Ήταν ο πρώτος δυνατός σεισμός που σημειώθηκε σε μεγάλο αστικό κέντρο με εξαιρετικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες και ήταν η αφορμή για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Εκτός από την πόλη της Θεσσαλονίκης, μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στους νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής.
Σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν σε ιστορικούς χώρους της πόλης όπως η Ροτόντα, η εκκλησία της Αγίας Σοφίας και η Εκκλησία της Αχειροποίητου, με αποκορύφωμα την την κατάρρευση πολυκατοικίας στην Πλατεία Ιπποδρομίου, απ’ όπου ήταν οι περισσότεροι νεκροί. Αντίθετα με την πόλη της Θεσσαλονίκης, οι ζημιές στο επίκεντρο κοντά στις λίμνες Βόλβη και Λαγκαδά, ήταν μάλλον μέτριες για σεισμό μεγέθους 6,5 Ρίχτερ.
Συνολικά οι υλικές ζημιές ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ με σημερινές τιμές. Συγκεκριμένα, 9.480 οικοδομές υπέστησαν μη επισκευάσιμες βλάβες (3.170 στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων 35 σχολεία), 23.589 σοβαρότερες βλάβες (13.918) και 67.541 μικρότερες (49.071 στη Θεσσαλονίκη). Εξίσου σημαντικές ήταν οι ζημιές που υπέστησαν τα βυζαντινά μνημεία της πόλης, για τα οποία μέχρι τότε δεν είχαν ληφθεί κάποια μέτρα όσον αφορά τη συντήρηση και την προστασία τους από τη σεισμική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, είχαν να συντηρηθούν από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1912.
Στην επίκεντρη περιοχή αποκαλύφθηκαν τρεις κύριες γραμμές ρήγματος στην
επιφάνεια. Η πρώτη με διεύθυνση ΝΑ-ΒΔ (128′) και μήκος περίπου 8 χλμ.
βρέθηκε μεταξύ των χωριών Στίβος – Σχολάρι – Ευαγγελισμός σε
τεταρτογενείς ιζηματογενείς αποθέσεις. Η δεύτερη διάρρηξη του ρήγματος
είχε γενική κατεύθυνση Α-Δ (75′ έως 100′) και ορατό μήκος περίπου 12
χλμ., και εντοπίστηκε κατά μήκος των χωριών Περιστερώνας – Στίβος –
Νικομηδινό – Λαγκαδίκια – Γερακαρού. Αυτή η γραμμή θραύσης εμφανίστηκε
κυρίως σε πρόσφατες ιζηματογενείς αποθέσεις (Νεογενές και Τεταρτογενές).
Η τρίτη γραμμή ρήγματος εντοπίστηκε μεταξύ των δύο προαναφερθεισών
γραμμών σε αλλουβιακές αποθέσεις της κοιλάδας με κατεύθυνση από το χωριό
Στίβος προς τα ανατολικά της όχθης της λίμνης Λαγκαδά με διεύθυνση
ΒΔ-ΝΑ (110′) σε μήκος περίπου 5 χλμ.
Με αφορμή το σεισμό της Θεσσαλονίκης και τον κατοπινό της Αθήνας (1981), ιδρύθηκε το 1983 ο ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), που είναι ο αρμόδιος φορέας της πολιτείας για το σχεδιασμό της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας.
https://thesstoday.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου