Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Ερντογάν και νεο-οθωμανισμός




Πολλές φορές στο Geopolitics & Daily News έχουμε ασχοληθεί με την επικοινωνιακή τακτική του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και με τον τρόπο που χειραγωγεί τον τουρκικό λαό προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του, που δεν είναι άλλος από την επιστροφή της Τουρκίας στο παρελθόν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.



Προκειμένου να το επιτύχει επενδύει στο θρησκευτικό στοιχείο, αναδεικνύοντας το Ισλάμ και απενοχοποιώντας τις οικογένειες που επιβάλλουν την μαντήλα σε συζύγους και κόρες. Αρωγός στην προσπάθειά του αυτή είναι η σύζυγός του Εμινέ, μαζί με την οποία ακολουθούν συγκεκριμένη επικοινωνιακή στρατηγική. 


Προσωπικά, εκτιμώ ότι ο Ερντογάν δεν είναι ούτε αλλοπρόσαλλος, ούτε απρόβλεπτος. Αν μελετήσουμε τις τακτικές που χρησιμοποιεί και κατανοήσουμε ότι αποτελεί γνήσιο πνευματικό τέκνο του Ερμπακάν, θα καταλάβουμε ότι ακολουθεί μια ενορχηστρωμένη στρατηγική βήμα βήμα με στόχο να εξισώσει τον εαυτό του με τους πνευματικούς ηγέτες του Ισλάμ και να μείνει στην Ιστορία ως ο πολιτικός που αναβίωσε την Οθωμανική Αυτοκρατορία προκειμένου η Τουρκία να ελέγχει τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς σε Ανατολή και Δύση. 


Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως ο Ερντογάν σε αντίθεση με την κεμαλική πτέρυγα, δεν ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας αλλά επιθυμεί να χρησιμοποιεί την Ευρώπη για τους δικούς του σκοπούς.


Επίσης, μην λησμονούμε πως η επιθετική του πολιτική στο Αιγαίο αλλά και στην Θράκη αποσκοπεί στην ενέργεια και τους δρόμους της μεταφοράς ενέργειας (Κύπρος- ενεργειακό, Θράκη- περιοχή ιδιαίτερης σημασίας για την μεταφορά ενέργειας).



Ολόκληρη την σχετική μελέτη (20 περίπου σελίδων)  μπορείτε να την διαβάσετε στον σύνδεσμο που ακολουθεί. Μπορείτε επίσης να κάνετε download στο pdf και να το αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας. Στο τέλος της μελέτης υπάρχει και η σχετική βιβλιογραφία.


Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics 

Ολόκληρο το pdf : Erdogan-NeoOttoman Turkey

Πηγή: http://geopolitics.iisca.eu/?p=8080
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου