Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Ελευθέριος Ανδρώνης : Η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με τα ελγίνεια μάρμαρα, ενώ σιωπά για την Αγιά Σοφιά που «κατεδαφίζουν» οι Τούρκοι!

 


Η προστασία του πολιτισμού μας ξεκινάει και τελειώνει στα ελγίνεια μάρμαρα; Γιατί τέτοια θεσμική «αφωνία» για τους βανδαλισμούς που γίνονται στην Αγιά Σοφιά;
 

Αγιά Σοφιά: Ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα της χριστιανοσύνης, ο μεγάλος πνευματικός φάρος του ένδοξου Βυζαντίου, η Αγία του Θεού Σοφία, βανδαλίζεται καθημερινώς από πλήθη ασεβών ισλαμιστών που την μετατρέπουν σε «στάβλο». Και όμως, η ελληνική πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα μπροστά σε αυτό το πολιτιστικό έγκλημα.

Ο πρωθυπουργός έχει «καλύτερες» δουλειές να κάνει όπως το να αυτό – αποθεώνεται σε τελετές αποφοίτησης του Boston College ή να παρακολουθεί αγώνες του NBA. Η κυβέρνηση σιωπά και η ακαδημαϊκή κοινότητα ρεμβάζει στην πεδιάδα της αδιαφορία της. Δεν ακούγεται καν ένας λόγος διαμαρτυρίας από θεσμικό πρόσωπο, έστω για τα προσχήματα!

Οι εικόνες ντροπής που βγαίνουν στη δημοσιότητα μόνο οργή και θλίψη μπορούν να προκαλέσουν. Ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς καταστρέφεται μπροστά στα απαθή μάτια της διεθνούς κοινότητας. Ο Ερντογάν έκανε τζαμί την Αγία Σοφία, για να την «σώσει από τα δεσμά της» όπως έλεγε, άλλα τελικά το σύμβολο της Ορθοδοξίας βρίσκεται δέσμιο της τουρκικής αχρειότητας. Ακολουθείται πιστά η μακραίωνη παράδοση των Τούρκων, ενός έθνους που ξέρει μόνο να πλαστογραφεί, να καταστρέφει και να βανδαλίζει, και ποτέ να δημιουργεί.

Οποιοσδήποτε σέβεται πραγματικά την ιστορία της ρωμιοσύνης, οποιοσδήποτε δηλώνει «χριστιανός» μπροστά στις κάμερες, άλλα και όποιος εμφανίζεται ως υπέρμαχος του πολιτισμού γενικότερα, θα έπρεπε να εξαπολύει μύδρους κατά της τουρκικής βαρβαρότητας που διαχρονικά μετατρέπει κάθε μνημείο πολιτισμού σε «καραγκιόζ μπερντέ».

Ασέβεια και καταστροφή

Μέχρι και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που κινούνται στον αντιπολιτευόμενο χώρο, αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και κάνουν λόγο για απίστευτους βανδαλισμούς. Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, προσκυνητές του παράνομου τζαμιού αποκολλούν κομμάτια από τους τοίχους της Αγίας Σοφίας για να τα παίρνουν ως θρησκευτικά… σουβενίρ! Άλλοι πάλι, βανδαλίζουν ψηφιδωτά με… κουτάλια.

Άλλοι γράφουν θρησκευτικά συνθήματα και αφιερώσεις. Αντικείμενα του ναού μετατρέπονται σε παπουτσοθήκες. Παπούτσια κρεμιούνται σε εσωτερικά και εξωτερικά σημεία του χώρου. Απορρίμματα και αποφάγια αφήνονται μέσα στην εκκλησία. Η ιστορική αυτοκρατορική πύλη ύψους 7 μέτρων, υπέστη σοβαρές ζημιές από «καλοθελητές». Η καθαριότητα του χώρου είναι ανύπαρκτη. Σκόνη και βρωμιά κυριαρχεί παντού.

Ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που στέκει όρθιο για 1485 χρόνια, αποψιλώνεται και καταστρέφεται μέρα με τη μέρα, με εκτιμήσεις να αναφέρουν πως αν συνεχιστεί αυτή η τραγική κατάσταση, μέχρι το 2050 δεν θα υφίσταται Αγία Σοφία!

Σε διπλωματικό επίπεδο, το θέμα της σταδιακής καταστροφής της Αγίας Σοφίας παραμένει σχεδόν στα αζήτητα. Στην ελληνική πραγματικότητα, η νομενκλατούρα του πολιτισμού ασχολείται μόνο με την επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων. Υπήρξαν κάποιοι επικοινωνιακοί πανηγυρισμοί όταν κυκλοφόρησαν ανυπόστατα δημοσιεύματα για δήθεν… δεύτερες σκέψεις του Βρετανικού Μουσείου. Τελικά οι Βρετανοί θέλουν να μας… νοικιάσουν τα γλυπτά μας. Φοβερή διπλωματική επιτυχία.

Εθνικό χρέος μας είναι να ασχολούμαστε με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, άλλα ποιος ενδιαφέρεται για το ρήμαγμα της Αγίας Σοφίας; Ή μήπως σταμάτησε να είναι κληρονομιά μας το Βυζάντιο, επειδή κάποιοι «κύκλοι» θέλουν να το εξαφανίσουν από τα κιτάπια της ελληνικής ιστορίας;

Επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην προστασία του πολιτισμού

Η Λίνα Μενδώνη επιδεικνύει ταχύτατα αντανακλαστικά μόνο όταν είναι να απαγορεύσει τον… Τσαϊκόφσκι; Στο θέμα των γλυπτών, η υπουργός Πολιτισμού ήταν «καταπέλτης» απαντώντας στους ανιστόρητους ισχυρισμούς του Βρετανικού Μουσείου και αποκαλώντας τον Λόρδο Έλγιν «κατά συρροή» κλέφτη. Άλλα με το πολιτισμικό «πλιάτσικο» που γίνεται στην Αγία Σοφία τι γίνεται; Γιατί τέτοια «αφωνία»; Δεν μας αφορά ως χώρα; Δεν υπάγεται το θέμα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας;

Θα πει κανείς, εδώ δεν σεβόμαστε τα μνημεία που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας και τα τσιμεντώνουμε χάριν της ακαλαισθησίας ενός πλήρως βιομηχανοποιημένου τουρισμού, περιμένουμε «ευαισθησίες» για τα ελληνορθόδοξα μνημεία που λυμαίνονται οι Τούρκοι; Και θα έχει και δίκιο αν το πει.

Μονάχα ο θρησκευτικός πολιτισμός του Ισλάμ ανθεί στη χώρα μας. Μπορεί να έχουμε γίνει ένα κράτος που «μουσουλμανοποιείται» μεθοδικά, βλέποντας παράνομα τζαμιά να ξεφυτρώνουν από το «πουθενά» στην ελληνική επικράτεια, άλλα για τους ιστορικούς ναούς της Ορθοδοξίας, δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση για πολιτικές παρεμβάσεις.

Αφήνουν τα σύμβολα μας να ξεθωριάζουν και να καταστρέφονται, αφού φιλοδοξούν να μας μετατρέψουν σε μια άβουλη χώρα χωρίς ταυτότητα και σκοπό. Αποκομμένη από τον πολιτισμό του Βυζαντίου, από τα ιδανικά της Ρωμανίας, από τις παρακαταθήκες της Ρωμιοσύνης και τον θρύλο του Μαρμαρωμένου Βασιλιά.

Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται να εθελοτυφλούμε μπροστά στην καταστροφή της μητέρας όλων των εκκλησιών της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η υποκριτική στάση πολιτικών, διπλωματών και διεθνών οργανισμών πρέπει να σταματήσει άμεσα και να δοθεί μια λύση σε αυτή τη βάρβαρη μεταχείριση της Αγίας Σοφίας


 

«Πᾶνος» 

3 σχόλια:

  1. Προσοχὴ στὸ πῶς ἀναφερόμαστε στὰ γλυπτὰ τοῦ Παρθενῶνος !! Δὲν τὰ ἔφτιαξε ὁ Ἔλγιν,ὁ Ἔλγιν τὰ ἔκλεψε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι ντροπή για όλους μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή