Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Ο Ο.Η.Ε. αποκαλύπτει το «AI Fact-Checker», γιά νά ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΕΙ τήν ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του λόγου στό διαδίκτυο!

Τα Ηνωμένα Έθνη (Ο.Η.Ε.) μόλις αποκάλυψαν ένα νέο «εργαλείο ελέγχου γεγονότων» τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την παρακολούθηση ατόμων στο διαδίκτυο και την αστυνόμευση της ομιλίας τους για τη λεγόμενη «παραπληροφόρηση» και την «ρητορική μίσους».

Το μη εκλεγμένο παγκοσμιοποιημένο σώμα συνεργάζεται με εταιρείες Big Tech και αρκετούς οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από την αυτοκρατορία του George Soros (https://slaynews.com/news/george-soros-control-empire-son-alex/) για να ξεκινήσει τη νέα «αυτοματοποιημένη» υπηρεσία.

Ο ΟΗΕ θεωρεί ότι η μη εγκεκριμένη ομιλία είναι «ρύπανση πληροφοριών στο διαδίκτυο» και προειδοποιεί ότι η ήττα αυτής της υποτιθέμενης απειλής είναι μια «παγκόσμια πρόκληση».

Για την αντιμετώπιση της εικαζόμενης «παραπληροφόρησης» και της «ρητορικής μίσους» στο διαδίκτυο, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) εγκαινίασε την πλατφόρμα iVerify.

Το «αυτοματοποιημένο εργαλείο ελέγχου γεγονότων» του παγκόσμιου οργανισμού αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Υπολογιστικό Κέντρο των Ηνωμένων Εθνών (UNICC), το Facebook και τον χρηματοδοτούμενο από την Google ελεγκτή γεγονότων Meedan (https://meedan.com/mission), το CrowdTangle που ανήκει στη Meta και τοχρηματοδοτούμενο από τον Soros Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων (IFCN) (https://www.prnewswire.com/news-releases/13-million-in-grants-from-omidyar-network-open-society-foundations-will-expand-poynters-international-fact-checking-network-300481553.html).

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ ανέφερε ότι «η παραπληροφόρηση και η ρητορική μίσους απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια, επηρεάζοντας δυσανάλογα εκείνους που είναι ήδη ευάλωτοι».

Περιέγραψε το πρόγραμμα iVerify ως ένα «αυτοματοποιημένο εργαλείο ελέγχου γεγονότων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ψευδών πληροφοριών και την πρόληψη και τον μετριασμό της εξάπλωσής τους».

Το σύστημα που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη θα παρέχεται από τον ΟΗΕ σε «εθνικούς παράγοντες» για την πάταξη του λόγου των διαφωνούντων.

Το εργαλείο λογοκρισίας θα παρέχει βοήθεια στον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση «απειλών για την ακεραιότητα των πληροφοριών».

«Το πακέτο στήριξης περιλαμβάνει ψηφιακά εργαλεία, ενότητες ανάπτυξης ικανοτήτων, ευκαιρίες εταιρικής σχέσης και στρατηγικές επικοινωνίας και προβολής, μεταξύ άλλων», ανέφερε ο οργανισμός του ΟΗΕ.

Το αυτοματοποιημένο εργαλείο ελέγχου γεγονότων θα μπορούσε να έχει άμεσο αντίκτυπο στον κόσμο, με την πλατφόρμα να χρησιμοποιείται ενεργά στη Σιέρα Λεόνε πριν από τις γενικές εκλογές της χώρας στις 24 Ιουνίου.

Ο ΟΗΕ δήλωσε (https://www.undp.org/digital/iverify) ότι η Ένωση Δημοσιογράφων της Σιέρα Λεόνε (SLAJ) και το Ανεξάρτητο Ραδιοφωνικό Δίκτυο (IRN) θα χρησιμοποιήσουν το εργαλείο «για να ενισχύσουν την εθνική ικανότητα προληπτικού εντοπισμού και αντίδρασης στην παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους».

Μέσω της «αξιοποίησης των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης», το αυτοματοποιημένο σύστημα θα χρησιμοποιεί AI για να επισημαίνει «δυνητικά ψευδές ή επιβλαβές περιεχόμενο».

Στη συνέχεια, το περιεχόμενο θα εξεταστεί από μια ομάδα «ελεγκτών γεγονότων», οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει με χρήματα των φορολογουμένων από τις κυβερνήσεις του Καναδά, της Ιρλανδίας, της Ισλανδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένας λεγόμενος «ελεγκτής γεγονότων» είναι συνήθως ένας αποτυχημένος αριστερός δημοσιογράφος που στοχεύει συντηρητικούς λογοκρίνοντας απόψεις που διαφέρουν από τις δικές τους πεποιθήσεις.

Το έργο στη Σιέρα Λεόνε συνεργάζεται επίσης με το BBC Media Action, το οποίο σύμφωνα με τον ΟΗΕ θα βοηθήσει στην έρευνα καθώς και στην παραγωγή περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «με στόχο την προώθηση του γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας και την αύξηση της ευαισθητοποίησης για την παραπληροφόρηση».

Το σύστημα θα δει ειδικές γραμμές συμβουλών που δημιουργήθηκαν στο WhatsApp, το Facebook Messenger και το Twitter.

Ωστόσο, η μονάδα λογοκρισίας του BBC, που ονομάστηκε BBC Verify, έχει κατηγορηθεί για διάδοση «παραπληροφόρησης» (https://twitter.com/Sargon_of_Akkad/status/1668272727952637956).

Το BBC δεν έχει ακόμη απαντήσει στους ισχυρισμούς.

Εν τω μεταξύ, έχουν επίσης προκύψει λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια του ΟΗΕ για την εισαγωγή ενός παγκόσμιου συστήματος ψηφιακής ταυτότητας που συνδέεται με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ατόμων, όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Slay News (https://slaynews.com/news/united-nations-planning-digital-id-linked-bank-accounts/).

Το σχέδιο, το οποίο είναι παρόμοιο με το σύστημα που αναπτύχθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) (https://slaynews.com/news/canada-partnership-wef-digital-id-program-system/), περιγράφεται σε τρεις νέες συνόψεις πολιτικής από τον ΟΗΕ με τίτλο «Ένα Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο, Μεταρρυθμίσεις στη Διεθνή Χρηματοπιστωτική Αρχιτεκτονική και Το Μέλλον της Διακυβέρνησης του Διαστήματος».

Ο στόχος των ενημερώσεων είναι να προωθήσουν το «όραμα για το μέλλον» του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο ΟΗΕ περιγράφει αυτόν τον στόχο ως «ένα ανοιχτό, ελεύθερο, ασφαλές και ανθρωποκεντρικό ψηφιακό μέλλον».

Ωστόσο, το ψηφιακό μέλλον, όπως το οραματίζονται αυτές οι ομάδες, θα είναι ακριβώς το αντίθετο του ανοιχτού, ελεύθερου ή ανθρωποκεντρικού.

 ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ : ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

 https://slaynews.com/news/un-unveils-ai-fact-checker-police-speech-online/

«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου