Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Όλοι ενώνονται. Σε λίγο όλοι θα γίνουν ένα με τον Χριστό

Ένα χάδι του ουρανού προς την γη

Σαν συνέχεια των αγιογραφιών στέκει και μνημονεύει ονόματα κεκοιμημένων και ζωντανών. Το λιγοστό φως του αρκεί. Όσο διαρκεί ο όρθρος αυτός στέκει εκεί και μνημονεύει. 

Ψελλίζει τα ονόματα που διαβάζει στα μικρά χαρτάκια των προσκυνητών. Κλείνει τα μάτια του και μνημονεύει και από στήθους όσους θυμάται. Όλοι ενώνονται. Σε λίγο όλοι θα γίνουν ένα με τον Χριστό.

Μερικοί πατέρες ψέλνουν ήρεμα και απλά, χωρίς κορώνες. Όλα στην ακολουθία κυλούν ομαλά. Μερικοί άλλοι πατέρες κάθονται στο στασίδι τους με το κομποσχοίνι στο χέρι τους. 

Προσκυνητές δεν υπάρχουν. Το καθολικό είναι σχεδόν άδειο. Η Θεία Λειτουργία τελείται ευλαβικά, χωρίς βιασύνη, χωρίς όμως και περιττές καθυστερήσεις. Όλα γίνονται με τάξη. Δεν γίνονται για το θεαθήναι. 

Δεν γίνονται για τα μάτια του κόσμου. Ο ιερέας δεν φορά την καλή του στολή για να τον δούνε οι άνθρωποι και να τον θαυμάσουν, την φορά για να τιμήσει το λειτούργημά του. 

Οι ψάλτες δεν ψέλνουν περίτεχνα –λες και ο ναός είναι συναυλιακό χώρος- για να τους επικροτήσουν οι ακροατές-πιστοί αλλά ψέλνουν συναισθανόμενοι τα τεκταινόμενα. 

Οι πατέρες δεν έχουν τα κομποσχοίνια στα χέρια τους για να τους δούνε οι λαϊκοί και να συγκινηθούν για την προσευχητική τους διάθεση αλλά για να κρατιούνται σε εγρήγορση προσευχητική. Όλα γίνονται από καρδιάς και όχι για το «δήθεν». 

Η ακολουθία θα συνεχιστεί έτσι και θα τελειώσει όπως άρχισε. Απαλά. Ως ένα χάδι του ουρανού προς την γη.

Η συνέχεια ΕΔΩ
«Πᾶνος» 

1 σχόλιο:

  1. Ευχομαι και προσευχομαι το χαδι αυτο να γινει και στην ελλαδα μας γιατι θα την Αναστησει εκ του "θανατου" και θα την δοξασει σε ολη την οικουμενη...αυτο χρειαζομαστε ολοι σημερα σ'αυτον τον ιερο,αγιο,και βασανισμενο τοπο, ενα ΘΕΙΚΟ ΧΑΔΙ...
    ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙ...ΟΛΑ.ΑΜΗΝ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή