Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Δέκα Έλληνες οικονομολόγοι καθηγητές Πανεπιστημίων, στηρίζουν την Ιταλική κυβέρνηση


Η υπονόμευση της Ιταλικής κυβέρνησης από τις Βρυξέλες που συντελείται σήμερα, αποτελεί συνέχεια του πραξικοπήματος των εκλογών του Μαρτίου 2018 στην Ιταλία, όταν ο πρόεδρος Ματαρέλα επιχείρησε να μην αναγνωρίσει την ετυμηγορία του Ιταλικού λαού και να μην χρίσει κυβέρνηση από τα κόμματα της Λέγκα και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων που θριάμβευσαν στις εκλογές. 

Στο διάστημα που μεσολάβησε, στο πλευρό του Ιταλικού λαού που είχε ξεσηκωθεί ενάντια στο επιχειρούμενο πραξικόπημα, συμπαραστάθηκαν αντισυστημικές δυνάμεις και προσωπικότητες απο όλη την Ευρώπη.


Την ίδια περίοδο, δέκα κορυφαίοι Έλληνες οικονομολόγοι καθηγητές Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται εδώ, εξέδωσαν  δήλωση-καταγγελία για το Ιταλικό πραξικόπημα, την οποία επαναφέρουμε στο προσκήνιο, με δεδομένη την μέχρι σήμερα επιχειρούμενη υπονόμευση της Ιταλικής κυβέρνησης, της οποίας η δημοφιλία έχει αυξηθεί αλματωδώς στην Ιταλία και στην Ευρώπη και αποτελεί πρότυπο αγωνιστικής εμπροσθοφυλακής για όλους μας:


Δέκα Έλληνες οικονομολόγοι για το Ιταλικό πραξικόπημα


“Η άρνηση του Προέδρου της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα να χρίσει την εκλεγμένη κυβέρνηση της Λέγκα του Βορρά και της Κίνησης των Πέντε Αστέρων λόγω του ευρωσκεπτικιστικού προσανατολισμού της, συνιστά πραξικόπημα που θυμίζει τα δικά μας Ιουλιανά του 1965. 

Αναδεικνύει τη βαθύτατη περιφρόνηση προς τη λαϊκή βούληση και τη δημοκρατία στην ΕΕ. Δείχνει επίσης ότι η ΕΕ έχει μεταβληθεί σε Ευρώπη της Γερμανίας μέσα από μια σύγχρονη οικονομική κατοχή με κύριο μοχλό της το ευρώ.


Για δύο σχεδόν δεκαετίες η Ιταλία υποφέρει από οικονομική πολιτική λιτότητας που την έχει καθηλώσει σε χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, ανισότητα και μετανάστευση της νεολαίας. Η χώρα χρειάζεται δημοσιονομική χαλάρωση, με μείωση της φορολογίας και δημόσιες επενδύσεις, ώστε να αρχίσει να ανασαίνει η οικονομία της. 

Ακριβώς αυτό όμως θέλουν να της απαγορεύσουν η ΕΕ, η ευρωζώνη και οι εγχώριοι εκπρόσωποί τους στο ιταλικό πολιτικό σύστημα. Πιστεύουμε ότι ο ιταλικός λαός θα απορρίψει τον εκβιασμό.


Οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν θα είναι καθοριστικές για το πολιτικό μέλλον της Ιταλίας και ολόκληρης της ΕΕ. Η Ιταλία μπορεί να ανοίξει έναν καινούργιο δρόμο και για τη Ελλάδα και άλλες χώρες που βιώνουν τη φτωχοποίηση και το αδιέξοδο της σημερινής ΕΕ. 

Η χώρα μας πρέπει επειγόντως να απαλλαγεί από την αυτοκτονική οικονομική πολιτική που της έχει επιβάλλει η ΕΕ. Για το σκοπό αυτό απαιτείται ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας που θα στηρίζεται στη λαϊκή βούληση και τη δημοκρατία. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο ιταλικός λαός χρειάζεται την αμέριστη στήριξη όλων μας”.



Βέργος Κωνσταντίνος, καθηγητής χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Μ. Βρετανία

Δελιβάνη-Νεγρεπόντη Μαρία, ομότιμη καθηγήτρια οικονομικών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Ζαρωτιάδης Γρηγόρης, αν. καθηγητής, οικονομικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Κατσανέβας Θεόδωρος, ομότιμος καθηγητής οικονομικών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Θεοδοσίου Ιωάννης, καθηγητής οικονομικών, Πανεπιστήμιο ¨Άμπερτιν, Μ. Βρετανία

Λαπαβίτσας Κώστας, καθηγητής οικονομικών,  Πανεπιστήμιο Λονδίνου, Μ. Βρετανία                                  
Λαβδιώτης Σπύρος, τ. οικονομικός σύμβουλος, Κεντρική Τράπεζα Καναδά
Μαριόλης Θεόδωρος, καθηγητής οικονομικών, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Σκαπέρδας Στέργιος καθηγητής οικονομικών, Πανεπιστήμιο Έρβαϊν, ΗΠΑ 

Χιόνης Διονύσης, καθηγητής οικονομικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Πηγή: https://odosdrachmis.gr/?p=24961
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου