Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Ιταλία: Εγκρίθηκε ο αντιμεταναστευτικός νόμος του Ματέο Σαλβίνι με 396 ναι, έναντι 99 όχι


Η ιταλική Βουλή ενέκρινε το κείμενο, όπως είχε ήδη κάνει η Γερουσία στις αρχές του Νοεμβρίου, με 396 ναι, έναντι 99 όχι. Η κάτω Βουλή της Ιταλίας ενέκρινε την Τετάρτη το σχέδιο νόμου που κάνει πολύ πιο αυστηρή την πολιτική της χώρας ως προς τη μετανάστευση, όπως επεδίωκε ο Ματέο Σαλβίνι, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκα.

 

Η ιταλική Βουλή ενέκρινε το κείμενο, όπως είχε ήδη κάνει η Γερουσία στις αρχές του Νοεμβρίου, με 396 ναι, έναντι 99 όχι.Η κυβέρνηση που έχουν σχηματίσει η Λέγκα και το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό») μετέτρεψε την ψηφοφορία για το σχέδιο νόμου σε διαδικασία χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης και στα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου.


Το κείμενο κάνει πολύ πιο σκληρή την πολιτική της Ιταλίας έναντι των μεταναστών. Αντικαθιστά ιδίως τις άδειες παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, διετούς διάρκειας, που το τρέχον διάστημα παραχωρούνται σε περίπου 25% των αιτούντων άσυλο, με διάφορες άλλες, βραχύτερες άδειες παραμονής, όπως η «η ειδική προστασία», διάρκειας ενός έτους, ή η άδεια παραμονής εξαιτίας «φυσικής καταστροφής στη χώρα καταγωγής», διάρκειας έξι μηνών, μεταξύ άλλων.

Προβλέπει επίσης κατεπείγουσες διαδικασίες απέλασης κάθε αιτούντα άσυλο που χαρακτηρίζεται «επικίνδυνος» από τις αρχές.Ακόμη, αναδιοργανώνει το σύστημα υποδοχής των αιτούντων άσυλο (146.000 στα τέλη του Οκτωβρίου), οι οποίοι πλέον θα μεταφερθούν σε μεγάλα κέντρα, για λόγους εξοικονόμησης πόρων.Σε ό,τι αφορά την πτυχή της ασφάλειας, το κείμενο προβλέπει την γενίκευση της χρήσης όπλων που προκαλούν ηλεκτροσόκ, αλλά και των εκκενώσεων κατειλημμένων κτιρίων.

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε εξάλλου την Τετάρτη ότι δεν σκοπεύει να υπογράψει το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, όπως είχε δεσμευθεί το 2016 η προηγούμενη κυβέρνηση, της οποίας ηγείτο ο κεντροαριστερός τότε πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

 

Η κυβέρνηση Λέγκας/M5S δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο της 10ης και της 11ης Δεκεμβρίου στο Μαρακές όπου αναμένεται να επικυρωθεί το Σύμφωνο, «επιφυλασσόμενη να εφαρμόσει ή όχι το κείμενο μόνο αφού αποφανθεί το κοινοβούλιο» για το περιεχόμενό του, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, ένα μη δεσμευτικό κείμενο έκτασης 25 σελίδων, το πρώτο του είδους για το θέμα, καταρτίστηκε με σκοπό να συμβάλλει στη ρύθμιση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών.

Το Σύμφωνο, το οποίο είχαν υπογράψει πάνω από 190 χώρες τον Σεπτέμβριο του 2016, αναφέρεται σε θεμελιώδεις αρχές — προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας — και διατυπώνει περίπου είκοσι προτάσεις για να βοηθηθούν οι χώρες που καλούνται να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές, διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών, τις προσπάθειες κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης κ.λπ..

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν ανακοινώσει ότι πρόκειται να υπογράψουν το Σύμφωνο. Όμως στην Ευρώπη, πέραν της Ιταλίας, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Βουλγαρία, η Κροατία, αλλά και η Ελβετία έχουν αντιθέτως γνωστοποιήσει πως δεν θα το υπογράψουν, όπως επίσης και οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Αυστραλία.


Πηγή: https://odosdrachmis.gr/?p=25075
«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου