Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

«Νυστέρι στα χέρια του Θεού» Γιατροί μιλάνε για τον Άγιο Ιεράρχη Λουκά της Κριμαίας και τη βοήθειά του στη δουλειά τους (ΜΕΡΟΣ 1ο)


Λίγα χρόνια πριν (11 Ιουνίου του 2017/ 29 Μαΐου με το παλαιό ημερολόγιο), ημέρα μνήμης του Αγίου Ιεράρχη Λουκά (Βόϊνο-Γιασενέτσκιϊ), Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, Ιατρού χειρούργου με παγκόσμια αναγνώριση, είχε δημοσιευτεί ένα κείμενο στο οποίο πέντε γιατροί από διάφορες ειδικότητες μιλήσανε για τον Άγιο. Ο Άγιος Λουκάς ονόμαζε τον εαυτό του «νυστέρι στα χέρια του Θεού», καθώς θεράπευε σώματα και ψυχές ανθρώπων. Όπως και οι άλλοι Άγιοι του Θεού, ο Άγιος Λουκάς βοηθάει με δύο τρόπους: ή θεραπεύει ο ίδιος τους ανθρώπους κάνοντας θαύματα ή τους στέλνει καλούς πιστούς γιατρούς, επαγγελματίες στο χώρο τους.

Οι πέντε γιατροί μίλησαν για τη σχέση τους με αυτόν τον καταπληκτικό Άγιο: ο γιατρός, αστροναύτης, Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης Ολέγκ Ατκόβ, ο καθηγητής, πρωθιερέας Σέργιος Φιλιμόνοβ (χειρούργος ωτορινολαρυγγολόγος), ο εντατικολόγος Σέργιος Σεστοπάλοβ, ο ωτορινολαρυγγολόγος Νικόλαος Ντάϊχες, όπως επίσης και η μακαριστή Ντόκτορ Λίζα, απόσπασμα από τη συνέντευξη της οποίας παραθέτουμε στο τέλος. Δημοσιεύουμε σε ελληνική μετάφραση το ενδιαφέρον αυτό κείμενο για τους αναγνώστες της πύλης gr.pravoslavie.ru.

 
Ο Άγιος Λουκάς (Βόϊνο-Γιασενέτσκιϊ)
 
 Ο καθηγητής Ολέγκ Ατκόβ:
«Η επιστήμη και η θρησκεία είναι όπως τα δυο φτερά, χωρίς τα οποία δεν είναι δυνατόν ούτε να θεραπεύουμε τους ανθρώπους ούτε να πετάμε στο διάστημα»
 
Ο Ολέγκ Γιούργιεβιτς Ατκόβ
Ο Ολέγκ Γιούργιεβιτς Ατκόβ είναι γιατρός, αστροναύτης, διδάκτωρ Ιατρικής, επίτιμος επιστημονικός λειτουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ «Διάλογος Πολιτισμών», Πρόεδρος της Επιτροπής Απονομής των Βραβείων του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, «Πίστη και Πιστότητα». Του έχει απονεμηθεί η ανώτατη διάκριση του «Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης», το Κρατικό Βραβείο της ΣΣΣΔ και το Βραβείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τα χρηματικά ποσά από τα Βραβεία τα διέθεσε στο πρόγραμμα αναστήλωσης των νοσοκομείων στην περιοχή Ντέβιτσιε Πόλε και του νοσοκομείου στο χωριό Χβοροστιάνκα.

– Τι σημαίνει προσωπικά για σας ο Άγιος Λουκάς; Πότε ακούσατε για αυτόν πρώτη φορά;

– Και βέβαια, ο Άγιος Λουκάς είναι υπόδειγμα για μένα, όπως και για κάθε γιατρό. Έμαθα για το βίο του, όταν ήμουν ήδη ενήλικας. Στις 11 Ιουνίου του 1961, την ημέρα της εκδημίας του, ήμουν 12 ετών, και εγώ, βέβαια, δεν ήξερα τίποτα για αυτόν, όπως και το 1967, τότε που γράφτηκα στην Ιατρική Σχολή της Κριμαίας στη Συμφερούπολη. Από το 1946 έως τα τέλη του 1947, ο Άγιος Λουκάς ήταν σύμβουλος στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Συμφερούπολη και βοηθούσε, κάνοντας ανοιχτά χειρουργεία και διαλέξεις για τους γιατρούς της Κριμαίας. Όταν του απαγόρευσαν να κάνει διαλέξεις μπροστά σε κοινό με αρχιερατικά άμφια, εγκατέλειψε την Χειρουργική Εταιρεία. Στην πόρτα του διαμερίσματος του καθηγητή υπήρχε ανακοίνωση που έγραφε ότι δέχεται καθημερινά και δωρεάν, εκτός από τις γιορτές και τις παραμονές των γιορτών. Στη ζωή του είχε θεραπεύσει έναν τεράστιο αριθμό ασθενών που δεν είχαν ελπίδα για αίσια εξέλιξη. Μερικές φορές, θεράπευε μόνο με την προσευχή του.

Όμως, όλα αυτά τα έμαθα πολύ αργότερα, μετά τις σπουδές μου στη Ιατρική Σχολή. Εκείνη την εποχή, ό, τι είχε σχέση με τη θρησκεία δεν είχε αποδοχή. Η κομμουνιστική νεολαία και τα μέλη του κόμματος δεν μπορούσαν να συμμετέχουν σε εκκλησιαστικά μυστήρια και τελετές. Σπούδασα στη Συμφερούπολη για ένα έτος και μετά μετακόμισα αρχικά στο Κίεβο και στη συνέχεια στη Μόσχα, όπου και πληροφορήθηκα για αυτήν την εκπληκτική προσωπικότητα. Βεβαίως, εμένα, ως γιατρό, με είχε συγκλονίσει η ζωή ενός ανθρώπου που είχε συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη μεθόδων θεραπείας πυογόνων τραυμάτων. Έχω δει φωτογραφίες που έχουν αποθανατίσει αυτόν τον άνθρωπο τόσο κατά την περίοδο της παραμονής του στο Κρασνογιάρσκ όσο και στη Συμφερούπολη, όπου τα τελευταία 15 χρόνια της ζωής του διοικούσε την επαρχία ως αρχιποιμένας. Σε αυτές τις φωτογραφίες αντίκρισα τα μάτια ενός σοφού, ενός ανθρώπου που είχε περάσει πάρα πολλά στη ζωή του. Πόσο θα ήθελα να είχα την ευκαιρία να κοιτάξω αυτά τα μάτια κατάματα, αλλά αυτό δεν ήταν γραφτό.

Προτείνω σε όλους να δουν το ντοκιμαντέρ «Ο Άγιος Λουκάς στην Τασκένδη». Ακόμα και ανάμεσα στους γιατρούς, λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν ότι ο καθηγητής Βόϊνο-Γιασενέτσκιϊ ήταν αυτός που, στις αρχές του 1924, στη Ρωσία, είχε κάνει την πρώτη επιτυχή εγχείρηση μεταμόσχευσης νεφρού από μοσχαράκι σε άνθρωπο.

– Η Σοβιετική εξουσία για δεκάδες χρόνια εξόντωνε τους εκπροσώπους της Εκκλησίας, αν και υπήρξαν πολύ λίγοι κρατούμενοι στα στρατόπεδα, τους οποίους αργότερα αυτή η εξουσία επιβράβευσε με υψηλότατα κρατικά βραβεία, όπως έγινε με τον Βόϊνο-Γιασενέτσκιϊ.

– Ναι, ήταν εκπληκτικός ο δυϊσμός της εξουσίας ως προς τον Άγιο: αρχικά, για 11 χρόνια ήταν εξόριστος στα σταλινικά στρατόπεδα και μετά αξιώθηκε να τιμηθεί με το Βραβείο Στάλιν πρώτης κατηγορίας για τα επιστημονικά του έργα στο αντικείμενο της χειρουργικής των πυογόνων λοιμώξεων. Σχεδόν όλο το χρηματικό ποσό από το Βραβείο το προσέφερε σε παιδιά που αντιμετώπιζαν προβλήματα στην μεταπολεμική εποχή. Τα επιστημονικά του έργα (έγραψε 55 βιβλία στα αντικείμενα της χειρουργικής και της ανατομίας) και στις μέρες μας παραμένουν βιβλία αναφοράς των χειρούργων. Επίσης, είχε γράψει 12 ογκώδεις τόμους με κηρύγματα. Αλλά τα πιο γνωστά του βιβλία είναι τα εξής: «Αγάπησα το μαρτύριο», «Πνεύμα, ψυχή και σώμα», «Επιστήμη και θρησκεία».   

Θεωρώ ότι η επιστήμη και η θρησκεία είναι όπως τα δύο φτερά, χωρίς τα οποία δεν είναι δυνατόν ούτε να θεραπεύουμε ανθρώπους ούτε να πετάμε στο διάστημα ούτε να ασχολούμαστε με έρευνα ή με οποιαδήποτε άλλη δουλειά.

Στον Άγιο Λουκά, ως άνθρωπο με γνώση και εμπειρία, έστελναν αρρώστους ακόμα και όταν ήταν εξόριστος στο μικροσκοπικό οικισμό και δεν είχε δικαίωμα να εξασκεί το επάγγελμα. Όμως, επέλεγε πάντα να κάνει το καλό και θεράπευε τους ανθρώπους παντού, όπου και να βρισκόταν. Για τους ανθρώπους δεν ήταν σημαντικό το αν προσευχόταν πριν από την εγχείρηση ή αν έκλαιγε. Το σημαντικό ήταν ότι βοηθούσε τους δεινοπαθούντες.

Ο Άγιος Λουκάς ήταν αλάνθαστος στις διαγνώσεις που έκανε. Τον βοηθούσαν η εμπειρία του και η εκπληκτική του προορατικότητα. Μια φορά η σύζυγος ενός από τους ιερείς είχε πάθει κρίση. Ο Άγιος την συμβούλεψε να κάνει επειγόντως εγχείρηση, όμως το συμβούλιο των γιατρών δε βρήκε κάτι σοβαρό και αποφάσισε να μην προχωρήσει σε εγχείρηση. Η γυναίκα που πίστευε τον Άγιο επέμενε και οι γιατροί ανακάλυψαν στην κοιλιακή χώρα ένα νεόπλασμα που αποδείχτηκε ωρολογιακή βόμβα. Ακόμα και όταν είχε χάσει πλήρως την όρασή του, ο Άγιος έκανε πολύ ακριβείς διαγνώσεις.  

Καθηγητής Σέργιος Φιλιμόνοβ:
«Μέσω του Αγίου Λουκά έλαμψε σε μένα το φως του Χριστού»

Ο Πρωθιερέας Σέργιος Φιλιμόνοβ
Ο πρωθιερέας Σέργιος Φιλιμόνοβ
είναι καθηγητής στο Ιατρικό Παιδιατρικό Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και στο Πρώτο Ιατρικό Κρατικό Πανεπιστήμιο «Ακαδημαϊκός Ι. Π. Πάβλοβ». Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην επιστήμη της θεολογίας, διδάκτωρ Ιατρικής αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εκκλησία και Ιατρική», μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εταιρείας Ορθόδοξων Ιατρών της Ρωσίας (ΕΟΙΡ) «Άγιος Λουκάς (Βόϊνο-Γιασενέτσκιϊ)». Είναι πρόεδρος της Εταιρείας Ορθόδοξων Ιατρών της Αγίας Πετρούπολης «Άγιος Λουκάς (Βόϊνο-Γιασενέτσκιϊ), Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας». Τέλος, είναι εφημέριος του Ιερού Ναού της Παναγίας Ντερζάβναγια, χειρούργος ωτορινολαρυγγολόγος ανώτατης βαθμίδας.  

– Λένε ότι ο Άγιος Λουκάς έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή σας.

– Ναι, την αγάπη προς την Ιατρική μου την ενέπνευσαν οι γονείς μου που είναι γιατροί. Την αγάπη, όμως, προς τον Θεό και τους ανθρώπους μου τη δίδαξε ο αρχιεπίσκοπος Λουκάς. Μέχρι τα 21 μου χρόνια δεν ήξερα τίποτα για αυτόν. Όταν ήμουν στρατιώτης-φοιτητής της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας, στο πλαίσιο του μαθήματος της επεμβατικής χειρουργικής είχα διαβάσει τα «Δοκίμια για τη χειρουργική των πυογόνων λοιμώξεων», ως κλασικό έργο ιατρικής. Την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης δε μας έλεγαν ότι ο συγγραφέας αυτού του εξαιρετικού βιβλίου είναι ιερωμένος. Όταν έγινα πιστός γιατρός και άρχισα να συμμετέχω ενεργά στη ζωή της Εκκλησίας, ο πνευματικός μου – ο πρωθιερέας Βασίλειος Λεσνιάκ – μου έκανε δώρο την αυτοβιογραφία του Αγίου Λουκά, με την ευχή να του μοιάσω και η ζωή του να είναι παράδειγμα για μένα. Αν και δεν έβαζα μπροστά μου τόσο υψηλούς στόχους, όπως ο νεαρός Βαλεντίν Βοϊνο-Γιασενέτσκιϊ, ωστόσο ήθελα να υπηρετώ τους ανθρώπους, να τους βοηθάω στα δεινά τους και στις αρρώστιες. Όταν διάβασα τα έργα και τα κηρύγματα του Αγίου Ιεράρχη, έμεινα έκθαμβος από τη σκέψη του που ήταν πολυσύνθετη, είχε τιτάνιο ύψος και δύναμη. Μου είχε γίνει ξεκάθαρο ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει κάτι παρόμοιο στη ζωή του, αν δεν τον βοηθάει ο Θεός. Έτσι, μέσω του Αγίου Λουκά, έλαμψε σε μένα το φως του Χριστού. Θεωρώ ότι πρέπει να συζητάμε για τον Άγιο Λουκά όπου σταθούμε και όπου βρεθούμε.

– Ποιανού ήταν η πρωτοβουλία ώστε η Εταιρεία Ορθόδοξων Ιατρών της Ρωσίας να φέρει το όνομα του Αγίου Ιεράρχη Λουκά;

– Δέκα χρόνια πριν, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2007, είχε γίνει στο Μπέλγκοροντ το Α’ Πανρωσικό Συνέδριο Ορθόδοξων Ιατρών, όπου οι εκπρόσωποι 49 επαρχιών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισαν να συστήσουν την Εταιρεία Ορθόδοξων Ιατρών της Ρωσίας (ΕΟΙΡ). Λίγες μέρες αργότερα, στις 12 Οκτωβρίου, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Αλέξιος Β’ ευλόγησε τη δραστηριότητα της Εταιρείας και της έδωσε το όνομα του Αγίου Λουκά, που είναι ιδιαίτερο αγαπητό σε όλους τους γιατρούς της Ρωσίας. Το όνομά του δεν το φέρουν μόνο η Πανρωσική Εταιρεία Ορθόδοξων Ιατρών και η αντίστοιχη της Αγίας Πετρούπολης, αλλά και πολλά άλλα παραρτήματα της ΕΟΙ σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας.

Για την επέτειο της 140-ετίας από τη γέννηση του Αγίου Λουκά της Κριμαίας, η ΕΟΙ της Αγίας Πετρούπολης ετοίμασε ένα πρόγραμμα διάρκειας 1,5 ώρας, με ξενάγηση στην έκθεση «Ο Άγιος Λουκάς, ο ανάργυρος γιατρός», όπου είχαν φέρει την εικόνα του Αγίου με απότμημα των ιερών λειψάνων του. Αυτή η έκθεση μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στο έργο της μόρφωσης των μελλοντικών γιατρών. Πάντοτε στους φοιτητές μου αναφέρομαι και μιλάω για την προσωπικότητα και την πορεία της ζωής του Αγίου Λουκά. Δυστυχώς, πολλοί απόφοιτοι Ιατρικών Σχολών δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για αυτόν. Ο Άγιος Λουκάς, όμως, βοηθάει τους γιατρούς να μην απογοητεύονται, να μην απελπίζονται, όταν βλέπουν ότι στη σύγχρονη Ιατρική της Ρωσίας συμβαίνουν σοβαρά ανησυχητικά φαινόμενα.

Όσο και να ακούγεται περίεργο, τον Άγιο Ιεράρχη Λουκά τον τιμάνε περισσότερα στην Ελλάδα παρά στην πατρίδα του. Γι’ αυτό, και γίνονται περισσότερες θεραπείες εκεί. Πρέπει όλοι οι Ρώσοι υπήκοοι να μάθουν για το δικό μας Άγιο Ιατρό. Και τότε, οι άνθρωποι δε θα πηγαίνουν μόνο στο νοσοκομείο για βοήθεια, αλλά και στην εκκλησία του Θεού. Δε θα ξαπλώνουν μόνο στη χειρουργική κλίνη, αλλά και θα εξομολογούνται, θα κοινωνάνε, θα πίνουν το αγίασμα και θα προσεύχονται στον Άγιο Λουκά. Αυτό θέλω να το ευχηθώ σε όλους! Και, οπωσδήποτε, η βοήθεια θα έρθει!

Συνεχίζεται
  
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου