Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Οι Ιταλοί ξεφτιλίζουν το Ευρωϊερατείο : Πελώρια “Kolotoumpa” των Βρυξελών-Βερολίνου έναντι της Ρώμης


Σε “kolotoumpa’ των Βρυξελών-Βερολίνου έναντι της Ρώμης εξελίσσεται η διαμάχη για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας ανάμεσα στα δύο μέρη. Ύστερα από παρασκηνιακές συζητήσεις, φαίνεται ότι οι Ιταλοί θα κάνουν μια μικρή έως ασήμαντη υποχώρηση και αντί για έλλειμμα 2,4% του προϋπολογισμού, να υποχωρήσουν στο 2,2% ή και 2,0%.

 

Η αποδοχή από μέρους των Βρυξελών-Βερολίνου της ασήμαντης μείωσης των προβλέψεων του προϋπολογισμού κατά 0,2% ή ακόμα και 0,4%, αποτελεί μια μεγάλη στρατηγική νίκη της αντισυστημικής κυβέρνησης  της Ιταλίας, η οποία αν τελικά υπάρξει αυτή η συμφωνία, υποχρεώνει το Ευρωϊερατείο να υποχωρήσει στις αρχικές του απαιτήσεις για μηδενικό έλλειμμα.

 

Επιπλέον, τελικά το έλλειμμα μπορεί να είναι μεγαλύτερο αφού, η όλη υπόθεση σήμερα επικεντρώνεται σε προβλέψεις και όχι στο τι τελικά θα γίνει.Πολλά θα εξαρτηθούν φυσικά από τις ευρωεκλογές του Μαίου 2019, όπου οι Ιταλοί ελπίζουν βάσιμα πως θα θα ανατραπούν οι μέχρι σήμερα φιλο-συστημικές ισορροπίες στην Ευρωβουλή.

 

Επισημαίνεται ότι, όλα τα ελληνικά συστημικά ΜΜΕ αλλά και επιμέρους ιστοσελίδες που απλώς αντιγράφουν χωρίς δεύτερη σκέψη την κεντρική γραμμή των Γκεμπελικών ΜΜΕ, μιλούν για “κολοτούμπα” της Ρώμης, σε μια επιχείρηση παραπλάνησης των πολιτών σύμφωνα με την πα΄για πρακτική τους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πελώρια “κολοτούμπα” όχι της Ρώμης αλλά των Βρυξελών-Βερολίνου.

 

Με την εξέλιξη αυτή αναδεικνύεται η αδυναμία του Ευρωϊερατείου να επιβάλλει τις ταπεινωτικές και καταστροφικές αποφάσεις του στα κράτη – μέλη της ΕΕ. 

 

Και στα απόνερα των εξελίξεων αυτών, ο δικός μας Αλέξης Τσίπρας εισπράτει ένα μεγάλο χαστούκι σε σχέση με τις συμβουλές που έδωσε στους Ιταλούς αυτές τις μέρες για να κάνουν πίσω και αν ακολουθήσουν το δικό του παράδειγμα της μεγαλειώδους “kolotoumpas”. Ο οποίος μάλιστα χωρίς “Τσίπα”, έφτασε μάλιστα στο σημείο να μετατρέψει σε ναι το “όχι πάση θυσία στο ευρώ”, του δημοψηφίσματος του 2015.

 

Υπενθυμίζεται ότι, σε αντίθεση με την περίπτωση της Ιταλίας, η Ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρεωθεί να προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του προύπολογισμού της. Σε περίπτωση μάλιστα που το πλεόνασμα δεν επιτευχθεί στο τέλος της χρονιάς που αφορά ο προϋπολογισμός, τότε επιβάλλεται ο λεγόμενος “κόφτης”. 

 

Επιβάλλονται δηλ. περικοπές σε μισθούς, συντάξεις κλπ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Μια τέτοια πρόβλεψη δεν φαίνεται ότι έχει συζητηθεί στην περίπτωση της Ιταλίας.

 

Επι πλέον η χώρα μας είναι υποχρεωμένη, σύμφωνα με αποφάσεις του Eurogroup, να καταβάλλει ετησίως ποσά της τάξης του 15%- 20% του ΑΕΠ ( π27-36 δις) τα οποία θα αντληθούν από τη δήμευση ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας του ελληνικού κράτους από το Υπερταμείο, τα έσοδα του οποίου διοχετεύονται στους “δανειστές”.

 

Αυξάνεται η δημοφιλία του Ματέο Σαλβίνι

 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για την Corriere della Sera η Lega αυξησε τη δύναμή της η οποία έφτασε στο 36,2% στις προθέσεις ψηφοφόρων το Νοέμβριο. Το κίνημα των 5 Αστέρων (Five Star) του Di Maio, που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις γενικές εκλογές του Μαρτίου, υποχώρησε στο 27,7% αυτό το μήνα, από 28,7% τον Οκτώβριο.

 

Η ανοδική πορεία της Lega καταγράφεται και στην δημοσκόπηση της EMG,  στην οποία συγκεντρώνει το 31%.Ακολουθεί το Κίνημα Πέντε Αστέρων με 26%, οι Σοσιαλδημοκράτες με 19% και το Forza Italia με 8%.

 

 

Πηγή: https://odosdrachmis.gr/?p=25038

«Πᾶνος»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου