Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Κωνσταντίνος Ελευθερίου: Διαδικτυακό Grooming (αποπλάνηση) και Social Media


Γράφει ο Κωνσταντίνος Ελευθερίου

Στο άρθρο για τις Ντραγκ Κουίν (λινκ εδώ https://focusfm.gr/ntragk-koyins-kai-ntragk-paidia/) αναφερθήκαμε στον όρο του grooming/γκρούμινγκ και στο πως οι εκδηλώσεις ντραγκ αποτελούν απόπειρες σεξουαλικοποίησης των ανήλικων θεατών τους καθώς τους εξοικειώνουν στην εικόνα και στην ιδέα του να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με γυμνούς ενήλικες.

Τα ντραγκ σόου όμως δεν είναι ο μόνος χώρος όπου τα παιδιά μπορεί να πέσουν θύματα γκρούμινγκ και οι παιδεραστές σε ενδυμασία ντραγκ δεν είναι οι μόνοι που έχουν κίνητρο να τα βλάψουν. 

Διαδικτυακό Grooming

Ένας από τους πιο συνήθεις χώρους όπου λαμβάνει σήμερα χώρα το γκρούμινγκ είναι το διαδίκτυο, καθώς τα διάφορα κοινωνικά δίκτυα έχουν δώσει τη δυνατότητα σε κακοποιητές να προσεγγίσουν υποψήφια ανήλικα θύματα.

Το διαδικτυακό γκρούμινγκ (όπως και το κανονικό γκρούμινγκ) είναι η διαδικασία με την οποία ένας ενήλικας αποκτά πρόσβαση σε έναν ανήλικο, κερδίζει την εμπιστοσύνη του και τον προετοιμάζει για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση. Αυτό γίνεται κάνοντάς τον να αισθανθεί ποθητός/ή και χρησιμοποιώντας συναισθήματα όπως ο φόβος και η ενοχή για να ελέγξει τη συμπεριφορά του και να τον κάνει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του (καλή ώρα όπως είδαμε πως έκανε η βρετανική κυβέρνηση στα Lockdown Files για να διατηρήσει τα μέτρα καραντίνας https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02fQTuSNaG2cr5snPgHwTcD9FJKK3vSk5qaBUPF4PVDvwQy9CnskSgLnfvQs1KsmLdl&id=100088787553150 ).

Αυτό επιτυγχάνεται καθώς ο κακοποιητής εκμεταλλεύεται τις ανασφάλειες και τους φόβους του θύματος, το οποίο είναι αποκομμένο από τη προστασία των γονέων του στο διαδικτυακό περιβάλλον. Ο κακοποιητής παρουσιάζεται σαν φίλος του θύματος, κάνοντάς το να αισθανθεί ασφάλεια και αποδοχή κατά την επικοινωνία τους. Στη συνέχεια εκμεταλλεύεται αυτό το περιβάλλον οικειότητας και εμπιστοσύνης για να ζητήσει βίντεο, εικόνες του θύματος, βιντεοκλήσεις, κανονικές κλήσεις ή ακόμα και να συναντηθούν.

Οποιοδήποτε υλικό δοθεί στον κακοποιητή θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια σαν όπλο εκβιασμού προκειμένου να απαιτήσει ακόμα πιο σεξουαλικοποιημένο υλικό. Ο κακοποιητής το καταφέρνει αυτό απειλώντας το ανήλικο θύμα πως θα διαρρεύσει το σεξουαλικό υλικό που του έχει εμπιστευτεί στην οικογένεια και στον σχολικό του περίγυρο. Το θύμα, φοβούμενο την αντίδραση της οικογένειάς του και την γελοιοποίηση από του συμμαθητές του, συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του κακοποιητή, υποφέροντας σιωπηλά υπό τον ασφυκτικό ζυγό του. Αυτή η κατάσταση μπορεί να κρατήσει μήνες έως και χρόνια, έχοντας βαρύ τίμημα στην ψυχική υγεία του θύματος.

Οι Καραντίνες και η “Χρυσή Εποχή” του γκρούμινγκ.

Δυστυχώς, ο κίνδυνος του διαδικτυακού γκρούμινγκ και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων αυξήθηκε δραματικά καθώς εισηχθήκαμε στα πρώτα μέτρα καραντίνας, τα οποία εξανάγκασαν τα παιδιά να ζουν πλήρως στη ψηφιακή σφαίρα, αποκόπτοντάς τα παράλληλα από τους συνομηλίκους τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου του 2022, έχει σημειωθεί άνοδος 84% των περιπτώσεων διαδικτυακού γκρούμινγκ που καταγγέλλονται στην αστυνομία. Κατά τα χρόνια της καραντίνας μάλιστα (2021-22) καθώς αυξήθηκε ο χρόνος που τα παιδιά περνούν στο διαδίκτυο, αυξήθηκαν και οι περιπτώσεις γκρούμινγκ. Πιο συγκεκριμένα, καταγγέλθηκαν 6.156 επικοινωνίες που αποσκοπούσαν σε γκρούμινγκ, με κατά μέσο όρο 120 τέτοιες αναφορές την εβδομάδα (φανταστείτε πόσες περιπτώσεις γκρούμινγκ πέρασαν κάτω από τη μύτη των αρχών και των γονέων). 

Γκρούμινγκ και Κοινωνικά Δίκτυα

Ένα κοινό που έχουν όλες αυτές οι απόπειρες διαδικτυακού γκρούμινγκ είναι πως έγιναν μέσω των γνωστών κοινωνικών δικτύων (Facebook, Instagram, Snapchat, κτλ.). Κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη εδώ είναι η ευκολία με την οποία αρρωστημένα μυαλά μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε σχεδόν σεξουαλικό περιεχόμενο από ανήλικους καθώς και να έρθουν σε επαφή μαζί τους σε αυτά τα κοινωνικά δίκτυα. 

Σελίδες/εφαρμογές όπως το TikTok ή το Instagram μπορεί να μην προωθούν επίσημα την παραγωγή οριακά πορνογραφικού υλικού από ανήλικους χρήστες, δε κάνουν όμως και απολύτως τίποτα για να το αφαιρέσουν από τη πλατφόρμα τους. Αντιθέτως, οι αλγόριθμοί τους προάγουν ανοιχτά τέτοιο περιεχόμενο σε άλλους ανήλικους (και ενήλικους) χρήστες, οι οποίοι το μιμούνται. Το φαινόμενο αυτό έχει γίνει ακόμα χειρότερο μέσω της προβολής ατόμων όπως η γνωστή Τσάρλι Ντ’Αμέλιο του TikTok, (η οποία έγινε εκατομμυριούχος πριν κλείσει τα 18), το παράδειγμα των οποίων μαθαίνει στο ανήλικο κοινό πως όσο πιο σεξουαλικοποιημένο υλικό παράξουν τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητές τους για φήμη και πλουτισμό.

Στο δια ταύτα

Το γκρούμινγκ είναι σύμπτωμα μιας ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής παρακμής. Πλέον, καβάλα στο άρμα των ΛΟΑΤΚΙ+ έχουν ενσωματωθεί διάφορες αρρωστημένες απόψεις σχετικά με την σύναψη σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων, οι οποίες στοχεύουν στη μετατροπή τέτοιων φαινομένων στην νέα κανονικότητα. Όπως είδαμε, ο δυτικός κόσμος ήδη γιορτάζει τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων σε ντραγκ σόου με ανήλικες ντραγκ κουίν ως σημάδι “προόδου”. 

Εάν δεν αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια που βρίσκονται πίσω από την δημιουργία τέτοιων φαινομένων δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως μπορεί σύντομα να βρεθούμε σε ένα μέλλον όπου τα παιδιά θα είναι βορά κακοποιητών και θα μας λένε να είμαστε και χαρούμενοι για αυτό. 

Σας ευχαριστώ που διαβάσατε το άρθρο μου. Θα χαρώ να ακούσω και τα δικά σας σχόλια πάνω στο θέμα στη σελίδα μου στο Facebook ( https://www.facebook.com/profile.php?id=100088787553150 ). Εις το επανιδείν. 

Ελευθερίου Κωνσταντίνος 

Πολιτικός Επιστήμονας, Διαπραγματευτής, Ερευνητής

Ακολουθήστε με: 

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100088787553150 

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/kostaselef/

«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου