Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Ξέσπασε εμφύλιος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Πάνε να διαλύσουν και τη Θράκη Οι μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν αναγνώριση της Τουρκικής Ένωσης Θράκης


«Χοντρά» παιχνίδια παίζονται στη Δυτική Θράκη, την ώρα που η κυβέρνηση, έμπλεη αφελείας, προσπαθεί να ακολουθήσει την οδό που επιτάσσει το Συμβούλιο της Ευρώπης χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, και, κυρίως, τα σχέδια της Άγκυρας, που πλέον δεν κρύβονται.

Μιλάμε για την τροπολογία του Σταύρου Κοντονή, που αποσύρθηκε ύστερα από αντιδράσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων και την άρνηση των υπολοίπων κομμάτων να την ψηφίσουν, και έδινε το δικαίωμα σε ύποπτες Οργανώσεις, όπως η αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» να διεκδικήσουν την αναγνώρισή τους στα δικαστήρια.


Μια τροπολογία που προκάλεσε «μίνι» κυβερνητική κρίση, αν και δε φάνηκε επικοινωνιακά, αφού τόσο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς φέρεται να αντέδρασαν.

Έντονα ο πρώτος, «πυροσβεστικά» ο δεύτερος από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα, χωρίς όμως να κρύβει τη δυσφορία του.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία των κ.κ. Καμμένου και Κοτζιά, και ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επίσης θεωρεί πως δεν είναι ώρα για τέτοιες κινήσεις που ξυπνούν τη βουλιμία της Άγκυρας, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναβάλουν το θέμα και να το δουν αργότερα.

Κάτι που είχε ήδη ζητήσει και ο Πάνος Καμμένος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

«Με την παρούσα τροπολογία ανοίγει διάπλατα ο δρόμος και για τη νομική απόπειρα αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης, και αυτό θα είναι ισχυρό πλήγμα για τη χώρα», είπε στη «ΒτΚ» απόμαχος διπλωμάτης, ο οποίος, όμως, εκτιμά ότι γενικώς η Ελλάδα στη Θράκη έκανε μεγάλα λάθη τα προηγούμενα 50 χρόνια, και πλέον σήμερα καλείται να διαχειριστεί τις συνέπειες.

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με εκ των κορυφαίων παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος μίλησε στη ΒτΚ, «η Θράκη είναι ελληνική επικράτεια και δεν αφορά το ΥΠ.ΕΞ. Όμως, τα σχέδια της Άγκυρας και τα παιχνίδια των Τούρκων πίσω από τις Οργανώσεις αυτές αφορούν αποκλειστικα το υπουργείο Εξωτερικών».

Η τροπολογία Κοντονή θα κατατεθεί εκ νέου, αλλά αφού πρώτα έρθει ο Κοτζιάς και γίνουν διαβουλεύσεις ενδοκυβερνητικές.

Συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου για τη Θράκη

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», την ερχόμενη Τρίτη πρόκειται να συναντηθούν –εκτός απροόπτου– ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, προκειμένου να συζητήσουν διεξοδικά το θέμα.

Η θέση του Πάνου Καμμένου, σύμφωνα με συνομιλητές του που μίλησαν στη «ΒτΚ», είναι να μην υλοποιηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και ας πληρώσουμε το πρόστιμο των 8 χιλιάδων ευρ;β. Διότι, όπως είπε σε συνομιλητή του, «η Κερκόπορτα που θα ανοίξει για τα επόμενα χρόνια, μπορεί να μας στοιχίσει πολλά περισσότερα στην περιοχή».

Όμως, εάν η τροπολογία επανέλθει με μια διατύπωση που ναι μεν θα εναρμονίζεται με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά επί της ουσίας δε θα δίνει περιθώρια στους Τούρκους να παίζουν «παιχνίδια» στη Θράκη, τουλάχιστον με το θέμα των Οργανώσεων που θέλουν να λέγονται «τουρκικές», οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιθανότατα θα την ψηφίσουν.

«Πυρ και μανία» οι ΑΝ.ΕΛ. με Κοντονή

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΒτΚ», οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι «πυρ και μανία» με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, στον οποίο καταλογίζουν έλλειψη συνεργασίας. Ένα θέμα που αναμένεται να θίξει ο Πάνος Καμμένος στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στέλεχος της κυβέρνησης, που μετείχε στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, είπε στη «ΒτΚ» ότι στο περιθώριο της συνεδρίασης συζητήθηκε το θέμα, και οι ΑΝ.ΕΛ. τόνισαν, με έμφαση, στον υπουργό Δικαιοσύνης, τα προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει η επίμαχη τροπολογία. Ο Σταύρος Κοντονής φέρεται να καθησύχασε τα κυβερνητικά μέλη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, λέγοντας ότι θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε ο Άρειος Πάγος να μπορεί να μπλοκάρει πιθανά ύποπτα παιχνίδια, αλλά δεν έπεισε τους ΑΝ.ΕΛ.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταλογίζουν στον Σταύρο Κοντονή «εγωισμό και έλλειψη συνεργασίας».

«Δε διαβουλεύτηκε με κανέναν από εμάς, για ένα θέμα που ξέρει ότι δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε ελαφρά τη καρδία», λένε στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που όμως ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα κυβερνητικό πρόβλημα.

Για το εάν θα το ψηφίσουν αργότερα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιφυλάσσονται και περιμένουν τις διατυπώσεις που θα προσθέσει ο κ. Κοντονής.

Το σκεπτικό του Πάνου Καμμένου είναι πως εάν δοθεί η δυνατότητα στους αποκαλούμενους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» να εγείρουν θέμα αναγνώρισής τους, έστω μέσω Οργανώσεων, τότε ανοίγει ένα ζήτημα που τα επόμενα χρόνια ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί.
Το ισχυρό επιχείρημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι πως η Συνθήκη της Λωζάννης δεν μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω, και με αυτήν την τροπολογία θα ανοίξει ο δρόμος για την αμφισβήτησή της και επί της ουσίας.

Η Συνθήκη της Λωζάννης και πώς αμφισβητείται

Η παρούσα κατάσταση είναι αλήθεια πως δημιουργεί πρόβλημα στον Έλληνα πρέσβη στο Συμβούλιο της Ευρώπης Στέλιο Περράκη, ο οποίος αισθάνεται άβολα όταν του υπενθυμίζουν τις καταδίκες της χώρας μας.
Όμως, το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο ώστε να μη ληφθεί υπόψη.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, ο πάγιος στόχος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης είναι η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, και επί της ουσίας η απαλλαγή της από αυτήν.

Η Συνθήκη της Λωζάννης αναγνωρίζει τη μειονότητά της ως «θρησκευτική μειονότητα», εν αντιθέσει με την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, που την αναγνωρίζει ως «εθνική μειονότητα». Με την αναγνώριση κάποιας Οργάνωσης της Θράκης ως «τουρκικής», επί της ουσίας ανατρέπεται η Συνθήκη της Λωζάννης, λένε οι πολέμιοι της τροπολογίας.

Στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών λέει στη «ΒτΚ» ότι τα σχέδια της Άγκυρας καταστρώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ξεκίνησε να ενθαρρύνει και να χρηματοδοτεί αφειδώς την ίδρυση συλλόγων με την επωνυμία «τουρκικός» «τουρκική» κ.λπ., με στόχο την παγίωση της αντίληψης ότι η μειονότητα είναι τουρκική.

Σύμφωνα με το ίδιος στέλεχος, εάν η Ελλάδα αντιδρούσε με την ενθάρρυνση και τη χρηματοδότηση αντίστοιχων συλλόγων Πομάκων θα δημιουργούσε ρήγματα στους μουσουλμάνους παράγοντες της περιοχής, αλλά και στο προξενείο της Κομοτηνής.
Αρκέστηκαν οι τότε ιθύνοντες της εξωτερικής πολιτικής στη νομική αντίδραση, μια και οι συνθήκες της εποχής ευνοούσαν κάτι τέτοιο.

Όμως, η κοντόφθαλμη αυτή στάση πληρώνεται σήμερα, αφού μετά την υπογραφή των Συνθηκών για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των μελών των μειονοτήτων η Αγκυρα απέκτησε νομικά επιχειρήματα, και φτάσαμε στο σημείο να καταδικαστεί η χώρα μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αν και στο εσωτερικό οι πράκτορες της Άγκυρας δεν είχαν την ίδια τύχη.

Ήδη έχουν υπάρξει δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου που απέρριπταν το δικαίωμα χρήσης του όρου «τουρκική», και με την τροπολογία αυτές οι αποφάσεις παρακάμπτονται.

Επίσης, το ίδιος στέλεχος σημείωσε στη «ΒτΚ» τη συγκυρία κατά την οποία γίνονται όλα αυτά.

Η συγκυρία έγκειται στο γεγονός ότι προ ημερών δημοσιοποιήθηκαν οι αποφάσεις της 44ης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης, από τις οποίες προκύπτει παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας με την υιοθέτηση των θέσεων της Τουρκίας για ύπαρξη «τουρκικής» μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

Εγκαλεί, μάλιστα, η Ισλαμική Διάσκεψη τη χώρα μας γιατί δε σέβεται τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες της «τουρκικής μειονότητας», και ζητά από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής ως επίσημους μουφτήδες και να λάβει τα αναγκαία βήματα «για την εκλογή των Διοικητικών Συμβουλίων των Βακουφίων της τουρκικής-μουσουλμανικής μειονότητας».

Τι λένε οι υποστηρικτές της τροπολογίας
Μισογεμάτο βλέπουν το ποτήρι όσοι υποστηρίζουν την επίμαχη τροπολογία.
Μεταξύ αυτών ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος, ο οποίος καταλογίζει ασυνεννοησία των κυβερνητικών εταίρων, και αναφερόμενος στην απόσυρσή της επίμαχης τροπολογίας για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η τροπολογία εισήγαγε το μίνιμουμ. Δηλαδή έλεγε ότι όποιος έχει δικαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», μπορεί να πάει στα ελληνικά δικαστήρια και να ζητήσει να επανεξεταστεί η απόφασή του. Τα δικαστήρια θα κρίνουν εξαρχής την υπόθεση, δηλαδή ο Έλληνας δικαστής αφήνεται ελεύθερος να κρίνει, θα ήταν διαφορετικό εάν η τροπολογία επέβαλε στα ελληνικά δικαστήρια να αποδεχτούν υποχρεωτικά την απόφαση του ΕΔΑΔ.

Σύμφωνα με συνομιλητή του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, με αυτήν την τροπολογία φεύγει η υπόθεση από το Συμβούλιο της Ευρώπης και έρχεται στην ελληνική Δικαιοσύνη.
Που σημαίνει ότι τα ελληνικά δικαστήρια θα αποφασίσουν για την τύχη του αιτήματος της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».
Κάτι που καθιστά την Ελλάδα κυρίαρχο του παιχνιδιού, αφού φεύγει από τη μέση το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τα ίδια στελέχη επέμειναν πως δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να αναγνωριστεί κάτι τέτοιο από ελληνικό δικαστήριο, και εάν αποφανθεί και ο Άρειος Πάγος και τελεσιδικήσει η υπόθεση, τότε θα υπάρχει το δεδικασμένο για όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις. Ήτοι, το ρίσκο είναι ελάχιστο και το κέρδος πολύ μεγαλύτερο, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της τροπολογίας. Αλλά οι πολέμιοι της τροπολογίας επιμένουν πως δεν πρέπει να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, γιατί ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί τα επόμενα χρόνια. Αφού είναι βέβαιο ότι η Αγκυρα δε θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια, αλλά θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί κάθε περιθώριο που θα της δώσει το δικαίωμα των μειονοτικών να διεκδικήσουν να αναγνωριστούν ως «Τούρκοι».

Η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι οι πολίτες της μειονότητας είναι… υπόδειγμα πίστης προς τη χώρα (σ.σ.: Ελλάδα).

Μεταξύ άλλων, αναφέρει η ανακοίνωση: «Ξύπνησαν για μια ακόμη φορά τα ανακλαστικά με αντιμειονοτικές και ρατσιστικές δηλώσεις, ενώ με θλίψη παρατηρούμε πως και εντός της Βουλής και στην κοινή γνώμη σχηματίστηκε ένα περιβάλλον ενάντια στη μειονότητα. Οι κύκλοι αυτοί, οι οποίοι δε θέλουν να δουν πως οι πολίτες της μειονότητας στην Δυτική Θράκη αποτελούν υπόδειγμα πίστης προς τη χώρα, βλάπτουν τη χώρα και τη Δημοκρατία».
Τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία
Δεν έφτανε μόνο το θέμα της τροπολογίας, η Θράκη έχει αναστατωθεί και από το ζήτημα των 6 δίγλωσσων νηπιαγωγείων.
Η πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται ως «δώρο προς το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής» από διαφωνούντες, και «με στόχευση να εξασφαλίσουν ως αντάλλαγμα τις πολύτιμες ψήφους της μουσουλμανικής μειονότητας στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Τα 6 νηπιαγωγεία (τρία στην Ξάνθη και τρία στην Κομοτηνή) αναμένεται να λειτουργήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, και παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι η διδασκαλία θα γίνεται και στα πομακικά και στα ρομανί (γλώσσα των Ρομά), ο προγραμματισμός έως τώρα αφορά αποκλειστικά και μόνο την τουρκική γλώσσα που θα διδάσκεται από Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο «υποδέχθηκαν» τη λειτουργία των δίγλωσσων νηπιαγωγείων τόσο ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρεί άριστες σχέσεις με το προξενείο, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ όσο και ο τουρκικός Τύπος. Στην εφημερίδα «Milliyet» και σε ρεπορτάζ με τίτλο «Τουρκική γλώσσα στα παιδιά της Δυτικής Θράκης», αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι «ενώ κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες η πολιτική ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, μια καλή είδηση ήλθε για την “τουρκική μειονότητα” που ζει στη Δυτική Θράκη. Οι εκπαιδευτικοί που επελέγησαν είναι Έλληνες που γεννήθηκαν στη Δυτική Θράκη. Το εν λόγω πρότζεκτ, προϋπολογισμού 401.594 ευρώ, αναμένεται εντός του έτους να εφαρμοσθεί σε όλη την περιοχή».

Η εφημερίδα φιλοξένησε και δηλώσεις που αποδίδονται στον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γεράσιμο Κουζέλη, ότι «το εν λόγω πρόγραμμα θα εξασφαλίσει την καλύτερη επικοινωνία στις μειονότητες που μιλούν δύο γλώσσες».

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Να διδασκόμαστε τουρκικά»
Από την πλευρά του, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, που θεωρείται ο αυθεντικότερος εκφραστής των επιθυμιών του προξενείου και διατηρεί άριστες σχέσεις με το κόμμα του Ερντογάν, έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα που το ζητούσε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η μειονότητα. «Είμαστε υποχρεωμένοι να διδαχθούμε την τουρκική γλώσσα, για να μην ξεχάσουμε την κουλτούρα μας.
Για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση εδώ, πρέπει να γνωρίζουμε καλά και την ελληνική γλώσσα. Ελπίζω χάρη στο έργο αυτό να μάθουν να χρησιμοποιούν τα παιδιά μας με τον καλύτερο τρόπο και τις δύο γλώσσες», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης υποστηρίζει ότι «χάρη στο νέο πρόγραμμα τα παιδιά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο, έχοντας τη δυνατότητα να διαβάζουν και να γράφουν καλύτερα και στην ελληνική και στην τουρκική γλώσσα, θα έχουν ισότιμες ευκαιρίες στην Εκπαίδευση», ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σιωπούν.

Η αντίδραση ήταν σφοδρή από το Διδασκαλικό Συλλογο Ξάνθης, ο οποίος λέει πως η κυβερνητική απόφαση μετατρέπει τα δημόσια νηπιαγωγεία –τα μόνα δημόσια σχολεία στις ορεινές περιοχές της Θράκης– σε δίγλωσσα μειονοτικά: «Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας με την πιλοτική παρέμβαση στα νηπιαγωγεία της Θράκης, υπερασπιζόμαστε την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών όλων των νηπίων, την υπεράσπιση του δημόσιου νηπιαγωγείου και των λειτουργών του», τονίζουν οι δάσκαλοι της Ξάνθης.

[Πηγή]http://www.vradini.gr/
«Τριβέλι Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου