Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Χριστούγεννα στο Άγιον Όρος


Υπάρχει ένα βουνό στην Βόρειο Ελλάδα, στην Χαλ­κιδική· είναι η αθωνική χερσόνησος, το γνωστό Άγιον Όρος, το ωραία προσωνυμούμενο Περιβόλι της Παναγίας με τα είκοσι μοναστήρια, τις δεκατρείς σκήτες, τα τριακόσια κελλιά, τούς χίλιους οκτακόσιους μοναχούς, την υπερχιλιόχρονη ιστορία, τις χίλιες άγιες τράπεζες, τις χιλιάδες βυζαντινές εικόνες, τα εκατοντάδες τετρα­γωνικά αγιογραφημένων τοίχων από τον Πανσέληνο, τον Θεοφάνη, τον Τζώρτζη…

…τα χιλιάδες εικονογραφημέ­να χειρόγραφα, τα παλαίτυπα, τα βυζαντινά έγγραφα, τα τιμιοξυλα τ’ αργυροχρυσοδεμένα, τα μυροβλύζυντα άγια λείψανα, τις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας της Οικονόμισσας, της Πορταίτισσας, του Άξιον εστι, της Παραμυθίας, της Γλυκοφιλούσας, της Τριχερούσας, της Οδηγήτριας, της Γερόντισσας, της Γοργοϋπηκόου, τα σήμαντρα, τα τάλαντα, τις καμπάνες, τα στασίδια, τα κομποσχοίνια, τους Όρθρους, τα Μεσονυκτικά, τ’ Από­δειπνα,
τις καθημερινές Θείες Λειτουργίες, τους Χαιρετι­σμούς, τις αγρυπνίες, τις λιτανείες, τούς αγιασμούς, τις μελέτες, τις συγγραφές, τις δεήσεις, τις γονυκλισίες, τις μετάνοιες, τις χαμαικοιτίες, τις μνημονεύσεις χιλιάδων ονομάτων ζώντων και κεκοιμημένων, τα μνημόσυνα, τα κόλλυβα, τα ξυλόγλυπτα τέμπλα, τους επίχρυσους πολυ­ελαίους, τα ακοίμητα κανδήλια, τα κεντημένα σάβανα, τούς πολύπτυχους μανδύες, τα συνοδικά, τ’ αρχονταρίκια, τα τεριρέμ, τα μεγαλυνάρια, τα δοξαστικά, τα πασαπνοάρια, τ’ ανοιξαντάρια, τα κυριελέησον, τις δο­ξολογίες, τούς στολισμούς, τα ευαγγέλια, τον δικέφαλο, την αρετή, την ταπείνωση, την αγιότητα, την «ένδοξη αδοξία» που έλεγε ένας άγιος, τον πλούτο της πενίας, την έρημο, την φάτνη, την γη, το σπήλαιο, τον ερημίτη, την ησυχία, τη σιωπή, το μυστήριο, τη Θεοτόκο, τον Ιωσήφ, τον Χριστό, τη Βηθλεέμ, τον χιονισμένο Άθωνα… 

Απόψε, Χριστός γεννάται, δοξάσατε.


Χριστούγεννα στο Άγιον Όρος σημαίνει, κατά τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, να θέλεις να γιορτάσεις και συ, καθώς όλα γιορτάζουν, να θέλεις να ευφρανθείς και να πανηγυρίσεις. Aν, καθώς λέγει ο αββάς Ησαΐας, «μοναχός έστί ό άει χαίρων», πόσο μάλλον σήμερα, πού γεννιέται o Χριστός και για τον κάθε Αγιορείτη, όπως και για τον κάθε άνθρωπο.

Ο μοναχός έχει μια συνεχή, θερμή, προσωπική κι αλη­θινή σχέση με τον Χρίστο. Έτσι, αγρυπνώντας την εξαί­σια νύχτα των Χριστουγέννων στο Καθολικό της μονής του, στο Κυριάκο της σκήτης του, στο ερημικό του κελλί, μετά από μακρά νηστεία και προσεκτική προετοιμασία, ακούει τους ταπεινούς ψάλτες των αναλογίων ως βηθλεεμικούς αγγέλους και γίνεται ένα με τους αγραυλούντες ποιμένες. Δέχεται το «επί γης ειρήνη» που χαρίζει στις καθαρές ψυχές ο Ειρηνοδότης Θεός και θυμάται τους εξαίσιους λόγους του οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ: «Βρες την ειρήνη στην καρδιά σου και χιλιάδες κό­σμος θα σωθεί»!

Θωρεί τους λαμπρώς φορεμένους παπάδες, με τα ερυ­θρά λιβανοκαπνισμένα άμφια ως αγγέλους ειρήνης και φωτός, που έρχονται στην κατά το δυνατόν ευτρεπισμένη καρδιά του που γίνεται σπήλαιο, για να κατοικήσει εκεί Αυτός που δεν τον χωρούν οι ουρανοί των ουρανών.

Μετατίθεται η Βηθλεέμ με την κοινή Θεία Μετάληψη των αγρυπνούντων μοναχών στις ψυχές τους. Το νόημα όλο της μεγάλης εορτής είναι σε αυτή τη Θεία Λειτουργία της ωραίας νύχτας, της όντως άγιας νύχτας. Έτσι, η πο­λύωρη αγρυπνία δεν κουράζει, γίνεται πηγή αληθινής χα­ράς. Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, ψάλλουν όλοι μαζί, εκ βαθέων, ολοψύχως, ολοθέρμως, και το εννο­ούν και το κατανοούν και το βιώνουν και το διαλαλούν μυστικά και σιωπηλά στα βάθη τής καρδιάς τους…


Ενώπιον της εικόνας της Γεννήσεως τού Χριστού με τ’ ολόχρυσο φόντο, την Παναγία Μητέρα στο μέσο με τον σπαργανωμένο Χριστό να θερμαίνεται από τα ζώα της φάτνης, τον Ιωσήφ σκεφτικό, τους μάγους να προ­σφέρουν τα δώρα, τους αγγέλους να ψέλνουν τον ύμνο της ειρήνης στους ταπεινούς ποιμένες των προβάτων και το υπέρλαμπρο άστρο στον ουρανό να μηνύει το εξαίσιο θαύμα, αντικρίζουμε το μεγαλείο της πίστης στον εορ- τάζοντα, καθώς όλα έξω ησυχάζουν, σκεπασμένα από το χιόνι.


«Πᾶνος» 

2 σχόλια:

 1. Δι' αστέρος τους Μάγους καλέσας. Ούς και κατέπληττεν, ΟΎ ΣΚΉΠΤΡΑ ΚΑΙ ΘΡΌΝΟΙ, αλλά εσχάτη πτωχεία. τι γαρ ευτελέστερον σπηλαίου; τι δε ταπεινότερον σπαργάνων;
  έν οίς διέλαμψεν ό τής Θεότητός σου πλούτος. ΚΎΡΙΕ ΔΌΞΑ ΣΟΙ.
  Ο ΧΡΙΣΤΟΣ επέλεξε την λαθότητα και την ταπείνωση για να γεννηθεί σε αυτόν τον απέραντο κόσμο των μεγάλων πυροτεχνημάτων και της αυτοπροβολής.
  Και όμως ο αστέρας και η φύση Τον αποκάλυψαν σε αυτούς που είχαν δέκτες καθαρούς και θεϊκούς. Έτσι και οι ταπεινοί άνθρωποι του Θεού,που δεν ζουν για τους εαυτούς τους, αλλά σε αγιασμό και αγώνα κρυφό και λαθότητα ευλογημένη. ΌΣΟ ΚΡΎΒΟΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟΝ ΈΠΑΙΝΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΏΠΩΝ,ΤΌΣΟ ΤΟΥΣ ΧΑΡΊΤΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΑΝΕΡΏΝΕΙ Ο ΘΕΌΣ.
  Δεν κρύβεται το ΆΓΙΟ ΠΝΕΎΜΑ υπό των μόδιον. Αυτός που δεν διαφημίζει την μεγαλειότητά του τον δοξάζει ο κρυφιογνώστης Θεός.
  Αυτή η ευλογημένη ταπείνωση υπάρχει στο Περιβόλι της Παναγίας μας.
  Να καθαρίσουμε όλοι την καρδιά μας με την μετάνοια και την εξομολόγηση
  Και τότε θα γεννηθεί και σε μας ο μικρός Χριστούλης.
  Και μόνο μέσα στην Εκκλησία, ζούμε πραγματικά και αληθινά Χριστούγεννα
  Αλλιώς θα είναι χαμένα Χριστούγεννα.
  Και αν αξιωθούμε και γεννηθεί ο ΧΡΙΣΤΟΣ μέσα στις καρδιές μας.
  Τότε δεν θα γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα μόνο το δωδεκαήμερο αλλά όλο το χρόνο.
  Και τότε θα ζούμε αυτό που μας είπε ο Δεσπότης Χριστός μας.
  (και την χαράν υμών ουδείς αίρει αφ'υμών).ΙΩΑΝΝΗΝ ιστ" 22
  Δηλαδή, και τότε θα χαρεί η καρδιά σας και την χαρά σας πλέον δεν θα μπορεί κανείς να σας την πάρη αλλά θα είναι παντοτεινή και διαρκής.
  Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα, σε εσένα Πάνο και στην σύζυγό σου Ρόη στην οικογένειά σας. Στους αναγνώστες του ιστολογίου και σε όλον τον κόσμο εύχομαι.Αμήν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σὲ εὐχαριστοῦμε πολὺ ἀγαπητὲ φίλε μας Χρῆστο καὶ ἀντευχόμεθα ἀπὸ καρδιᾶς σὲ ἐσένα καὶ τὴν οἰκογένειά σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή