Διάβαζε στην ψυχή των εξομολογουμένων όσα «εν λόγω, έργω ή κατά διάνοιαν» είχαν γίνει ή επρόκειτο να συμβούν.
Πολλές φορές του έλεγα: «Γέροντα, σήμερα έσφαλα, έκανα αυτό ή το άλλο». Εκείνος απαντούσε απαθώς: «Το ξέρω». Άλλοτε συνέχιζε ο ίδιος την υπόθεση, σαν να ήταν παρών. Και όταν αφελώς τον ρωτούσα, πού το ξέρει, απέφευγε ν’ απαντήσει και έδινε συμβουλές σχετικές με την εξομολόγηση.
Αποκαλούσε με το όνομά τους πρόσωπα, που για πρώτη φορά είχαν έρθει να τον γνωρίσουν.
Μια αδελφή που έδινε εξετάσεις, του είπε: «Γέροντα, σήμερα, που ήρθα εδώ, δεν διάβασα καθόλου και αύριο δεν ξέρω τι θα γράψω». Της υπέδειξε κάποιο θέμα, το οποίο πράγματι έπεσε στις εξετάσεις.
Με πολλή ευκολία μπορούσε να δίνει επακριβώς απαντήσεις σε διάφορα ζητήματα με τον εξής μάλιστα χαρακτηριστικό τόπο: «Πήγαινε», έλεγε, «στην βιβλιοθήκη, πάρε τον τάδε τόμο του Μ. Βασιλείου, στο τάδε κεφάλαιο. Σ’ εκείνη την σελίδα θα βρεις την απάντηση που σε αφορά».
✶✶✶
Ανεβαίνοντας δύο φίλοι στον ναό της θ. Αναλήψεως για να εξομολογηθούν στον π. Ιερώνυμο τον Σιμωνοπετρίτη, κατέκριναν κάποιον γνώριμό τους. Συμφώνησαν να μην το πουν στον γέροντα, γιατί δεν το θεώρησαν κάτι το σπουδαίο. Αφού τελείωσαν την εξομολόγηση, τους λέει:
– Έχετε τίποτε άλλο;
– Όχι, απάντησαν εκείνοι.
– Ας διαβάσουμε κάτι, είπε ο γέροντας.
Άρχισε να διαβάζει… Σε μια στιγμή σταμάτησε και τους ξαναρώτησε, μήπως θυμήθηκαν κάτι. Εκείνοι πάλι αρνήθηκαν και αυτός συνέχισε την ανάγνωση. Ο λόγος ήταν περί κατακρίσεως, του αγίου Ιωάννου του Χρυσόστομου. Πριν φύγουν τους λέει:
– Όταν ερχόσαστε, στον δρόμο τι συζητούσατε;
Οι ένοχοι τάχασαν! Κατάλαβαν το σφάλμα τους και έσπευσαν να το εξομολογηθούν.
Από το βιβλίο: ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΥΧΟΙ. Τόμος πρώτος. Ιερά Μονή Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής 2008, σελ. 100.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου