Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Το προγνωστικό χάρισμα του οσίου Γεωργίου Καρσλίδη


Στο μοναστήρι του οσίου Γεωργίου έρχονταν πολλοί προσκυνητές από το χωριό Δασωτό του Κάτω Νευροκοπίου. 

Ο ψάλτης του χωριού, βλέποντας τον ενθουσιασμό και την πίστη που έτρεφε ο κόσμος στον «άγιο καλόγερο», δυσπιστούσε και θέλησε κάποια ημέρα, που μία ομάδα ξεκίνησε για το μοναστήρι, να πάει και αυτός για να παρακολουθήσει τι άνθρωπος ήταν ο φημιζόμενος και αν είχε πράγματι προγνωστικό χάρισμα. 

Η ομάδα αυτή πήγε στο μοναστήρι, εκκλησιάσθηκε και βγήκε έξω, μπροστά από το καμπαναριό για να καθήσει. Ο όσιος πήγε κοντά τους και τους μιλούσε με αγάπη, ως συνήθως, για πνευματικά θέματα. 

Ο ψάλτης είχε ξεκινήσει από το χωριό του κι ερχόταν προς το μοναστήρι. Αίφνης λέγει ο όσιος προς τους παρευρισκόμενους: «Έρχεται ένας από το χωριό σας, που σας παρακολουθεί και απορεί που έρχεσθε εδώ. Έχει δυσπιστία μέσα του».

Μετά από λίγο τους λέγει πάλι: «Έρχεται, έχει φθάσει έξω από το χωριό…». Σε λίγο φάνηκε στην εξώθυρα του μοναστηριού. Ο όσιος τον κοίταξε και του είπε: «Έλα κι εσύ να δοκιμάσεις, διότι αμφιβάλλεις…». 

Εκείνος συνεσταλμένος τον πλησίασε. Στο τέλος που έμειναν μόνοι, ο όσιος του αποκάλυψε τις αμφιβολίες της καρδιάς του και του έδωσε λύσεις και σε άλλα προσωπικά του θέματα, δίχως εκείνος να του τα αναφέρει. 

Ο ψάλτης συγκινημένος και σιωπηλός του έβαλε μετάνοια και του ζήτησε συγχώρεση. Ο όσιος του διάβασε συγχωρητική ευχή. Έτσι έφυγε διορθωμένος, ωφελημένος και με θαυμασμό για τον χαρισματούχο όσιο.

Όταν ο ιερεύς Πολύκαρπος επισκέφθηκε τον όσιο Γέροντα, επέμενε να του πει κάτι κι εκείνου, όπως έλεγε σε όλο τον κόσμο. Ο όσιος, βλέποντας την επιμονή του, του είπε: «Πάτερ, σ’ ένα χρόνο θα πεθάνεις». Σ’ ένα χρόνο από τότε ακριβώς ο π. Πολύκαρπος απεβίωσε.

Ένα πρωινό Σαββάτου μία γυναίκα πήγε από τη Δράμα στο μοναστήρι, για να λειτουργηθεί και να εξομολογηθεί. Ο όσιος Γεώργιος την είδε από μακριά και της φώναξε: «Μαρία, γύρισε πίσω!» 

Εκείνη παραξενεύτηκε και του είπε: «Γέροντα, γιατί δεν με δέχεσαι, τι έκανα;» 

Της απάντησε ο όσιος: «Πήγαινε να προλάβεις τον άνδρα σου, τους υπαλλήλους, το μαγαζί… Σήμερα που θα λυώσει το μίγμα (ήταν κατασκευαστής λευκών μετάλλων) μέσα στο καζάνι είναι μία χειροβομβίδα». 

Η γυναίκα έντρομη επέστρεψε στην πόλη και πρόλαβε τον άνδρα της, προτού θέσει φωτιά στο καζάνι με τα σιδερικά, όπου πράγματι ανάμεσά τους, χωρίς να το γνωρίζει, υπήρχε μία χειροβομβίδα. 

Ο χαρισματούχος όσιος έσωσε τον άνθρωπο αυτόν και τους υπαλλήλους του από βέβαιο θάνατο.


Από το βιβλίο: (†) Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, Ο Όσιος Γεώργιος της Δράμας. Έκδοσις Ι. Μ. Αναλήψεως του Σωτήρος, Ταξιάρχες (Σίψα) Δράμα 2016, σελ. 125, 134, 136 (αποσπάσματα).

«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου