Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

ΑΚΟΥΤΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΣΙΟΔΡΑ; ΑΝΤΡΕ ΣΠΟΝΒΙΛ: «ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ 80ΑΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ»! ΙΔΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ



Ο διάσημος Γάλλος φιλόσοφος Αντρέ Κοντ-Σπονβίλ, τοποθετήθηκε για την επιδημία του κορωνοϊού υποστηρίζοντας πως με τα πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα που παίρνουν πολλές κυβερνήσεις, υποθηκεύουν το μέλλον της νέας γενιάς η οποία θα κληθεί να πληρώσει χρέη τρισεκατομμυρίων, ζώντας σε μία διηνεκής φτώχεια και ανέχεια.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε πως μια πανδημία με ποσοστό θνησιμότητας 1-2% δεν πρόκειται να φέρει το τέλος του κόσμου και πως τα ΜΜΕ έχουν δημιουργήσει μία άνευ προηγουμένου υστερία στον κόσμο.

Ακολουθεί η συνέντευξή του μεταφρασμένη:

«Κατ' αρχάς πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η μεγάλη πλειονότητα δεν θα πεθάνει από τον κορωνοϊό. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό το είδος συλλογικής τρέλας που κατέλαβε αρχικά τα ΜΜΕ, αλλά και τον πληθυσμό, λες και ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι είμαστε θνητοί. Ήμασταν θνητοί και πριν τον κορωνοϊό και θα είμαστε και μετά απ' αυτόν.

pronews.gr (τίτλος: παραλλαγμένος)

Ο Μονταίν στα δοκίμιά του έγραφε: «δεν πεθαίνεις επειδή είσαι άρρωστος, αλλά επειδή ζεις». Πράγμα που σημαίνει μ' άλλα λόγια ότι ο θάνατος είναι μέρος της ζωής κι αν σκεφτόμασταν συχνότερα ότι είμαστε θνητοί θα αγαπούσαμε περισσότερο τη ζωή, γιατί θα εκτιμούσαμε ότι είναι εύθραυστη, σύντομη, περιορισμένης διάρκειας κι ακόμη περισσότερο ανεκτίμητη. Γι' αυτό κι η πανδημία πρέπει αντιθέτως να μας κάνει να αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο τη ζωή».

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν είναι το τέλος του κόσμου

Ένας δημοσιογράφος μου έθεσε πρόσφατα το ερώτημα αν η επιδημία του κορωνοϊού σηματοδοτεί το τέλος του κόσμου. Το φαντάζεστε; Μ' ένα ποσοστό θνητότητας 1% με 2%, αναμφίβολα λιγότερο, και μιλούν για το τέλος του κόσμου. Αν είναι δυνατόν!

Ας θυμηθούμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη πανδημία που γνωρίζουμε. Μπορεί να αναφέρει κανείς επί παραδείγματι την πανούκλα του 14ου αι., που σκότωσε το μισό πληθυσμό στην Ευρώπη. Αλλά και πρόσφατα τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι η γρίπη του Χονγκ Κονγκ τη δεκαετία του 1960 προκάλεσε το θάνατο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

Η ασιατική γρίπη τη δεκαετία του 1950 είχε σκοτώσει πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα, δηλαδή πολύ περισσότερα απ' ό,τι σήμερα στον πλανήτη, που μετρά 120.000 νεκρούς [134.000 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ]. Στη Γαλλία οι 14.000 νεκροί είναι μια θλιβερή πραγματικότητα, κάθε θάνατος είναι προφανώς θλιβερός, αλλά να θυμηθούμε ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 600.000 άνθρωποι στη Γαλλία, κι ότι ο καρκίνος σκοτώνει 150.000 ανθρώπους στη χώρα.

Υπό ποία έννοια είναι σοβαρότεροι οι 14.000 θάνατοι από την Covid-19 σε σχέση με τους 150.000 θανάτους από τον καρκίνο; Γιατί να φοράω πένθος αποκλειστικά για τους νεκρούς του κορωνοϊού, όταν ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι 81 έτη; Ας θυμηθούμε επίσης ότι το 95% των νεκρών της Covid-19 είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.

Ανησυχώ πολύ περισσότερο για το μέλλον των παιδιών μου παρά για την υγεία μου στην έβδομη δεκαετία της ζωής μου.

Προφανώς πρέπει να αποτρέψουμε να γονατίσουν οι υγειονομικές μας υπηρεσίες. Αλλά να προσέξουμε μην μετατρέψουμε την ιατρική ή την υγεία σε υπέρτατες αξίες που δίνουν την απάντηση σε όλα τα ερωτήματα.

Βλέπουμε σήμερα στις τηλεοπτικές οθόνες σχεδόν είκοσι γιατρούς αν έναν οικονομολόγο. Πρόκειται για υγειονομική κρίση, όχι για το τέλος του κόσμου. Δεν υπάρχει λόγος να ξεχάσουμε όλες τις άλλες διαστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η κοινωνία μας, ο πολιτισμός απαιτεί τα πάντα από την ιατρική. Πράγματι, υπάρχει εδώ και πολύ καιρό η τάση του να καταστεί η υγεία υπέρτατη αξία κι όχι πλέον η ελευθερία, η δικαιοσύνη, ο έρωτας, που είναι για μένα οι πραγματικές υπέρτατες αξίες. Αναφέρω συχνά ως παράδειγμα ένα απόφθεγμα που έγραψε υπό τύπον αστειότητας ο Βολταίρος τον 18ο αιώνα: "Έχω αποφασίσει να είμαι χαρούμενος επειδή κάνει καλό στην υγεία".

Τη μέρα, λοιπόν, που η ευτυχία μετατρέπεται απλώς σ' ένα μέσο στην υπηρεσία της υπέρτατης επιδίωξης, δηλαδή της υγείας, γινόμαστε μάρτυρες μιας πλήρους αναστροφής σε σχέση με τουλάχιστον 25 αιώνες πολιτισμού, που θεωρούσαμε αντίθετα ότι η υγεία είναι απλώς ένα μέσο, σίγουρα πολύτιμο, αλλά ένα μέσο για την επίτευξη αυτού του υπέρτατου στόχου, δηλαδή της ευτυχίας.

Πρέπει να προσέξουμε να μην μετατρέψουμε την υγεία σε υπέρτατη αξία. Να μην απαιτούμε από την Ιατρική να λύσει όλα μας τα προβλήματα. Δικαίως χαιρετίζουμε την τρομερή δουλειά που κάνει το υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να ζητούμε από την Ιατρική να πάρει τη θέση της πολιτικής και της ηθικής, της πνευματικότητας, του πολιτισμού.

Ένας φίλος μου μου έλεγε την εποχή του AIDS: "Το να μην κολλήσω AIDS δεν είναι επαρκής λόγος ύπαρξης". Είχε δίκαιο. Σήμερα, λοιπόν, θα έλεγα κι εγώ: "το να μην κολλήσω Covid-19 δεν είναι επαρκής λόγος ύπαρξης".

Και πώς να αντισταθμίσει κανείς τις ανισότητες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων; Όπως και μέχρι τώρα, δίνοντας μάχη για τη δικαιοσύνη, δηλαδή κάνοντας πολιτική. Ουδείς γνωρίζει αν η επιδημία θα επανέρχεται κάθε χρόνο, περίπτωση κατά την οποία αμφιβάλλω κατά πόσον θα κατεβάζουν ρολά οι επιχειρήσεις τρεις μήνες το χρόνο. Ας σταματήσουμε να ονειρευόμαστε ότι όλα θα αλλάξουν, λες και θα προκύψει μια νέα ανθρωπότητα.

Εδώ και 200.000 χρόνια οι άνθρωποι μοιράζονται ανάμεσα στον εγωισμό και τον αλτρουισμό. Γιατί θέλετε να αλλάξουν οι επιδημίες την ανθρωπότητα; Πιστεύετε ότι μετά την πανδημία θα πάψει να υφίσταται το πρόβλημα της ανεργίας;

Ότι ξαφνικά θα υπάρχουν διαθέσιμα απεριόριστα χρήματα; Εκατό δισ. ευρώ, έλεγε το υπουργείο Οικονομικών [αναφέρεται στο πακέτο στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε πρόσφατα η γαλλική κυβέρνηση], αλλά όπως παραδεχόταν "είναι περισσότερα χρέη για να φροντίσουμε περισσότερο κόσμο, για να σωθούν περισσότερες ζωές".

Πολύ καλά. Αλλά οι ζωές που σώζονται είναι ουσιαστικά οι ζωές ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών. Τα παιδιά μας, όμως, είναι που θα πληρώσουν τα χρέη μας.


Πηγή: https://indobserver.gr/
«Πᾶνος»

2 σχόλια:

  1. Χριστός Ανέστη, αγαπητέ Πάνο!
    Πρόκειται για πολύ ουσιαστικές επισημάνσεις, τις οποίες, δυστυχώς, οι τηλεορασόπληκτοι Έλληνες, δεν αξιολογούν και πάνω στις οποίες δεν προβληματίζονται.
    Όντως, η σωματική υγεία έχει αναχθεί σε υπέρτατη αξία.
    Κάτι τέτοιο σηματοδοτεί κατάντημα ολκής.
    Πολιτικοί, ΜΜΕ, ακόμη και εκκλησιαστικοί παράγοντες "αβαντάρουν" αυτήν τη στρεβλή νοοτροπία.
    Γι αυτό και τα πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα, με τις "ευλογίες", προφανώς, κάποιων λοιμωξιολόγων, κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση και υπηρετούν αυτήν τη νοοτροπία.
    Στο μεταξύ γιγαντώνονται ο χαφιεδισμός και ο ρουφιανισμός.
    Θα πληρώσουμε πολύ ακριβά, ως Έθνος και ως κοινωνία, την επικινδυνωδέστατη αυτή νοοτροπία.
    Λ. Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἀληθῶς Ἀνέστη κ. Λυκοῦργο!
      Χρόνια πολλὰ καὶ εὐλογημένα!

      Πολὺ σωστὰ αὐτὰ ποὺ γράφετε.
      Μὲ ὅσους πιστοὺς Χριστιανοὺς συνομιλοῦμε, τὴν ἰδίαν ἀντίληψιν ἔχουμε μὲ τὸ τὶ δεινὰ ἔρχονται καὶ πόσο θὰ πληρώσουμε γιὰ τὴν μεγαλύτερη βλασφημία ποὺ ἔγινε ποτὲ στὴν ἱστορία τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μας, κλείνοντας τοὺς ναοὺς καὶ κυρίως ἐν μέσῳ Μεγάλης Ἑβδομάδος καὶ τῆς ἑορτῆς τῆς ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου μας.

      Καὶ τὸ χειρότερο εἶναι πὼς κύριοι ὑπεύθυνοι εἶναι οἱ τῆς διοικούσας Ἐκκλησίας, ἄν σκεφτοῦμε ἀπὸ πότε ἔχουν ἀρχίση τὶς ὀπισθοδρομήσεις καὶ τοὺς χαριεντισμοὺς ὁ Ἀρχιεπίσκοπος καὶ οἱ περισσότεροι Μητροπολῖτες, ὑπακούοντας στὰ ἀντίχριστα κελεύσματα ὅλων τῶν χριστιανομάχων πολιτικῶν ἀπὸ ὅλες τὶς ἀντίχριστες κυβερνήσεις ποὺ πέρασαν ἀπὸ τὴν ταλαίπωρη Ὀρθόδοξη Πατρίδα μας τὰ τελευταία χρόνια, ἀλλὰ ἔχοντας κάνει καὶ πλήρη ὑπακοὴ στὸν Πάπα τῆς Ἀνατολῆς, τὸν ἀρχιαιρεσιάρχη οἰκουμενιστῆ Πατριάρχη τοῦ «γένους» ποὺ κατέλυσε κάθε τὶ Ὀρθόδοξο στὴν ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ!

      Αὐτὸ νὰ μᾶς γίνη συνείδηση, διότι οἱ περισσότεροι ἀπὸ τοὺς κληρικοὺς καὶ ἀρχιερεῖς προσπαθοῦν νὰ τὰ ρίξουν μόνο στὴν κυβέρνηση, ἀγνοῶντας τὴν δύναμη τῆς Ἐκκλησίας ποὺ ἄν ἀντιστέκονταν Ἀρχιεπίσκοπος καὶ Δ.Ι.Σ. καὶ σύσσωμος ὁ κλῆρος καὶ λαὸς, δὲν θὰ εἶχαν πετύχει τίποτα αὐτοὶ οἱ διῶκτες τοῦ Χριστιανισμοῦ.

      Δυστυχῶς μέσα σὲ αὐτοὺς τοὺς διῶκτες, συγκατελέγησαν καὶ οἱ περισσότεροι Μητροπολῖτες καὶ αὐτὸ ἔγινε ὁρατὸ σὲ αὐτὲς τὶς ἅγιες μέρες καὶ σὲ ὅσους ἔτρεφαν ὀφθαλμαπάτες γιὰ πολλοὺς Μητροπολῖτες.

      Πᾶνος

      Διαγραφή