Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Αυτή είναι η πραγματική απειλή για τους χρήστες του FaceApp – Spoiler: δεν είναι η Ρωσία


Οι ειδικοί για την ασφάλεια στο διαδίκτυο προειδοποίησαν ότι οι χρήστες θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο από όπου κατεβάζουν εφαρμογές και να διαθέτουν αξιόπιστη προστασία κακόβουλου λογισμικού στις συσκευές τους.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τσακ Σούμερ προέτρεψε το FBI και την Ομοσπονδιακή Εμπορική Επιτροπή να εξετάσουν τους πιθανούς κινδύνους που θέτει η πλέον πρόσφατη τρέλα στο διαδίκτυο, την γνωστή σε όλους μας εφαρμογή FaceApp ένα πρόγραμμα που αναπτύχθηκε στη Ρωσία και επιτρέπει στους χρήστες του να φαίνονται πολύ μεγαλύτεροι στις φωτογραφίες τους από ότι πραγματικά είναι.

Η εταιρία παροχής διαδικτυακής ασφάλειας ESET αποκάλυψε ότι υπάρχει πράγματι μια πολύ απτή απειλή που σχετίζεται με το FaceApp (αν και δεν έχει καμία σχέση με το ίδιο το πρόγραμμα).

Όπως εξήγησαν οι ειδικοί της εταιρείας, οι αδίστακτοι απατεώνες προσπαθούν να δελεάσουν τους ανυποψίαστους χρήστες να κατεβάσουν το κακόβουλο λογισμικό τους ως εφαρμογή, μεταμφιεσμένο ως «Pro» έκδοση της εφαρμογής, διαδίδοντάς την μέσω πλαστών ιστοτόπων ή βίντεο στο YouTube που περιέχουν συνδέσεις λήψης για την ψεύτικη εκδοχή του FaceApp.

Ένα από αυτά τα συστήματα που παρατηρήθηκαν από την ESET αφορούσε στο γεγονός πως οι απατεώνες εξαπατούσαν τους χρήστες, πείθοντας τους να κάνουν κλικ σε «αμέτρητες προσφορές για την εγκατάσταση άλλων εφαρμογών και συνδρομών με πληρωμή, διαφημίσεις, έρευνες κ.ο.κ.», ενώ προσπαθούσαν να κάνουν λήψη της εφαρμογής, για να επιτρέπεται η εμφάνιση των ειδοποιήσεων «οι οποίες, όταν είναι ενεργοποιημένες, οδηγούν σε περαιτέρω δόλιες προσφορές».

«Ένα μόνο από τα βίντεο του YouTube που βρήκαμε είχε περισσότερες από 150 χιλιάδες προβολές, ωστόσο, οι κακόβουλες συνδέσεις του πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 90 χιλιάδες φορές. Οι νόμιμες επιχειρήσεις δεν ονειρεύονται καν τόσο υψηλά ποσοστά από κλικς, όπως αυτοί οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου είναι σε θέση να επιτύχουν», δήλωσε ο ερευνητής της ESET Λούκας Στεντένκο.

Οι προειδοποιήσεις της ESET επιβεβαιώθηκαν από μια άλλη εξέχουσα εταιρεία του κυβερνοχώρου, την Kaspersky Lab, η οποία εντόπισε ένα από τα προγράμματα κακόβουλου λογισμικού που εμφανίζεται με την μορφή του FaceApp, ως ένα adware module που ονομάζεται MobiDash.

Και οι δύο εταιρείες συμβούλευσαν τους χρήστες να κατεβάζουν μόνο εφαρμογές από επίσημα καταστήματα, να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις συμφωνίες παραχώρησης άδειας χρήσης και να έχουν εγκατεστημένη μια αξιοπρεπή εφαρμογή ασφαλείας στις συσκευές τους, για κάθε περίπτωση.

Εν τω μεταξύ, σε απάντηση στις ανησυχίες Αμερικανών γερουσιαστών σχετικά με το γεγονός ότι το FaceApp πιθανώς επέτρεψε σε τρίτους να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, οι προγραμματιστές της εφαρμογής αντέκρουσαν αυτές τις εικασίες, επισημαίνοντας ότι όλες οι δυνατότητες του προγράμματος είναι διαθέσιμες χωρίς σύνδεση. Το 99% των χρηστών παραλείπουν αυτό το βήμα και κατά συνέπεια στερούν στην εφαρμογή «πρόσβαση σε δεδομένα που θα μπορούσαν να εντοπίσουν ένα άτομο».

Εν τω μεταξύ, το Forbes ανακοίνωσε, επικαλούμενο τα στοιχεία της υπηρεσίας μάρκετινγκ Διαδικτύου Httpool, ότι η διαφημιστική εκστρατεία του FaceApp έχει αποφέρει στους δημιουργούς της εφαρμογής καθαρά κέρδη περίπου 1 εκατ. δολάρια μόνο την περασμένη εβδομάδα.

sputniknews.gr

Πηγή:https://www.elromio.gr/
«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου