Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Η δύναμη της αγνότητας - Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημόπουλος (†)


Αγάπησε με όλη τη δύναμη της ψυχής σου την αγνή και αμόλυντη ζωή. Ο αγνός νέος είναι ένας χρυσαετός που πετάει πάνω από τις χιονοστεφανωμένες κορυφές των βουνών και βλέπει και χαίρεται την ομορφιά των έργων του Θεού. Η καρδιά του είναι πλημμυρισμένη με τα τρυφερότερα αισθήματα. Χαρούμενος και αισιόδοξος παλεύει με τις δυσκολίες της ζωής και στήνει επάνω τους τη σημαία της νίκης.

Όλοι οι δρόμοι είναι ανοικτοί. Οι χριστιανοί είναι έτοιμοι να πεθάνουν μύριους θανάτους, να υποστούν μύρια μαρτύρια και πόνους παρά να μολυνθούν και να σπιλώσουν τον λευκό χιτώνα της ψυχής τους.

Να θυμάσαι τον χορό του Ζαλόγγου. Οι Σουλιώτισσες χόρεψαν τον χορό του Ζαλόγγου κι έπεσαν και σκοτώθηκαν στη βαθιά χαράδρα αντί να μολυνθούν από τον ασιάτη κατακτητή.

Μια γριά πρόσφυγας της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922 μου έλεγε ότι το λιμάνι της Σμύρνης ήταν γεμάτο πτώματα κοριτσιών που έπεφταν και πνίγονταν για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων και μολυνθούν.

Και μια άλλη γριά, ηρωίδα του πολέμου του 1940, που φορτώθηκε στους ώμους της πυρομαχικά και τα ανέβαζε στις κορυφές των βουνών όπου πολεμούσαν και έγραφαν τις φωτεινότερες σελίδες της νεοελληνικής μας ιστορίας τα στρατευμένα νιάτα, μου έλεγε ότι πολλές Ηπειρώτισσες ρίχνονταν στους γκρεμούς των ηπειρωτικών βουνών για να μην πέσουν στα χέρια των Ιταλών.

Αυτή είναι η χριστιανική ηθική, η εντολή του Θεού. Να διαφυλάττουμε αγνή και άσπιλη την ψυχή μας και να θυσιαζόμαστε, να προτιμάμε τον θάνατο παρά τον μολυσμό.

Ω νέε μου, παιδί του Θεού, που έλαβες την χάρη του Ιησού Χριστού δια του μυστηρίου του Φωτίσματος, δεν καλείσαι τώρα, δεν σου απαιτούν οι καιροί τώρα να προτιμήσεις τον θάνατο από τον μολυσμό. Σου ζητούν μόνο να αποφεύγεις κάθε πειρασμό, κάθε καλοστημένη παγίδα του διαβόλου, κάθε ρυπαρό έντυπο, την τρισάθλια τηλεόραση και ό,τι άλλο θέτει σε κίνδυνο την ψυχή σου. Και κατά των πειρασμών αγωνιζόμενος και την ψυχή σου ακέραιη διαφυλάττεις και θα έχεις την ίδια αμοιβή, το ίδιο στεφάνι, την ίδια δόξα των καλλινίκων και πολυάθλων μαρτύρων. Να θυμάσαι τα λόγια του Παύλου: «Σεαυτόν αγνόν τήρει».

Πρόσεχε τις σκέψεις σου να είναι καθαρές. Διαφύλαττε αμόλυντο τον νου σου, αγνό και κατά την διάνοια και κατά τις επιθυμίες. Να θυμάσαι το του Μ. Βασιλείου: «Αι δια του σώματος πράξεις και χρόνου δέονται και περιστάσεων, αι δε του πνεύματος αχρόνως τελούνται, απραγματεύτως συνίστανται, πάντα καιρόν επιτήδειον έχουσι».
 ✶✶✶
Πόσο μεγάλη είναι η δύναμη της αγνότητας! Την τρέμουν οι δαίμονες.

Για τον νέο μεγαλύτερο κεφάλαιο από την αγνότητα δεν υπάρχει. Σαν ήρεμο ποτάμι ποτίζει, πρασινίζει και καρπίζει το λιβάδι της ψυχής σου. Σ’ όλη σου τη ζωή θα εισπράττεις τους τόκους και τα κέρδη από το κεφάλαιο της αγνότητας που αποταμίευες στη νεότητά σου. Πρόσεχε την αγνότητα.

Πρόσεξε και συ και απόφευγε τα σαρκικά αμαρτήματα και διαφύλαττε αμόλυντη την ψυχή σου, για να ευτυχήσεις στη γη και να κερδίσεις τη βασιλεία των ουρανών.


Από το βιβλίο: † Αρχιμ. Σεραφείμ Δημόπουλου, ΛΟΓΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ Α’. Έκδοση Φιλ. Σωματείου «Ιωάννης ο Χρυσόστομος», Λάρισα 2015 (αποσπάσματα).

«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου