Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Το πνεύμα του Αντιχρίστου


Διαβάζουμε στην Καινή Διαθήκη και στις διδαχές των Πατέρων τις προειδοποιήσεις για τον ερχομό του Αντιχρίστου. Και διαβάζουμε ότι όχι μόνο ο κόσμος, αλλά μέρος και της Εκκλησίας θα πλανηθεί
Και μέσα στην υπερηφάνειά μας μπορεί να μονολογήσουμε, «εγώ δεν θα ακολουθήσω ποτέ τον Αντίχριστο». 
Εν τούτοις βλέπουμε στον κόσμο γύρω μας το πνεύμα του Αντιχρίστου να είναι τόσο ισχυρό. Βλέπουμε τόσους πολλούς, ακόμη και στην Εκκλησία, να έχουν πλανηθεί.  

Το πνεύμα του Αντιχρίστου μας καλεί να πιστέψουμε στα επιτεύγματα του ανθρώπου. Να τοποθετήσουμε τον άνθρωπο πάνω από τον Θεό. Να δημιουργήσουμε μία ουτοπία, έναν παράδεισο πάνω στη γη. 

Κομμουνισμός, Καπιταλισμός, Ναζισμός… όλα προβάλλουν στον άνθρωπο αυτήν την ψεύτικη υπόσχεση ουτοπίας.


Διαβάζουμε στην Καινή Διαθήκη ότι ο Αντίχριστος θα καθίσει σε έναν θρόνο για να δοξαστεί πάνω από τον Θεό. Δεν είναι μόνο ο Αντίχριστος που κάθεται σε αυτόν τον θρόνο, είναι η ίδια η ανθρωπότητα. 

Όλα όσα κάνουμε όταν τοποθετούν την πίστη μας, την εμπιστοσύνη μας, την ελπίδα μας στα επιτεύγματα του ανθρώπου, φέρουν το πνεύμα του Αντιχρίστου… επιστήμες, τεχνολογία. Δεν υπάρχει κάποιος παράδεισος που θα δημιουργηθεί εδώ στη γη.


Οι άπιστοι θα πούνε συχνά: πιστεύεις διότι δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα αυτού του κόσμου. Η αλήθεια όμως είναι το αντίθετο.  

Εμείς, ως Χριστιανοί, έχουμε εντρυφήσει στην πραγματικότητα του θανάτου μας, στις ταλαιπωρίες αυτής της ζωής. Η ελπίδα μας βρίσκεται στον επερχόμενο Παράδεισο.  

Ο υλισμός δημιουργεί μια ψεύτικη ελπίδα σε έναν Παράδεισο που δεν έρχεται ποτέ, ότι οι ευκολίες, οι ανέσεις και οι απολαύσεις αυτού του κόσμου θα εξαφανίσουν με κάποιον τρόπο την απειλή του θανάτου. 

Και πολλοί άνθρωποι ζουν μέσα στην πλήρη άρνηση, προσποιούμενοι ότι δεν θα πεθάνουν ποτέ. Εμείς όμως ζούμε γνωρίζοντας ότι ο θάνατος έρχεται, δεν το βάζουμε στα πόδια. 

Το πνεύμα του Αντιχρίστου θα αρνηθεί την πραγματικότητα του θανάτου μας, θα μας πείσει να ζούμε το σήμερα γιατί μπορεί να γίνουμε αθάνατοι, αλλά στις καρδιές μας όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ψέμα.


Το πνεύμα του Αντιχρίστου καλλιεργεί τον σχετικισμό, ένα μπέρδεμα ιδεών. Μας λέει ότι «όλες οι αλήθειες είναι ισάξιες». Αυτό είναι ψευδές, πηγάζει από την άρνηση της Αλήθειας. Ο Χριστός είναι η Αλήθεια… η οδός και η αλήθεια και η ζωή. 


Οικουμενική Κίνηση. Περιεκτικότητα των ιδεών. Αυτό που υπάρχει στον πυρήνα αυτών των συστημάτων είναι στην πραγματικότητα η απιστία, ο μηδενισμός, η απόρριψη της Αλήθειας, η απόρριψη Αυτού του ίδιου του Χριστού


Αυτό είναι το πνεύμα του Αντιχρίστου που εργάζεται στον κόσμο μας, ανεβάζοντας τον άνθρωπο πάνω από τον Θεό. Πρέπει να το απορρίψουμε εξ’ ολοκλήρου. 

[Να απορρίψουμε] αυτήν την υπόνοια ότι υπάρχει μία εξέλιξη του πολιτισμού, του ίδιου του ανθρώπου. Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Βλέπουμε τον εκφυλισμό της κοινωνίας και του πολιτισμού, ο πολιτισμός διαβρώνεται

Τα παιχνίδια της τεχνολογίας, οι κάμερες, οι μικροεφευρέσεις υπνωτίζουν τους ανθρώπους. Μπορούμε τόσο εύκολα να παρανοήσουμε και να φανταστούμε ότι επειδή έχουμε αυτές τις ‘έξυπνες’ μικροεφευρέσεις βρισκόμαστε κάπου πιο μπροστά από τους ανθρώπους του 17ου ή του 16ου ή του 10ου ή του 5ου αιώνα. Είναι ψέμα. Η εξελικτικότητα είναι ψέμα. Ο υλισμός είναι ψέμα. 


Δεν υπάρχει Παράδεισος εδώ στη γη. Δεν μπορεί να χτιστεί μία ανθρώπινη ουτοπία. Πρέπει να εναποθέσουμε την εμπιστοσύνη μας μόνο στον Χριστό και στον επερχόμενο Παράδεισο.

____________




«Μία πνευματική γνώση η οποία δεν είναι αποτέλεσμα της πράξεως (κάθαρση της καρδιάς) είναι θεολογία των δαιμόνων.» -Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής



«Ο Θεός δεν ατενίζεται εξ αποστάσεως αλλά κατοικεί στις κεκαθαρμένες ψυχές.» -Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής



«Ο Αντίχριστος δεν θα βρεθεί (κυρίως) ανάμεσα στους μεγάλους αρνητές αλλά στους μικρούς οπαδούς, στους ‘θρησκευόμενους’ που δέχονται τόσο εύκολα τον κόσμο.» -μακαριστός Σεραφείμ Ρόουζ



«Όταν σκέφτεσαι να βρεις την αγάπη του Θεού σε παρήγορα συναισθήματα δεν αναζητείς τον Θεό αλλά τον εαυτόν σου· αυτή είναι η δική σου παρηγοριά καθώς αποφεύγεις τον δρόμο των οδύνων.» -Γέρων Μακάριος της Όπτινα



«Επειδή η Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού θα πρέπει να αναμένουμε τον Σατανά να Της επιτεθεί όπως επιτέθηκε σε Αυτόν τον Κύριό μας. Ο Σατανάς θα κάνει τα πάντα για να υπονομεύσει και να δυσφημίσει την Εκκλησία και το κύρος Της.» -Άγιος Κυπριανός  


Άγιος Liberatus. (Άγιος προ της αποσχίσεως των παπικών από την Εκκλησία. Μαρτύρησε το 484 μ.Χ. με την γυναίκα του, τα παιδιά του και άλλους μοναχούς για να μην πέσουν στην αίρεση του Αρειανισμού.)


«Επειδή αναγνωρίζουμε μόνο Έναν Θεό, έτσι ομοίως μόνο μία πίστη μπορεί να υπάρχει και μία ερμηνεία της αλήθειας.» -Άγιος Liberatus



«Ο Αντίχριστος θα πλανέψει ένα βασίλειο και θα μαζέψει τους απίστους κάτω από τον εαυτόν του. Ο Κύριος μάζεψε το ποίμνιό Του και ο Αντίχριστος με τον ίδιο τρόπο θα μαζέψει τους περιπλανώμενους.» -Άγιος Ειρηναίος

______________

Μετάφραση Φαίη. 

 

Πηγή βίντεο Father Spyridon

«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου