Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019

Πρόταση από Κύπρο: Να επανασυσταθεί ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος - Είναι έτοιμη -και πρόθυμη- η Αθήνα;


Η επανασύσταση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, η ενίσχυση της στρατιωτικής και πολιτικής Άμυνας της Κύπρου και η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν μεταξύ των θεμάτων που εισηγήθηκε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα.
Η κ. Θεοχάρους, συνοδευόμενη από αντιπροσωπεία του κόμματος, επέδωσε κατά τη συνάντηση υπόμνημα στον κ. Τασούλα με μια σειρά από προτάσεις. Σύμφωνα με το υπόμνημα, Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να προχωρήσουν στην αναβίωση και ανασύσταση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ενισχύοντας παράλληλα την στρατιωτική και πολιτική Άμυνα της Κύπρου και οριοθετώντας την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Πρέπει πρωτίστως να ανορθώσουμε και να αναπτερώσουμε το φρόνημα του καταπονημένου λαού για να πιστέψει ξανά στις δυνατότητες του και να διεκδικήσει τα Δικαιώματα του, Ανθρώπινα, Πολιτικά, Περιουσιακά» προστίθεται, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο.
Επίσης, αναφέρεται ότι πρέπει «να ανακληθούν όλες οι μέχρι σήμερα υποχωρήσεις, γενναιόδωρες προσφορές και “συγκλίσεις”, τις οποίες η Τουρκία κατέστησε κεκτημένο χωρίς να υποχωρήσει ουδέ κατ` ελάχιστον στις άτεγκτες θέσεις της» αλλά «αντιθέτως απεργάζεται την ολοκληρωτική κατάληψη της Κύπρου».
«Η στάση αυτή της Τουρκίας δεν αποτελεί παραβατικότητα όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος αλλά πολεμική επίθεση» προστίθεται. Τέλος, η Αλληλεγγύη καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων να μην ξεχνά τον σκληρά δοκιμαζόμενο Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και να απαιτήσει την εφαρμογή όλων των δικαιωμάτων που έχει μια αναγνωρισμένη Εθνική Μειονότητα.
Να σημειωθεί πως ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος ξεκίνησε ως επίσημο δόγμα το 1993 και υλοποιήθηκε μέσα από την κοινη πραγματοποίηση των ασκήσεων  «Νικηφόρος»  για την ΕΦ και «Τοξότης» για την ΠΑ, η πρώτη εκ των οποίων έγινε μεταξύ 6 και 10 Οκτωβρίου του 1994 όταν 4 A-7H που είχαν απογειωθεί από την 115ΠΜ πραγματοποίησαν αποστολές εγγύς υποστήριξης σε κυπριακά άρματα AMX-30B2.
Τα 4 A-7H συνόδευε ζεύγος μαχητικών F-16 block 30 της 330Μ που είχε απογειωθεί από το Καστέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου