Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΣΚΗΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ: "ΔΙΔΑΧΕΣ".

 

Σε κάθε Θεία Λειτουργία, η Παναγία γονατίζει και μετά δακρύων ικετεύει το Χριστό και Υιό Της, υπέρ σωτηρίας των ανθρώπων που εκκλησιάζονται, όλου του κόσμου και των κεκοιμημένων μας (σεσωσμένοι και μη), ώστε να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι! 

Αυτό γίνεται κάθε μέρα και είναι ένα ιδιαίτερο διακόνημα της Παναγίας, το πιο σημαντικό. Αυτή είναι η τέλεια αγάπη της Παναγίας!

Πώς θα διακρίνουμε έναν άγγελο από έναν δαίμονα; Ο διάβολος ως άγγελος, δεν μπορεί να λευκάνει το φως του και να το εξισώσει, με το Άκτιστο λευκό φωτισμό - καρπός του Αγίου Πνεύματος - που εκπέμπει ο πραγματικός άγγελος. 

Ο διάβολος στερούμενος τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, είναι νοητός σκότος και αναγκάζεται να προσλάβει μια κτιστή φωτοχυσία, για να ξεγελάσει τον άνθρωπο. Γι' αυτό όταν μετασχηματίζεται σε άγγελο, ο φωτισμός του δεν είναι λευκός, αλλά κίτρινος. Το κίτρινο όμως φως του διαβόλου, μεταδίδει ταραχή, δυσοσμία (έντονη οσμή θειαφιού, βρωμάει όπως το κλούβιο αβγό χιλιοπλάσιες φορές!) και αυξάνει ο φόβος γεωμετρικά. 

Αντίθετα το λευκό Φως του αγγέλου μεταδίδει ειρήνη, ευωδία και απέραντη γαλήνη και χαρά. Εάν κάποιος φοβηθεί επειδή πρώτη φορά έχει μια τέτοια εμπειρία οράσεως, αυτόματα και αμέσως ο φόβος του φεύγει, με το να πει ο άγγελος: ''μην φοβάσαι''. 

Οι μάγοι χρησιμοποιώντας τις ηλεκτρομαγνητικές ιδιότητες και ενέργειες, στέλνουν τα μάγια σε συγκεκριμένους ανθρώπους. Όταν όμως υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις από την άλλη πλευρά (προσευχή - μετάνοια), τα μάγια ''καταστρέφονται'' και γυρίζουν πίσω στο μάγο και του κάνουν κακό!

Η προσευχή είναι μια μονομαχία με τον διάβολο, από την οποία πρέπει να βγούμε νικητές. Γιατί ο εχθρός θα αρχίσει να με βομβαρδίζει με λογισμούς, για να έχουμε ρεμβασμους και να μην είμαστε προσηλωμένοι στην προσευχή. Τότε η προσευχή μας είναι ευάρεστη. Για να πετύχουμε την αμετεώριστη προσευχή, πρέπει να χύσουμε αίμα και είναι το δυσκολότερο και ιερότερο έργο επί της γης. 

Μέτρο της πνευματικής καταστάσεως του ανθρώπου είναι, το πως και πόσο προσεύχεται. 

Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα Αγίου Όρους.

«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου