Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ¨Η ΤΥΧΗ;


Γράφει ὁ φίλος καὶ σχολιαστὴς
Jorge Melissas

Οι επιστήμονες εργάζονται στο CERN για να διαπιστώσουν οριστικά αν υπάρχει ή όχι το μποζόνιο του Higgs ή όπως εκλαικευμένα ονομάζεται, το <<σωματίδιο του Θεού>>. 

Η ύπαρξη του σωματιδίου αυτού μπορεί να δώσει απάντηση στο μέχρι σήμερα αναπάντητο από την επιστήμη ερώτημα: Γιατί υπάρχει και τι είναι η μάζα;?


Όμως μέχρι που μπορεί να φθάσει η ανθρώπινη γνώση;? Από τότε που ανακαλύψαμε τον τροχό μέχρι σήμερα, το σημαντικότερο πράγμα που μάθαμε είναι τούτο: 

 Ότι όσο αυξάνονται οι γνώσεις μας, τόσο πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματά μας αντί να λιγοστεύουν. Γιατί;? Διότι η πολυπλοκότητα του σύμπαντος είναι πολυπλοκότερη από αυτή που υποψιαζόμαστε και που ξεπερνάει την ανθρώπινη νόηση.

Αυτή η πολυπλοκότητα κατευθύνει την λογική μας στην ύπαρξη μιας άπειρης και αυθύπαρκτης Σοφίας πίσω απ' όλη την κτίση. Η Αγία Γραφή μας αποκαλύπτει πως η πηγή της Σοφίας αυτής είναι ο Τριαδικός Θεός. 

Αυτός δημιούργησε τα πάντα με άπειρη σοφία και μας έδωσε τέτοια νόηση, ώστε καθώς ερευνούμε την δημιουργία, να συμπεραίνουμε από την έρευνα μας την ύπαρξη του Δημιουργού της. 

Η ανθρώπινη σοφία είναι περιορισμένη. Δεν είναι άπειρη όπως του Θεού. Έχει όρια, επομένως είναι αδύνατο να μπορέσουμε να εξιχνιάσουμε πλήρως το δημιουργικό έργο του Πάνσοφου Θεού, στο οποίο κρύβεται η άπειρη σοφία Του. 

Μήπως μπορεί ένα βρέφος να αποδείξει το πυθαγόρειο θεώρημα;? Όχι, βέβαια. Το ίδιο ισχύει και για κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται να εξιχνιάσει το έργο της θείας δημιουργίας με ανθρώπινες γνώσεις.

Η Αγία Γραφή ξεκάθαρα μας λέει: 

<<Προσπάθησα να καταλάβω....Είδα, λοιπόν, ότι όσο κι αν πασχίσει κανείς μέρα και νύχτα, δεν μπορεί να κατανοήσει πλήρως πως ενεργεί ο Θεός. 
Όσο κι αν προσπαθήσουν να το διερευνήσουν οι άνθρωποι, είναι βέβαιο πως δεν θα το καταλάβουν. Ακόμα κι οι σοφοί, που ισχυρίζονται πως γνωρίζουν δεν μπορούν να εξιχνιάσουν τις ενέργειες του Θεού>> (Εκκλησιαστής 8:16 - 17)

Έχω την γνώμη ότι είναι παράλογο να προσπαθεί κανείς να γνωρίσει τους νόμους του σύμπαντος και τη δομή της ύλης και να αδιαφορεί για Εκείνον που τα δημιούργησε, αν φυσικά δέχεται την ύπαρξή Του. 

Ας αφήσουμε λοιπόν εμείς τους επιστήμονες να αναζητούν το <<σωματίδιο του Θεού>> στο μεγάλο επιταχυντή αδρονίων του CERN κι ας αναζητήσουμε τον Θεό στην μικρή ταπεινή μας καρδιά, όπως λέει ο Λόγος Του: <<Ο ύψιστος, ο υπέρτατος, αυτός που υπάρχει αιώνια και που Άγιος είναι το όνομά Του>>.

 «Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου