Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Η Τουρκία μας πιέζει και από βορρά - Εμείς τι απαντάμε;


Η Ελλάδα έχασε την ισχύ και την οικονομική επιρροή που ασκούσε στα Βαλκάνια, την ίδια περίοδο που η Τουρκία ενισχύει τη θέση της

Πόσο μακρινή φαντάζει η εποχή, όπου οι πολιτικοί μας, μας διαβεβαίωναν ότι είμαστε η ατμομηχανή των Βαλκανίων, ότι εισδύουμε οικονομικά στην περιοχή, ότι είμαστε η πλουσιότερη και ισχυρότερη χώρα, και άλλα παρόμοια.

Είναι αλήθεια, ότι οι επιχειρήσεις μας είχαν ισχύ σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, όπως ο τραπεζικός, ο τηλεπικοινωνιακός και ο τομέας της ενέργειας-ηλεκτρισμού. 


Όμως, δεν υπήρχαν συντονισμένες ενέργειες, ώστε να υπάρξει κάποιο όφελος για τον ελληνικό πληθυσμό, ούτε καν των αποδήμων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι υπήρξαν επιχειρήσεις που απέφευγαν την πρόσληψη ελληνογενών υπαλλήλων, για να φανούν αρεστοί στις τοπικές κυβερνήσεις. Κι εδώ φαίνεται και η διαφορά νοοτροπίας με τους Τούρκους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, που συνεργάζονται στενά όχι μόνον με τις κατά τόπους διπλωματικές Αρχές, αλλά και με τις τουρκικές Υπηρεσίες Ασφαλείας.

Ήρθε η κρίση, οι ελληνικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια λιγοστεύουν και παρά το ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες κατέχουν δεσπόζουσα θέση, η Ελλάδα έχασε την ισχύ και την οικονομική επιρροή που ασκούσε στα Βαλκάνια, την ίδια περίοδο που η Τουρκία ενισχύει τη θέση της και σε οικονομικό και σε στρατιωτικό επίπεδο στην ίδια περιοχή.

Όσοι πιστεύουν ότι οι μικρές και αδύναμες βαλκανικές χώρες δεν έχουν μεγάλη γεωστρατηγική ισχύ, καλό είναι να θυμηθούν ότι η Βαλκανική είναι η οδός για δημιουργία αυτοκρατορίας αλλά και το εμπόδιο στις ανεπιθύμητες αυτοκρατορίες. Όποιος θέλει να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο ή θέλει να κινηθεί από Βορρά προς Νότο, πρέπει να αποκτήσει επιρροή στην Βαλκανική, και στις θαλάσσιες διόδους που την περικλείουν, άλλοτε η Αδριατική και κατά τον 20ό αιώνα, το Αιγαίο.

Η Τουρκία, πλην των άλλων ωφελημάτων, με την επιρροή που ασκεί στις βαλκανικές χώρες, πιέζει αφόρητα την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη την οικονομική αδυναμία των βαλκανικών χωρών, και την πολιτική αδυναμία της Ελλάδας. Βεβαίως, το μεγάλο όπλο της είναι το Ισλάμ. Η Ντι Βελτ, αναφέρεται σε άρθρο της στην τακτική της Τουρκίας για την Βοσνία, όπου αλλάζει την αντίληψη του φιλελεύθερου Ισλάμ.

Με τίτλο "Ερντογανοποίηση στα Βαλκάνια" περιγράφει πώς η Τουρκία προβαίνει σε διάφορες δραστηριότητες για να ενδυναμώσει τον ρόλο και την επίδραση του Ισλάμ στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου εκεί το Ισλάμ βιώνεται σαν "φιλελεύθερο", αλλά η Τουρκία θέλει να το αλλάξει αυτό.

Δεν παρέχει περισσότερα στοιχεία από όσα κατά καιρούς έχουν γραφεί σ’ αυτήν την στήλη, αλλά το γεγονός ότι το άρθρο αναδημοσιεύεται από τον ευρωπαϊκό Τύπο, προσφέρει στην ενημέρωση του ευρωπαϊκού κοινού, ως προς τον ρόλο της Τουρκίας για ισλαμοποίηση της περιοχής, και όχι μόνον.

Ως προς την Βοσνία, θυμίζω ότι ο Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, Πρόεδρος του Συμβουλίου Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, νοσηλεύτηκε στην Τουρκία, και με τον Ερντογάν αποκαλούν ο ένας τον άλλο "αδελφό", όπως ότι και οι δύο αυτοί ηγέτες έχουν επηρεαστεί από την οργάνωση "Μουσουλμάνοι Αδελφοί".

Η συνεργασία της Τουρκίας σε τομείς της άμυνας της Αλβανίας, είναι γνωστή, αλλά η Τουρκία διαθέτει στρατιωτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο και στη Βοσνία, ενώ παρέχει στρατιωτική υποστήριξη και στα Σκόπια. Η στρατιωτική συνεργασία της Αλβανίας με την Τουρκία έχει ενισχυθεί με την είσοδο της πρώτης στο ΝΑΤΟ. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τα Σκόπια, μετά την είσοδό τους στην Ατλαντική Συμμαχία.

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει διαδραματίσει με σιγουριά θετικό ρόλο γι’ αυτήν στα Βαλκάνια κατά τη μετα-Γιουγκοσλαβική εποχή και έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις Βαλκανικές χώρες, σύμφωνα με τον Βουίτσα Λάζοβιτς, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει μια κοινά φιλική χώρα, ειδικά σε περίπτωση που δεν υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ των ίδιων των γειτονικών χωρών της περιοχής», είχε δηλώσει ο Λάζοβιτς. Ανέφερε επίσης πως ήλπιζε για επενδύσεις όλο και περισσότερων Τουρκικών επιχειρήσεων στην περιοχή. «Το ξέρετε, μια καλή οικονομία αποτελεί τη βάση όλων, τη λύση οποιουδήποτε προβλήματος», δήλωσε ο Λάζοβιτς.

Ποια είναι η δική μας απάντηση σε όλα αυτά, δεν χρειάζεται να την παραθέσω.

Ο Μακεδών

Voria

Πηγή:https://kostasxan.blogspot.com/2018/11/blog-post_728.html 
 «Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου