Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Το πλεονέκτημα της Αφρικής: Πραγματικοί λόγοι που οι " υποανάπτυκτες χώρες " δεν επηρεάζονται από το ΚΟVIΝΤ

 

Και τι μπορεί να μάθει η Αμερική από την Αφρική

JENNIFER MARGULIS AND JOE WANG
 
Σύμφωνα με τον Πίνακα ελέγχου ΚΟVIΝΤ-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από τον Ιούλιο του 2022 έχουν καταγραφεί περίπου 9 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και 173.900 θάνατοι από ΚOVIΝΤ στην Αφρική.


Οι αριθμοί αυτοί έρχονται σε έντονη αντίθεση με τα ποσοστά μόλυνσης και θανάτου στον υπόλοιπο κόσμο. Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, η Ευρώπη έχει αναφέρει πάνω από 239 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 2 εκατομμύρια θανάτους.

"Το θεωρούμε σαν ένα απλό κρυολόγημα", δήλωσε ο Illiasou Ibrahim, 53 ετών, ο οποίος εργάζεται με διεθνείς μη κερδοσκοπικές ομάδες στο Niamey, την πρωτεύουσα του Νίγηρα.

Ο Νίγηρας είναι μια χώρα που δεν έχει θάλασσα, όπου η ελονοσία και η μηνιγγίτιδα είναι ενδημικά και το μέσο προσδόκιμο ζωής είναι μόλις 63 ετών.

Ωστόσο, δήλωσε ο Ibrahim στους Epoch Times, δεν γνωρίζει ούτε ένα άτομο που να έχει πεθάνει από ΚΟΒΙΝΤ.

Έτσι, είτε οι Αφρικανοί απλά δεν παθαίνουν
ΚΟΒΙΝΤ τόσο συχνά όσο οι Ευρωπαίοι είτε, όταν παθαίνουν, δεν αρρωσταίνουν αρκετά ώστε να το αναφέρουν. Όπως και να έχει, η Αφρική τα πάει πολύ καλύτερα με το COVID από ό,τι η Ευρώπη ή οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό δεν είναι αυτό που θα περιμέναμε. Ο υποσιτισμός, η φτώχεια, η έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό καθιστούν δύσκολη την υγιεινή διαβίωση σε πολλά μέρη της υποσαχάριας Αφρικής.

Μας έχουν πει επανειλημμένα οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας μας ότι οι χώρες με υψηλό εισόδημα είναι πιο προηγμένες ιατρικά και πιο κατάλληλες για την καταπολέμηση των πανδημιών.

Πώς είναι λοιπόν δυνατόν υποανάπτυκτες χώρες όπως ο Νίγηρας να μην επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το COVID σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης;
 
Βοήθεια από Helminths

Σε μια εργασία του 2021 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Evolution, Medicine, and Public Health, μια ομάδα επιστημόνων από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke προέβλεψε ότι η Αφρική και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες θα έχουν λιγότερους θανάτους και καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι οι πιο οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.

Εξήγησαν πώς η σύγχρονη αποχέτευση μπορεί να προκαλέσει έλλειψη βιοποικιλότητας μέσα στο ανθρώπινο σώμα και ότι αυτή η ποικιλομορφία βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να μην αντιδρά υπερβολικά σε ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις.

Σύμφωνα με τους εν λόγω ερευνητές, η απουσία εντερικών σκουληκιών, γνωστών και ως έλμινθες, μεταξύ των ανθρώπων σε χώρες υψηλού εισοδήματος θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, καθιστώντας τους πιο επιρρεπείς σε σοβαρές λοιμώξεις COVID.

Ενώ η σωστή υγιεινή είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, δεν είναι όλες οι επιπτώσεις της υγιεινής ευεργετικές. Στην πραγματικότητα, η υπερβολική υγιεινή μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε ορισμένες αυτοάνοσες παθήσεις, σύμφωνα με την υπόθεση της υγιεινής που προτάθηκε για πρώτη φορά στο British Medical Journal από έναν Βρετανό επιδημιολόγο, τον Δρ David Strachan, στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Αν και η συμβατική άποψη είναι ότι τα κοινά σκουλήκια όπως οι έλμινθες είναι παράσιτα που προκαλούν ασθένειες χωρίς οφέλη, τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι τα εντερικά σκουλήκια είναι ζωτικής σημασίας για την ανοσολογική μας λειτουργία και τη συνολική υγεία μας για να ευδοκιμήσουν.

Όπως επεσήμανε ο Δρ William Parker, ανοσολόγος και ειδικός στα συμβιωτικά σκουλήκια, σε άρθρο του 2016, μπορεί να "ακούγονται αηδιαστικά", αλλά οι έλμινθες είναι υπεύθυνοι για την τόνωση του οργανισμού να παράγει αντιφλεγμονώδη μόρια και την τόνωση της οικοδόμησης υγιούς ανοσίας.

Ο Πάρκερ είναι ένας από τους συν-συγγραφείς του άρθρου του 2021, στο οποίο οι ερευνητές περιγράφουν λεπτομερώς πώς η απώλεια των ελμινθίων στο σώμα λόγω της υπερβολικής υγιεινής μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία σε χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες όπως οι αυτοάνοσες διαταραχές και οι αλλεργίες.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας από το COVID-19 είναι υψηλότερα στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου τα αυτοάνοσα νοσήματα και η "εξάντληση του βιοτόπου" είναι κοινά.

Η εξάντληση βιοτόπων αναφέρεται στην έλλειψη ποικιλομορφίας οργανισμών στον άνθρωπο, οι οποίοι περιλαμβάνουν τα δικά μας ανθρώπινα κύτταρα, καθώς και βακτήρια, μύκητες, ζωικά παράσιτα και πρωτόζωα.

Οι εν λόγω επιστήμονες υποθέτουν ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο COVID-19 δεν έχει επηρεάσει τις αφρικανικές χώρες είναι επειδή η πλειονότητα του πληθυσμού σε μια χώρα όπως ο Νίγηρας συμβιώνει με έλμινθες και αυτοί οι έλμινθες αποτρέπουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις από τον ιό.
 
Βελτιωμένα αποτελέσματα με ιβερμεκτίνη

Ένας άλλος λόγος που η Αφρική τα πήγε τόσο καλύτερα από την Ευρώπη και την Αμερική μπορεί να είναι η ευρεία χρήση της ιβερμεκτίνης, σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών στην Κολομβία.

Η ιβερμεκτίνη χρησιμοποιείται προληπτικά για τη θεραπεία της τύφλωσης του ποταμού (ογκοκερκίαση).

Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Therapeutics εξέτασε την αποτελεσματικότητα της ιβερμεκτίνης για την πρόληψη και τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19. Οι εν λόγω ερευνητές διαπίστωσαν ότι "η χρήση ιβερμεκτίνης νωρίς στην κλινική πορεία μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ατόμων που εξελίσσονται σε σοβαρή νόσο".

Ενώ η ιβερμεκτίνη παραμένει αμφιλεγόμενη, οι κλινικοί γιατροί σε όλο τον κόσμο έχουν αναφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα με τη χρήση ιβερμεκτίνης ως μέρος ενός πρωτοκόλλου πρώιμης θεραπείας.

Μέτρα που επιδείνωσαν τα πράγματα

Οι επιθετικές θεραπείες που εφαρμόστηκαν στις δυτικές χώρες για τον περιορισμό του COVID-19 μπορεί, κατά ειρωνικό τρόπο, να ευθύνονται στην πραγματικότητα για τη χειροτέρευση των πραγμάτων.

Ο Illiasou Ibrahim δήλωσε στους Epoch Times ότι φόρεσε μάσκα μόνο μερικές φορές τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά μόνο για να αποφύγει τη σκόνη και τις άσχημες μυρωδιές και ότι κανείς στον Νίγηρα δεν απομακρύνθηκε ποτέ κοινωνικά ο ένας από τον άλλο.

"Διατηρούσαμε πάντα τις ίδιες συνήθειες επαφής", εξήγησε ο Ibrahim.

Σύμφωνα με την πρόσφατη επιστήμη, το σύνθημα "οι μάσκες σώζουν ζωές" δεν ισχύει.

Σχεδόν σε κάθε περίπτωση, όταν συγκρίνονται τα ποσοστά μόλυνσης από COVID στην περιοχή Bay Area της Καλιφόρνιας σε επαρχίες που απαιτούν αναγκαστική μάσκα και σε επαρχίες που δεν απαιτούν, τα ποσοστά είναι είτε υψηλότερα όπου η μάσκα είναι αναγκαστική είτε παρόμοια.

Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medicine συνέκρινε τα ποσοστά θανάτου από COVID μεταξύ των νομών του Κάνσας που είχαν υποχρεωτική μάσκα με εκείνους που δεν είχαν.

Στις κομητείες με εντολές μάσκας σημειώθηκαν 50 τοις εκατό περισσότεροι θάνατοι από COVID-19 σε σχέση με τις κομητείες χωρίς μάσκα.

Όπως εξήγησε στη μελέτη αυτή ο Zacharias Fögen, γιατρός με έδρα τη Γερμανία, οι άνθρωποι που φορούσαν μάσκες διατηρούσαν ασυνείδητα σταγονίδια του ιού μέσα στις μάσκες τους και τα εισέπνεαν εκ νέου στους πνεύμονές τους.

Έτσι, σύμφωνα με τον Δρ Fögen, η μάσκα αυξάνει στην πραγματικότητα το ιικό φορτίο, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να αναπνέουν εκ νέου σωματίδια που το αναπνευστικό σύστημα έχει ήδη σκόπιμα απομακρύνει.

Το 2020 μια μεγάλη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που διεξήχθη στη Δανία, η οποία δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, δεν διαπίστωσε καμία στατιστικά σημαντική προστατευτική επίδραση για τα άτομα που φορούσαν μάσκες έναντι των ατόμων που δεν φορούσαν.

Άλλες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι "η κατακράτηση υγρασίας, η επαναχρησιμοποίηση των υφασμάτινων μασκών και η κακή διήθηση μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης".

Όπως ανέφεραν πρόσφατα οι Epoch Times, οι νευρολόγοι διαπίστωσαν ότι η μάσκα μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του εγκεφάλου. 
 
Η κοινωνική αποστασιοποίηση βλάπτει τα συστήματά μας

Η κοινωνική απομάκρυνση ήταν ένα άλλο κοινό μέτρο που εφαρμόστηκε για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του COVID-19 στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά ήταν σχεδόν άγνωστο σε πολλές αφρικανικές χώρες.

Ο Dr. Byram Bridle, ανοσολόγος από το Πανεπιστήμιο του Guelph στον Καναδά, δήλωσε σε δημοσιογράφο του Guardian ότι η κοινωνική απομόνωση των παιδιών περιορίζει την έκθεσή τους στον φυσικό κόσμο, ο οποίος είναι γεμάτος μικρόβια που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να δυναμώσει.

Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να αποστασιοποιούνται κοινωνικά στερούνται μικροβίων και κινδυνεύουν περισσότερο να υποφέρουν από μια σειρά φλεγμονωδών ασθενειών όταν βγουν από την απομόνωση.

Ο δρ Τόμας Μάρεϊ, καθηγητής παιδιατρικής στο Γέιλ και ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες, διαπίστωσε ότι αυτό συμβαίνει. Όπως αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο της New York Post, ο Murray και άλλοι βλέπουν μια σοκαριστικά υψηλή αύξηση των αναπνευστικών ιών μετά το κλείσιμο των σχολείων και το κλείσιμο των σχολείων το 2020 και το 2021.

Η κοινωνική απομάκρυνση, όπως φαίνεται, οδήγησε τα παιδιά να εμφανίσουν πιο σοβαρές ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις.

Η κοινωνική απομόνωση απέτυχε να σταματήσει την εξάπλωση του COVID-19 στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά το να αναγκάζουμε τους ανθρώπους -τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες- να απομονώνονται, είχε αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στη συναισθηματική μας ευεξία. 
 
Ο ιός έναντι των εμβολίων

Ενώ τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στα υπανάπτυκτα έθνη έχουν χαρακτηριστεί ως πρόβλημα παγκόσμιας ανισότητας, τώρα έχουμε δεδομένα που υποδηλώνουν ότι ο μη εμβολιασμός μπορεί στην πραγματικότητα να έχει προστατευτικό αποτέλεσμα και να οδηγεί σε λιγότερους θανάτους από COVID.

Όπως εξηγείται σε άρθρο του Dr. Joseph Mercola, συγγραφέα του βιβλίου "Η αλήθεια για το COVID-19" και επαγγελματία υγείας που έχει εξετάσει προσεκτικά τα δεδομένα της πανδημίας, τα ποσοστά εμβολιασμού στην υποσαχάρια Αφρική είναι λιγότερα από 6%. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί πάνω από το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού, η Αφρική συνεισφέρει μόνο το 3% του παγκόσμιου συνόλου των θανάτων από COVID-19.

Οι ακούσιες αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού σε ανεπτυγμένες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τρομακτικές. Από τις 15 Ιουλίου 2022, έχουν αναφερθεί 1.350.947 ανεπιθύμητες ενέργειες στο CDC και τον FDA μέσω του VAERS, του Συστήματος Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών Εμβολίων.

Σε αυτές τις αναφορές περιλαμβάνονται 29.635 θάνατοι μετά τα εμβόλια COVID.

Μπορεί να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις για τα καλύτερα αποτελέσματα της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων των βέλτιστων επιπέδων βιταμίνης D από το ηλιακό φως και ενός πληθυσμού που είναι νεότερος. Αλλά είναι πολύ πιθανό ότι ο ποικιλόμορφος αφρικανικός βιότοπος, που βρίθει ελμινθίων και ωφέλιμων μικροβίων, η έλλειψη συγκάλυψης και κοινωνικής αποστασιοποίησης, η πρόσβαση στην ιβερμεκτίνη και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού της ηπείρου, όλα αυτά έδωσαν στην Αφρική πλεονέκτημα έναντι του COVID-19.

Φαίνεται ότι η Αμερική έχει πολλά να μάθει από την Αφρική όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.
 
_________________________________
Μετάφραση ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΣ
«Πᾶνος»  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου