Αποκλεισμός της Ελλάδας από την ομάδα «για το μέλλον της Συμμαχίας»
Ευνοιοκρατική μεταχείριση της Τουρκίας που ξεπερνάει τα όρια της πρόκλησης, σε αντίθεση με τη μεροληπτική μεταχείριση σε βάρος της Ελλάδας, επεφύλαξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ έχει, έως τώρα, αποκλείσει την Ελλάδα από την ομάδα διαβούλευσης για το μέλλον της Συμμαχίας. Αντίθετα, στην δεκαμελή αντιπροσωπεία έχει εντάξει την Τουρκία.
Άραγε, έχουν αντιδράσει τα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας σε αυτή την απαράδεκτη πρακτική του Γ.Στόλτεμπεργκ, ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που μεροληπτεί σε βάρος της χώρας μας; Τι απαντήσεις έλαβαν, και τι σκοπεύουν να κάνουν, ούτως ώστε να ανακρούσει πρύμνα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ;
Και το κυριότερο: Είχαν εγκαίρως προβεί στις δέουσες διπλωματικές κινήσεις και συμμαχίες με άλλες χώρες - μέλη εντός του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αποτρέψουν αυτή τη δυσμενή εξέλιξη; Αν κρίνει κανείς από την πορεία των γεγονότων, εύλογα γεννώνται υποψίες περί του αντιθέτου. Όπως, βέβαια, και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, οπότε η χώρα μας έμεινε... εκτός νυμφώνος (π.χ. Λιβυκό).
Αναλυτικότερα, όπως ο ανακοίνωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, στην ομάδα μετέχουν εκπρόσωποι των εξής χωρών -μελών του ΝΑΤΟ: Καναδάς, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Τουρκία, Βρετανία και ΗΠΑ.
Η πρωτοβουλία για διαβούλευση σχετικά με το μέλλον του Οργανισμού, φαίνεται πως ανελήφθη, μετά τις έντονες επικρίσεις του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν "περί εγκεφαλικά νεκρού" ΝΑΤΟ. Φράση που ειπώθηκε με αφορμή την εισβολή της Τουρκίας και των τζιχαντιστών συμμάχων της στην βορειοανατολική Συρία, στις κουρδικές περιοχές.
Με δεδομένη, λοιπόν, την εντονότατη δυσαρέσκεια των Παρισίων έναντι της Τουρκίας, είναι απορίας άξιον πως η Αθήνα δεν κινήθηκε προς την κατεύθυνση της Γαλλίας, ούτως ώστε σε συμμαχία, τουλάχιστον με αυτή τη χώρα - μέλος, να καταφέρει να επιβάλλει τη συμμετοχή της στην δεκαμελή ομάδα.
Να σημειωθεί ότι στις 2 Απριλίου 2020, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, ο επικεφαλής του, Νίκος Δένδιας, θα λάβει μέρος, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Εκτός του ρόλου του Οργανισμού στην αντιμετώπιση του Covid-19, του Λιβυκού, του Συριακού, του Αφγανιστάν, του Ουκρανικού και του Καυκάσου -δηλαδή, σχεδόν όλης της "ατζέντας" του ΝΑΤΟ!- θα συζητηθεί επίσης η ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο Αιγαίο, ενώ "αναμένεται να υϊοθετηθεί η εντολή της Διαδικασίας Διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας".
Δεδομένου ότι, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, θα δοθεί η εντολή για τη Διαδικασία, ο υπουργός Εξωτερικών επιβάλλεται να θέσει μετ' επιτάσεως το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην ομάδα διαβούλευσης για το μέλλον του ΝΑΤΟ. Πόσο μάλλον, όταν η Ελλάδα αποδεδειγμένα αποτελεί ενεργό μέλος της Συμμαχίας και η συνεισφορά της έχει αναγνωριστεί διεθνώς.
Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι ακόμα και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ν.Τράμπ, εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας, για την οποία, επανειλημμένως έχει επισημάνει ότι καλύπτει απόλυτα το κριτήριο της συνεισφοράς της, στις αμυντικές δαπάνες (2%+).
Την ίδια στιγμή, πάντως, που σημειώνονται αυτές οι δυσάρεστες εξελίξεις, ο Γενς Στόλτεμπεργκ δεν χάνει την ευκαιρία να εκθειάσει -για πολλοστή φορά- τον ρόλο της Τουρκίας. Αυτή τη φορά το κάνει με αφορμή την επιδημία του κορωναϊού, και την αποστολή βοήθειας της Τουρκίας (!) προς την Ιταλία και την Ισπανία.
Ουσιαστικά, ο Τ.Ερντογάν, αντί να κοιτάξει τα χάλια της χώρας του, και τη δραματική επέκταση της επιδημίας στην Τουρκία -κάτι που συστηματικά αποκρύπτει- προβαίνει σε επικοινωνιακές κινήσεις εντυπωσιασμού, προς άγραν προπαγανδιστικών ωφελημάτων. Και, βέβαια, βρίσκει πρόθυμους χειροκροτητές, όπως χαρακτηριστικά τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού (βλέπε twitter του Στόλτεμπεργκ https://twitter.com/jensstoltenberg/status/1245246529633497088?s=12).
AntiNews
Πηγή: https://kostasxan.blogspot.com/
«Πᾶνος»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου