητα, αλλά και εύκολη σύσταση συμμοριών στοιχειοθετούν μια νέα δυσοίωνη πραγματικότητα αναφορικά με το «άγουρο» έγκλημα.

Και το κράτος, αντί να λειτουργεί ως πρότυπο νομιμοφροσύνης για τις νέες γενιές, δεν έχει να επιδείξει τίποτε άλλο παρά ατελείωτη διαφθορά. Οπότε δεν είναι καθόλου παράλογο να επικρατήσει ο μιμητισμός σε ένα μερίδιο της νεολαίας που ακολουθεί τον δρόμο της ανταπόδοσης, «πληρώνοντας» την παραβατικότητα των θεσμών με το ίδιο νόμισμα και μεταφέροντας την παραβατική συμπεριφορά στην ιδιωτική τους ζωή.

Πέρα από τις κοινωνικές ανισότητες, τα μεγάλα προβλήματα της παιδείας και τις πολιτικές ευθύνες, η ανήλικη βία είναι πρωταρχικώς θέμα πνευματικό. Όσο οι οικογένειες απομακρύνουν τα παιδιά τους από τον αξιακό κώδικα της χριστιανικής πίστης, τόσο η κρίση αξιών βαθαίνει και τόσο χάνεται το σημείο αναφοράς για το τι είναι σωστή και λανθασμένη συμπεριφορά.

Η ειδησεογραφία της καθημερινότητας είναι γεμάτη από σκάνδαλα, σεξουαλικά εγκλήματα, βίαιες συμπεριφορές και «αλληλοφάγωμα». Δυστυχώς οι παιδικές ψυχές που δεν διαθέτουν πνευματικές άμυνες λόγω αδιαφορίας των γονέων, εξοικειώνονται με τον βάναυσο κόσμο των «μεγάλων» και καλλιεργούν την ίδια κουλτούρα της βίας που κληρονόμησαν.

Οι νέοι χρειάζονται έμπνευση και άξια πρότυπα ζωής, και αντ’ αυτού κατακλύζονται από έναν «βομβαρδισμό» ανηθικότητας από το λεγόμενο «star system». Ως επί το πλείστον εκεί προβάλλεται η αθεΐα, η διαφθορά, η απαξίωση του συνανθρώπου, η θεοποίηση του χρήματος και του σεξ, η αποστροφή για κάθε αρετή της ψυχής που εξευγενίζει τον άνθρωπο.

Όταν δεν προβάλλονται σωστά μοντέλα ζωής ούτε από την οικογένεια, ούτε από το σχολείο, ούτε από την πολιτεία, τότε είναι λογικό και επόμενο ότι ο νέος θα κατασκευάσει ένα δικό του μοντέλο επιβίωσης στην κοινωνία που θα βασίζεται στον «νόμο» της ζούγκλας. Ο δυνατότερος να επιβάλλεται στον ασθενέστερο.

«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου