Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020

Αρχιμ. Σάββας Αγιορείτης: ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΟΤΑΝ ΥΠΑΚΟΥΕΙ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΆλλη μία καίρια αναφορά στο θέμα της υπακοής στους επισκόπους. Πότε οφείλουμε να υπακούμε και πότε όχι; Από τον μακαριστό μητροπολίτη (και μέγα αγωνιστή της σύγχρονης Ορθόδοξης Εκκλησίας) Αυγουστίνο Καντιώτη. 
Τον άνθρωπο που τόσο βαθιά εκτιμούσαν σύγχρονοι Άγιοι, όπως ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης και ο Άγιος Παΐσιος (που μεταξύ άλλων εγκωμιαστικών τον αποκαλούσε μάλιστα και "Νέο Χρυσόστομο της Εκκλησίας"). Τι λέει λοιπόν και τι ξεκαθαρίζει ρητά περί υπακοής ο μεγάλος αυτός σύγχρονος ιεράρχης μας;

«Ο Επίσκοπος πρέπει να υπακούη στο Ευαγγέλιο. Δι' αυτό, όταν χειροτονείται ο Επίσκοπος, χειροτονείται κάτω από το Ευαγγέλιο και αυτό σημαίνει, όπως λέγουν οι Πατέρες, ότι ο λαός θα υπακούη εις τον Επίσκοπον υπό ένα όρο, ότι και ο Επίσκοπος θα υπακούη στο Ευαγγέλιο. 

Όταν όμως ο Επίσκοπος δεν υπακούει στο Ευαγγέλιο και δεν πράττει σύμφωνα με τους Ιερούς Κανό­νας, τότε οι κληρικοί και ο λαός δεν είναι υποχρεωμένοι να υπακούουν στον Επίσκοπο. Στην περίπτωση αντιφάσεως μεταξύ Ευαγγελίου και διδασκαλίας του Επισκό­που, οπότε δημιουργείται δίλημμα, είναι προτιμότερον να εφαρμόζεται το «πειθαρχείν δει Θεώ μάλλον ή ανθρώποις» (Πράξ. ε' 29). 
Και τότε ηρωϊκοί κληρικοί και μο­ναχοί, ακόμη και απλοί λαϊκοί - εις περιπτώσεις που σι­γούν οι Επίσκοποι, σιγούν οι άμβωνες - τότε κάθε κληρι­κός και λαϊκός έχει το δικαίωμα και είναι υποχρεωμένος να είπη εκείνα τα όποια δεν τολμάει να είπη ο Επίσκο­πος είτε εκ δειλίας είτε υπό κοσμικού πνεύματος διαπνεόμενος ή και εκ κακής αντιλήψεως. 
Και οσάκις εσίγησαν οι επίσημοι άμβωνες, τότε προέβαλαν την Ορθοδο­ξία απλοί και ταπεινοί μοναχοί και λαός, γυναίκες και άνδρες. Ας μη λησμονούμε δε, ότι ή Ρουμανία απηλλάγη από τον Τσαουσέσκου με την συνδρομή ενός αφανούς κληρικού ο όποιος άναψε την θρυαλλίδα της ελευθερίας και εσάρωσε το δικτατορικό και τυραννικό καθε­στώς του Τσαουσέσκου. 
Συνεπώς, ο κάθε κληρικός δεν είναι δούλος τού προϊσταμένου του Μητροπολίτου, άλλ' οφείλει να υπακούη εις τον Επίσκοπον υπό τον όρον ό­τι ο Επίσκοπος θα είναι πρωτοπόρος στους ιερούς αγώνας».

Προς κάθε λογής μιζεριασμένους αγαπούληδες και τυφλο-υπακοούληδες. Πιο σαφές ΔΕΝ γίνεται!


π. Σάββας Αγιορείτης, προσκυνητές Αγ. Τριάδος Εδέσσης
«Πᾶνος»

2 σχόλια:

  1. Έχω την αίσθηση ότι ένας νέος γίγαντας της Ορθοδοξίας αναδύεται. Ο Κύριος να σε ενδυναμώνει π. Σάββα καθώς και όλους τους κληρικούς που εξακολουθούν να κηρύττουν την ορθοτομημένη ερμηνεία του Ευαγγελίου στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή